Blogger Widgets

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

"Παγωμένος" μοσχοβίτικος αέρας στις ελληνορωσικές σχέσεις...



Οι Ρώσοι ανησυχούν για την ελληνική κρίση και δεν θεωρούν πολύ σταθερή τη νέα κυβέρνηση. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα απασχολούν μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, όπως την "Ιζβέστια", η οποία αποδίδει στα "ελληνικά προβλήματα" την παγκόσμια πτώση των αγορών στα τέλη της εβδομάδας, αλλά και το οικονομικό φύλλο "Κομμερσάντ", που εκτιμά ότι "στην Ελλάδα ορίστηκε κυβέρνηση πιστωτικής εμπιστοσύνης, η οποία όμως θα μπορούσε να κρατήσει μόνο μερικές ημέρες", αναδεικνύοντας τις δυσκολίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ν.Μεντβέντεφ, δεν φαίνεται ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2011, καθώς δεν υπάρχει το "κατάλληλο κλίμα" για μια τέτοια επίσκεψη. αναφέρουν πηγές από τη Μόσχα.

Με "παγωμένη" την ελληνορωσική πολιτική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και τη Μόσχα να αντιλαμβάνεται ότι η νυν πολιτική ηγεσία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γονιμοποιήσει το έδαφος για περαιτέρω στρατηγική συνεργασία, αλλά και με δεδομένα τα στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, προσπαθεί πλέον να ισορροπήσει μεταξύ της ορθόδοξης "αδελφής" Ελλάδας που έχει πλέον εξαρτηθεί 100% από τους δυτικούς και της "εχθρικής", αλλά πρόθυμης για μπίζνες, Τουρκίας... 

Η ρωσική πολιτική ηγεσία έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα την ελληνορωσική συνεργασία ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν τα πλάνα συνεργασίας και επενδύσεων που υπήρχαν μέχρι πριν από δύο χρόνια. Η αμυντική συνεργασία έχει καταρρεύσει και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 20 χρόνια. όσο για την ενεργειακή θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ξεπουλήσει ήδη όλα τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, αφού θεωρούν ότι η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τον "πράκτορα", όπως τον αποκαλεί η Μόσχα, Μ.Μπορίσοφ, προηγουμένως σαμποτάρισε τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και κάνει ότι μπορεί για την καθυστέρηση του South Stream.

Με την αναμονή για μια κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα που θα αποκαταστήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις στα προς του 2009 επίπεδα, η Μόσχα δείχνει ότι θα πορευτεί το επόμενο διάστημα στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι και στην ρωσική πρωτεύουσα έχει ξεκινήσει ένας αγώνας εξουσίας μεταξύ των Β.Πούτιν και Ν.Μεντβέντεφ, εν όψει τον εκλογών του 2012 που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος από την ενεργητικότητα της ρωσικής πολιτικής σκηνής που δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με προβληματικούς πρώην συνεργάτες...

ΠΗΓΗ :Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr