Blogger Widgets

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ




Την ώρα που ο Ισραηλινός Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δηλώνει πως θα σταματήσει με κάθε τρόπο τη νέα αποστολή για τη Γάζα, 500.000 τούρκοι έχουν συμπληρώσει αίτηση συμμετοχής!





Την ώρα που κάνει το γύρο του κόσμου η δήλωση του Ισραηλινού Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων, Benny Ganz, πως η χώρα του είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει την νέα αποστολή του διεθνή στολίσκου προς τη Γάζα, στη Τουρκία χθες διαδήλωσαν πολλές χιλιάδες κόσμου στη μνήμη των νεκρών της περσινής επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ. Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν συμπληρώσει αίτηση συμμετοχής περισσότεροι από 500.000 τούρκοι για να ταξιδέψουν μαζί με....
το διεθνή στολίσκο προς τη Γάζα.


Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική αφού όπως φαίνεται ούτε οι εκκλήσεις του ηγέτη των Ηνωμένων Εθνών έπιασαν τόπο, αλλά ούτε και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ. Η αποστολή του διεθνή στολίσκου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου, η τουρκική κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει ήδη προειδοποιήσει το Ισραήλ πως δεν πρόκειται να δεχτεί μια νέα επίθεση σε τούρκους ακτιβιστές, ενώ η απάντηση του Ισραήλ ήρθε χθες μέσω της δήλωσης του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων που δήλωσε κατηγορηματικά πως το Ισραήλ προετοιμάζεται κατάλληλα ώστε να εμποδίσει δυναμικά και τη φετινή αποστολή.


Σεργκέϊ Λαβρόφ: "Αν το ΝΑΤΟ κτυπήσει τη Συρία η Ρωσία θα αντιδράσει..."

02-06-2011 10:42:46





Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ΗΠΑ και ΕΕ να μην ενθαρρύνουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Συρία αφήνοντας να πιστεύουν οι αντικαθεστωτικοί ότι μπορεί να λάβουν στρατιωτική υποστήριξη όπως έκαναν με τη Λιβύη, απειλώντας με "αντίδραση της Ρωσίας".


Είναι η πρώτη σαφής προειδοποίηση της Μόσχας προς τις δυτικές χώρες ότι αυτό που γίνεται εδώ και δυόμιση μήνες στη Λιβύη σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί να γίνει και στην Συρία.

Η Μόσχα διαθέτει μεγάλη ναυτική βάση, ουσιαστικά την μοναδική μεγάλη βάση που έχει στην Μεσόγειο και γενικά έχει δηλώσει ότι θεωρεί "αντιπαραγωγικές" τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο θεωρώντας ότι υποθάλπτονται από τις ΗΠΑ.

Στην Λιβύη, μόνο το συμβόλαιο πώλησης στρατιωτικού υλικού που έχει χάσει της έχει κοστίσει 4 δισ. δολάρια, ενώ μεγαλύτερες είναι οι οικονομικές απώλειες από τα συμβόλια που έχουν χάσει οι πετρελαϊκές της εταιρείες. 

"Δεν συμφέρει κανέναν η αποστολή μηνυμάτων στην αντιπολίτευση της Συρίας ή αλλού πως εάν απορρίψετε όλες τις λογικές προσφορές θα έλθουμε να σας βοηθήσουμε όπως το κάναμε στην Λιβύη" δήλωσε ο Λαβρόφ χθες στη διάρκεια συνέντευξης στη Μόσχα. "Είναι μία πολύ επικίνδυνη θέση poy θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Ούτε πρόκειται να το δεχθούμε χωρίς αν αντιδράσουμε" τόνισε.

Οι διαδηλώσεις κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ, κατέκλυσαν την Συρία εμπνεόμενες από τις εξεγέρσεις στη Τυνησία και την Αίγυπτο κατά των αυταρχικών καθεστώτων, αλλά γενικά η Συρία έχει παράδοση στις εξεγέρσεις κατά ου μπααθικού καθεστώτος, όπως επίσης έχει παράδοση και στην εξαιρετικά βίαιη καταστολή.

Για όσους εντυπωσιάζονται από τα νούμερα των θυμάτων (χθες 41 νεκροί) σημειώνουμε ότι το καλοκαίρι του 1982 οι δυνάμεις του καθεστρώτος Άσσαντ στκότωσν 35.000 (!) Σύρους σε μία επαναστατημένη πόλη που αφού την περικύκλωσαν την βομβάρδισαν από αέρος και ξηράς μέχρι που δεν έμεινα ούτε ένα κτίροο όρθιο... Είναι η μεγαλύτερη σύγχρονη σφαγή που έχει γίνει από στρατιωτικές δυνάμεις μετά τον Β'ΠΠ

Οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος σκότωσαν περισσότερα μέχρι στιγμής από 1.100 άτομα και συνέλαβαν άλλα 10.000 σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη των διαδηλώσεων στους ισλαμιστές μαχητές και τους ξένους προβοκάτορες.

Σημειώνεται πως η Ρωσία απείχε στις 18 Μαρτίου από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξουσιοδότησε τη χρήση βίας για την προστασία των πολιτών της Λιβύης από το καθεστώς Καντάφι, λέγοντας πως η απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε "μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επέμβαση'. Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ επεκτάθηκαν πολύ πέραν του δηλωμένου στόχου επιβολής απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, δήλωσε ο Λαβρόφ .






Η Κύπρος ξεκινά τα ενεργειακά της σχέδια αδιαφορώντας για τις τουρκικές απειλές



Και ενώ στην Ελλάδα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να αποτρέψουμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στην ημικατεχόμενη Κύπρο η κυβέρνηση εργάζεται αυτήν την περίοδο σε δύο μέτωπα που θα εκτοξεύσουν την οικονομία του νησιού. Το πρώτο αφορά τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των δοκιμαστικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως ανακοίνωσε ο κύπριος υπουργός εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης οι γεωτρήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στο οικόπεδο 12 στα τέλη του 2011 αρχές του 2012. Επιπρόσθετα η Κύπρος την περίοδο αυτή διαπραγματεύεται με το Ισραήλ την κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο με έναν ακόμα να κατασκευάζεται στο Ισραήλ οι οποίοι θα τροφοδοτούνται με υποθαλάσσιο αγωγό από τα κοιτάσματα των δύο χωρών. Το ζήτημα το οποίο προέκυψε αφορά την βιωσιμότητα για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνέδεε τα κοιτάσματα των δύο χωρών με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης οι ειδικοί έχουν ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση ότι ένας αγωγός από την Κύπρο στην Ελλάδα, είναι ίσως μια υπερβολικά μεγάλη πρόκληση και έξω από τις δυνατότητές μας και για αυτό εξετάζουμε άλλους τρόπους.

Προφανώς η επόμενη λύση θα είναι η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου με πλοία από την Κύπρο προς τους τερματικούς σταθμούς στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη μεσογειακή ευρωπαϊκή χώρα. Εδώ όμως τίθεται το ζήτημα της ασφάλειας των πλοίων αυτών καθόλη τη διαδρομή τους από την Αν. Μεσόγειο προς την Ελλάδα ή την Ευρώπη.

Ίσως τελικά αυτό να έβλεπαν οι Τούρκοι όταν πριν από μερικά χρόνια αποφάσισαν να αποκτήσουν τα κατάλληλα πλοία όπως LHD και αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βλημάτων, ενώ από πέρσι σχημάτισαν μία ναυτική δύναμη (Task Force) αποτελούμενη από τέσσερις φρεγάτες και ένα πλοίο ανεφοδιασμού για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Μεσόγειο βασιζόμενοι σε απόφαση του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr