Blogger Widgets

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ



Ρεπορτάζ: Θανάσης Βλαντός, Σωτήρης Σκουλούδης, Χρήστος Μαζάνης, Αντώνης Μπιδέρης

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν το κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας από τα Προπύλαια έως του Στύλους τους Ολυμπίου Διός και από την Κολοκοτρώνη έως τη Φιλελλήνων.


Στη Λεωφόρο Αμαλίας δεν έπεφτε καρφίτσα και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος δεν μπορούσε κανείς να μετακινηθεί από το στριμωξίδι. Το πλήθος εισχώρησε στη Μητροπόλεως, την Ερμού και στην Καραγεώργη Σερβίας και γέμισε το κέντρο της πλατείας.


Οι υπολογισμοί δεν είναι αυθαίρετοι. Βασίζονται στο έμπειρο βλέμμα ενός «βετεράνου» στην τηλεοπτική κάλυψη πολιτικών συγκεντρώσεων, ο οποίος είχε αναλάβει την οργάνωση όλων των προεκλογικών εκστρατειών του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Τάσος Μπιρσίμ ήταν σαφέστατος, μιλώντας στο Zougla Radio. Τουλάχιστον 500.000 πολίτες βρέθηκαν στον χώρο αυτό της πλατείας Συντάγματος τη στιγμή της κορύφωσης της προσέλευσης, δηλαδή γύρω στις 21:30 το βράδυ της Κυριακής.


«Θύμιζε την παλίρροια στη Χαλκίδα, με αυτό τον χείμαρρο ανθρώπων να πηγαινοέρχονται, με το πλήθος σε συνεχή κίνηση» είπε χαρακτηριστικά ο Τάσος Μπιρσίμ.


Η μαζική προσέλευση του κόσμου άρχισε στις 18:00. Η αστυνομία είχε στην κυριολεξία περικυκλώσει το διοικητικό κέντρο της πρωτεύουσας, που εκτείνεται από τον Άγνωστο Στρατιώτη έως την πλατεία Ρηγίλλης και από το τέλος του Εθνικού Κήπου στο Παναθηναϊκό Στάδιο έως το Ζάππειο. Κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την πρόσβαση από τον Ευαγγελισμό προς το Σύνταγμα στη συμβολή της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Κουμπάρη, ενώ ειδικά υψηλά κιγκλιδώματα έκλεισαν την οδό Ακαδημίας στο ύψος της Κανάρη.


Ο κόσμος χρησιμοποίησε μαζικά το Μετρό και τους σταθμούς πρόσβασης προς το Σύνταγμα, δηλαδή τους  «Ευαγγελισμός», «Μοναστηράκι» και «Ακρόπολη», διότι ο σταθμός του Συντάγματος είχε κλείσει. Γύρω στις 21:15 ήταν αδύνατο να κινηθεί κανείς άνετα εντός της πλατείας, αλλά και στις παράπλευρες οδούς.



Πολίτες από την Κρήτη, τη Βοιωτία, την Κορινθία κατέφθασαν στη συγκέντρωση, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατήγγειλαν πως λεωφορεία γεμάτα με διαδηλωτές παρεμποδίστηκαν κυρίως στα διόδια Ελευσίνας. Οικογενειάρχες με τα μωρά τους, πολίτες κάθε ηλικίας, νεαρόκοσμος και γέροντες όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων και όλων των κομματικών χώρων έδωσαν ένα ηχηρό «παρών» αλλά και μία νέα δυναμική στο κίνημα των «Αγανακτισμένων», το οποίο διέψευσε όλες τις «Κασσάνδρες» και δεν «ξεφούσκωσε», αλλά αντιθέτως διογκώθηκε.


Το μνημόνιο, η εθνική κυριαρχία, η ατιμωρησία των πολιτικών, η κλοπή του δημόσιου πλούτου, το άδηλο μέλλον των νέων ανθρώπων, η κατάσταση στην παιδεία και την υγεία, αλλά πάνω από όλα η ανεργία αποτέλεσαν τις βασικές ανησυχίες που εξέφρασαν οι πολίτες στα μικρόφωνα και τον τηλεοπτικό φακό του Zougla Radio. Ένα ποτάμι οργής, αγανάκτησης αλλά και αποφασιστικότητας, το οποίο, προφανώς, δεν περνά απαρατήρητο από τους πολιτικούς ταγούς. Το σύνθημα «Κλέφτες! Κλέφτες!» κυριάρχησε. 



Το μεγάλο ραντεβού δόθηκε, βεβαίως, για την επόμενη Κυριακή, με ενδιάμεσους σταθμούς την καθημερινή συλλογική συνάντηση στις 18:00 στο Σύνταγμα.

Δεν άνοιξε μύτη την Κυριακή το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας. Μισό εκατομμύριο κόσμου, με παλμό, ρυθμό, διοχέτευσε την απόγνωση και την απελπισία του σε ένα ηχηρό «Φτάνει πια!». 

Και ο νοών νοείτω…