Blogger Widgets

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ Ι. ΚΟΡΝΙΛΑΚΗ

Από το www.acharnorama.gr 


ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ Ι. ΚΟΡΝΙΛΑΚΗ
Ένα τεράστιο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη μας        Ημ/νία: 20/06/11
Τα λόγια είναι πολύ λίγα για να περιγράψουν το μεγαλείο ενός συγγραφέα που κατάφερε μέσα σε δυόμιση ώρες να μετατρέψει μία παρουσίαση ενός βιβλίου, σε θαυμασμό στο πρόσωπο που αναφέρεται, από το κοινό που την παρακολούθησε. Μιλάμε φυσικά για τον Συγγραφέα και Πρόεδρο της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΕΛΑΙΑ κ. Ιωάννη Κορνιλάκη, ο οποίος χτες το βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Αχαρνών, παρουσίασε την Επετειακή – Συλλεκτική Έκδοση «Ιωάννης Καποδίστριας – Ο Άγιος της πολιτικής» με αφορμή τόσο την επέτειο των 180 χρόνων από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, όσο και από την θλιβερή ημέρα της δολοφονίας του πρώτου Κυβερνήτη του. «Τιμούμε την θυσία του Ιωάννη Καποδίστρια δεν γιορτάζουμε την δολοφονία του. Γιορτάζουμε, όμως, την ανεξαρτησία του Ελληνικού Κράτους, κάτι που κανείς μέχρι σήμερα εδώ στην Ελλάδα δεν γιόρτασε αντιθέτως προσπερνούν αυτή την ημέρα σαν κάτι το ανούσιο» δήλωσε συγκινημένος ο Ιωάννης Κορνιλάκης, που μίλησε με μεγάλο θαυμασμό, ως πρέπει άλλωστε, για τον Ι. Καποδίστρια. Ο κ. Κορνιλάκης ανέφερε στιγμιότυπα από την ζωή του μεγάλου άντρα που δεν είχαν έρθει μέχρι σήμερα στην επιφάνεια, προκαλώντας μας τεράστια ερωτηματικά, αλλά και μεγάλο θαυμασμό γι’ αυτή την ιστορική μορφή που παραχώρησε στο ελληνικό κράτος εκτός από την περιουσία του (κάτι αδιανόητο στις μέρες μας!) και την ίδια του την ζωή. Η αίσθηση που μας άφησε η παρουσίαση του βιβλίου σίγουρα δεν ήταν συνηθισμένη. Δέος ήταν η λέξη που όλοι όσοι παρευρέθηκαν ένιωσαν για τον μεγάλο Ιωάννη Καποδίστρια κι αυτό το προκάλεσε με το πάθος του, αλλά και τις γνώσεις του ο συγγραφέας.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ξετυλίχτηκε μέσα από τον Ιωάννη Κορνιλάκη με έναν, ωστόσο, μαγικό τρόπο. Τέτοιο που προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στους πολύ κοντινούς ανθρώπους του συγγραφέα. Ο κ. Κορνιλάκης μίλησε «από καρδιάς» για τον Κυβερνήτη, αλλά και Άνθρωπο Ιωάννη Καποδίστρια προκαλώντας μας όλους στο να αγοράσουμε το βιβλίο το οποίο να σημειώσουμε πως είναι μόνο η αρχή, καθώς θα ακολουθήσει η μεγαλειώδεις έκδοση των 930 χειρόγραφων επιστολών του Κυβερνήτη που ποτέ μέχρι σήμερα δεν βγήκαν στην δημοσιότητα.
Απόσπασμα από την ομιλία του Συγγραφέα κ. Ιωάννη Κορνιλάκη (στο σημείο αναφέρετε στα «μηνύματα» που δέχτηκε για να ξεκινήσει την έρευνα Καποδίστρια)

Καλώς ή κακώς η παρουσίαση με αναφορές σε γεγονότα από το παρελθόν προκάλεσε σε όλους την αίσθηση του… επίκαιρου. Δυστυχώς και σήμερα η χώρα μας διανύει μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, όμως, το συμπέρασμα είναι πως σήμερα δεν υπάρχει ένας «Ιωάννης Καποδίστριας» για να μας βγάλει από αυτό το τέλμα….

Πραγματικά μας συγκλόνισε η παρουσίαση του κ. Κορνιλάκη, όμως μας έθλιψε η αποκάλυψη πως κανένας «Έλληνας» πολιτικός δεν δέχτηκε να προλογίσει το αφιέρωμα με τις 930 επιστολές του Κυβερνήτη, την στιγμή που προλογίζουν η πλειοψηφία της Ορθοδοξίας (Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος, Πάπας Ρώμης, Αρχιεπίσκοπος Ρωσίας κλπ) καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Πρέσβεις της Γενεύης κλπ. Αναρωτιόμαστε λοιπόν για άλλη μία φορά «Πόσο Έλληνες μπορεί να είναι αυτοί που σήμερα Κυβερνούν την Ελλάδα μας;» Ένα ακόμη σημείο που προκάλεσε ερωτηματικά ήταν αυτό που ο κ. Κορνιλάκης τόνισε « τα αρχεία της Αγγλίας που αφορούν εξωτερική πολιτική, ενώ είθισται να ανοίγουν για τους ερευνητές μετά από 30-50 χρόνια, τα αρχεία που αφορούν την «Καποδίστρια εποχή» δεν έχουν ανοίξει 180 χρόνια μετά…
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετροπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλίας, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο Βουλευτής Νίκος Καντερές, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.  
Σας προτείνουμε να αγοράσετε το συντομότερο το βιβλίο «Ιωάννης Καποδίστριας – Ο Άγιος της πολιτικής», είναι μία «επένδυση» και μία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές. Να τονίσουμε τέλος πως τα έσοδα από το βιβλίο συγκεντρώνονται ώστε να εκδοθεί η μεγαλειώδεις έκδοση των επιστολών του Καποδίστρια.
Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε συγχαρητήρια στον κ. Ιωάννη Κορνιλάκη για το τεράστιο έργο του που με κόπο και αυτοθυσία πραγματοποιεί, ώστε ο Ιωάννης Καποδίστριας να μην… χαθεί στα πλοκάμια των «εξωτερικών» συμφερόντων.