Blogger Widgets

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Κύκκου "Στις δύσκολες ώρες του Έθνους, ο Καποδίστριας υψώνεται ως υπόδειγμα"


 Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος
      Συνεχίζοντας το νοερό ταξίδι του στα μήκη και τα πλάτη του Ρωμαίικου, το βιβλίο του Ιωάννη Κορνιλάκη για τον «Άγιο της Πολιτικής» στάθμευσε για λίγο στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ιωάννη Καποδίστρια, από την πλευρά της μητέρας του, την πολυβασανισμένη Κύπρο.
        Το ιδιαιτέρως αξιόλογο και περισπούδαστο αυτό έργο που φέρνει ξανά στο προσκήνιο μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητες, τον πρώτο μεταβυζαντινό ηγέτη της Ελλάδος, τον Ιωάννη Καποδίστρια, παρουσιάστηκε, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αρχάγγελος» της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία. Η παρουσίαση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, που από την αρχή έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια της μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΕΛΑΙΑ.
      Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι από τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, βουλευτές, δήμαρχοι, πολιτειακοί παράγοντες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και πλήθος κόσμου, οι οποίοι κατέκλυσαν κυριολεκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων, για να τιμήσουν  τον μεγάλο και φλογερό πατριώτη.
      Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, ο οποίος αφού εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον συγγραφέα και στην ΕΛΑΙΑ για την τόσο σπουδαία εκδοτική προσπάθεια, υπογράμμισε ότι το έργο αυτό έχει πολλαπλή αξία.
     Ο Πανιερώτατος υποστήριξε ότι «μέσα από τη συστηματική παρουσίαση των διπλωματικών, διοικητικών και προσωπικών επιστολών του μας δίδεται η ευκαιρία να βυθιστούμε στο ιστορικό παρελθόν του έθνους μας και να αντιληφθούμε το μεγαλείο ενός ανθρώπου, που με αυταπάρνηση πολλή, όμοια με την αυταπάρνηση των αποστόλων του Χριστού, αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του Ελληνικού Έθνους σε κρίσιμους καιρούς, ενός ηγέτη που στεφάνωσε τον όλο βίο του με έμπρακτη προσφορά του αίματός του, ως θυσία στο βωμό της Πατρίδος, μιας μορφής που είναι για όλους μας ένα εθνικό κεφάλαιο, που πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί».
«Τα κείμενα των επιστολών αυτών, που φέρνει στο φως ο Ιωάννης Κορνιλάκης μας βοηθούν, όχι βέβαια να συλλάβουμε, αλλ’ έστω να ψαύσουμε και να ιχνηλατίσουμε τις ασύλληπτες διαστάσεις του μεγάλου αυτού ηγέτη. Μας βοηθούν να θαυμάσουμε το μέγεθος της προσωπικότητάς του, να θαυμάσουμε τις γνώσεις του, αλλά και τον υψηλόφρονα χαρακτήρα του. Πάνω από όλα η έκδοση αυτή πλουτίζει τις γνώσεις μας για τον Καποδίστρια, επιχέοντας αποκαλυπτικό φως σ’ ένα πρόσωπο μεγάλης ιστορικής σημασίας, που «εν προφητική πίστει, εν αστραπαίς πνεύματος, εν υπεροχή λόγου» έπραξε πολλά για το έθνος μας, γι’ αυτό και του χρωστούμε όλοι εθνική ευγνωμοσύνη», τόνισε.
         Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Κύκκου αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία και δράση του Καποδίστρια, για να υπογραμμίσει ότι η παρουσίαση του βιβλίου αυτού αποτελεί «ιερό μνημόσυνο και απότιση φόρου τιμής και εθνικής ευγνωμοσύνης στη μυθική αυτή φυσιογνωμία, στον πύρινο αυτό αγωνιστή της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας, και μεγαλόπνοο ερμηνευτή και οδηγό των γενεών στα υψηλά ιδανικά του έθνους».
      Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Κύκκου Νικηφόρος υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη υποθήκη του Καποδίστρια είναι «το δικό του παράδειγμα, η ανιδιοτέλειά του, το ανυπέρβλητο ήθος του, οι υψηλοί οραματισμοί του. Και η καλύτερη παρακαταθήκη, που μας άφησε είναι η αγάπη προς την πατρίδα και την ελευθερία πάνω από ατομικά συμφέροντα και φιλοδοξίες».
«Στις δύσκολες τούτες ώρες που περνούμε ως έθνος, η μορφή του Καποδίστρια υψώνεται ως υπόδειγμα και μας καλεί όλους, άρχοντες και αρχομένους, πεπαιδευμένους και απαίδευτους σε εξηρμένη βίωση της ιστορίας μας και σε υπεύθυνο φωτισμό της εθνικής μας συνείδησης».
«Το έθνος μας θα αποπλύνει το άγος της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια», υποστήριξε ο Πανιερώτατος, «αν στην πράξη υιοθετήσει τις αξίες, για τις οποίες εκείνος έζησε και εθυσιάσθη και ιδιαίτερα αν οι πολιτικοί μας και εδώ στην Κύπρο και στη Μητροπολιτική Ελλάδα αλλάξουν νοοτροπία μιμούμενοι την αρετή, την ακεραιότητα, το ηθικό μεγαλείο της μυθικής αυτής φυσιογνωμίας, του Ιωάννη Καποδίστρια και τη θερμή και ζωντανή πίστη του στο Θεό, χωρίς την οποία, ούτε ηθική, ούτε οποιαδήποτε αρετή υπάρχει».
        Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Αλευράς, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΕΛΑΙΑ, που έχει αναλάβει το έργο της έκδοσης των επιστολών, μίλησε για την ανάγκη της σύγχρονης κοινωνίας για την εξεύρεση αληθινών προτύπων αγιότητας, επισημαίνοντας, χαρακτηριστικά, ότι «ο λόγος του Καποδίστρια έχει πνεύμα άγιο».
O Aρχιμανδρίτης και Πρόεδρος της Ελαίας π.Γεώργιος Αλευράς
          «Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε πολύ μεγάλη πίστη στον Χριστό, στην Κυρία Θεοτόκο και στους Αγίους, γι’ αυτό και ο Θεός τον αξίωσε να γίνει ο πρωτεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλά έθνη να το αναγνωρίζουν και τον ευγνωμονούν, υπογράμμισε. «Οι Έλληνες δεν πρόλαβαν να τον ευχαριστήσουν γι’ αυτά που ήθελε ο ίδιος να φτιάξει και μπορούσε. Ίσως όμως να τον ευγνωμονούνε από σήμερα, «οι Έλληνες κάποτε θα εννοήσουν την θυσία μου», έλεγε».
«Σήμερα εδώ, αδελφοί μου, όλα αυτά που θα δούμε και θα μιλήσουμε είναι ένα θαύμα του Χριστού μας», τόνισε ο π. Γεώργιος, αποδίδοντας την αιτία τους στον πνευματικό του πατέρα, γέροντα Πορφύριο.
       Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Ιωάννης Κορνιλάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΑΙΑ, ο οποίος μέσα από τη γραφίδα του σχολιάζει και ταυτόχρονα συγκρίνει το χθες με το σήμερα και τον τότε Κυβερνήτη με τους σημερινούς πολιτικούς μας ηγέτες.
Ο συγγραφέας του βιβλίου και δ/νων σύμβουλος της Ελαίας κος Ιωάννης Κορνιλάκης
       Ο συγγραφέας μίλησε για το συγκλονιστικό εγχείρημα για την ολοκλήρωση του ογκωδέστατου βιβλίου του, που περιλαμβάνει 135 αυθεντικές και ανέκδοτες επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια, την πολυετή επίπονη και επίμοχθη προσπάθεια, τονίζοντας ότι «χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια για να δημιουργήσουμε γραμματοσειρά που να ταιριάζει στον αυθεντικό γραφικό χαρακτήρα του Ιωάννη Καποδίστρια και σήμερα είμαστε ευτυχείς να σας την παρουσιάσουμε».
Όπως επεσήμανε ο κ. Κορνιλάκης «ποτέ άλλοτε δεν γράφτηκαν τέτοια κείμενα από ένα ηγέτη για την προβολή της χώρας του», ενώ στη συνέχεια μίλησε για την ευλάβεια και την μεγάλη πίστη του Καποδίστρια.
Σημαντικό σημείο της αξιόλογης αυτής βραδιάς υπήρξε  η ανάγνωση μιας επιστολής του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, στην οποία με παρρησία αναγνώριζε ότι το σπουδαιότερο χρέος του προς το Έθνος ήταν να προμηθεύσει τη διδασκαλία της πίστεως.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κορνιλάκη προβλήθηκαν σε γιγαντοοθόνη οπτικογραφημένα στιγμιότυπα από το τετραετές δημιουργικό οδοιπορικό της ΕΛΑΙΑ, έγινε, επίσης, μια εκτενής παρουσίαση του πολυσέλιδου βιβλίου με την παρουσίαση των προσωπογραφιών ανθρώπων που συνδέονταν με τον Καποδίστρια, καθώς και των αυθεντικών επιστολών του.