Blogger Widgets

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Πλήρες αδιέξοδο στην οικονομία - Ψάχνουν 5,5 δισ. - Εκλογές το Νοέμβριο;

Σε εκλογές τον Νοέμβριο – συζητείται ήδη η 6η ή 13η Νοεμβρίου – φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση καθώς είναι πρακτικά αδύνατον να ανασχεθεί το τσουνάμι της επερχόμενης ολοκληρωτικής πτώχευσης.

Με τα οικονομικά δεδομένα να έχουν πραγματικά ξεφύγει και με την τρόϊκα ούτε να θέλει να δει τον υπουργοί Εθνικής Οικονομίας (το χθεσινό ραντεβού αναβλήθηκε για σήμερα καθώς όπως διέρρευσαν οι ίδιοι ότι δεν ήταν προσδιορισμένα τα νέα μέτρα που θα ληφθούν ύψους 5,5 δις. ευρώ!) η κυβέρνηση νιώθει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια.

Ο Ε.Βενιζέλος βλέποντας το αδιέξοδο και φοβούμενος πλέον ότι θα «καεί» πολιτικά αν μείνει άλλους έξι μήνες να «βάλλεται πανταχόθεν» χωρίς δυνατότητα αντίδρασης πλέον κλίνει προς τις εκλογές. Υπολογίζει σε αποδόμηση του Γ.Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

Αρχικά η κυβέρνηση υπολόγισε την ύφεση στο 3,5% για φέτος, όμως ο υπουργός Οικονομικών προϊδεάζει ήδη πως θα ξεπεράσει το 4,5% ή και μπορεί να φθάσει στο 5,3%! Αυτό λέγεται οικονομικός προγραμματισμός. Αλλά αν πέφτεις έξω κατά 60% στην υπολογιζόμενη ύφεση, απλά δεν μπορείς να ασκήσεις οικονομική πολιτική και ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν και οι νεότερες προβλέψεις της τρόικα πως το έλλειμμα θα παραμένει διψήφιο αντί να μειωθεί στο 7,6% τότε θα πρέπει να βρεθεί τόπος για να καλυφτούν αστοχίες ύψους 5-5,5 δισ. ευρώ.

Τα πραγματα είναι απλά: Η τρόϊκα θέλει συγχωνεύσεις δημοσίων επιχειρήσεων, λουκέτα σε οργανισμούς του δημοσίου και απολύσεις δημοσίων υπαλληλων για να δώσει το φως σε εκταμίευση νέας δόσης. Η κυβέρνηση δεν έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις και ενέργειες. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν ήταν φράσκια η χρεοκοπία. Τώρα, απλά θα τους πέσει «ο ουρανός στο κεφάλι».

Το κακό είναι ότι δεν θα έρθει άλλη δόση, αν δεν γίνουν αυτά. Εκλογές και συγκυβέρνηση είναι ο μόνος τρόπος για να περάσουν κάποια μέτρα, μέχρι να καεί και αυτό το σχήμα που θα προκύψει από τις εκλογές. Όχι ότι θα γλιτώσουμε τα χειρότερα. Απλά η κυβέρνηση θα έχει και παρέα στην ολική απαξίωση που θα βιώσει το πολιτικό σύστημα. Έτσι σκέφτονται στην κυβέρνηση «Μπορεί μείς να μην γλιτώσουμε, αλλά θα έχει καεί μαζί μας και η Ν.Δ.»…

Στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται με ποσοστό (τελικό, με αναγωγή αναποφάσιστων) ερί το 24-27% και η Ν.Δ. με 31-33%.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr