Blogger Widgets

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ι.Καποδίστριας: "Αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν"

Το ήθος και η αξιοπρέπεια του μεγαλύτερου πολιτικού ηγέτη στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Φιλότιμο, αυταπάρνηση, εργατικότητα, ταπεινοφροσύνη και το πιο σημαντικό πίστη και αυτοθυσία για την Πατρίδα του. 

Μπορεί κανείς να εκλάβει την προσωπικότητα του Κυβερνήτη ως πρότυπο μίμησης και πολύ περισσότερο να τον μιμηθεί; Εκείνος που θα εργαστεί πάνω στις ράγες που έθεσε ο Καποδίστριας με τις πράξεις του θα είναι άξιος ηγέτης για την Ελλάδα. Οι σύγχρονοι πολιτικοί της Ελλάδας μπορούν; 

«…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί 
ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…»

«…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».
Ιωάννης Καποδίστριας