Blogger Widgets

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

"Πολεμικό" κλίμα στην Αν.Μεσόγειο. Είναι έτοιμη η Ελλάδα για τα χειρότερα;


Ένα καυτό φθινόπωρο, αναμένεται στην περιοχη της Ανατολικής Μεσογείου,περιοχή άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Η ειδησεογραφία του τελευταίου 24ωρου είναι ενδεικτική. Τέλος Σεπτεμβρίου ένα υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο θα αρχίσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στόχος (ενδεχομένως και την 1η Οκτωβρίου - Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας) να ξεκινήσει την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, ώστε να επαληθευτούν οι επιστημονικές και σεισμολογικές αλλεπάλληλες ενδείξεις ότι εκεί υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου και ενδεχομένως και πετρελαίου. 

Υπολογίζεται ότι έχει αποθέματα 300 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου (οκτώ τρισ. κυβικά πόδια). 

Η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80 δισ. δολάρια.

Η Τουρκία έχει ήδη κάνει γνωστές τις απειλητικές της διαθέσεις:”Μην τολμήσετε,θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να σας εμποδίσουμε”, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ,προκαλώντας την αντίδραση Λευκωσίας και Αθήνας.
 Η κατάσταση που επικρατεί στη Τουρκία, δεν είναι ιδανική και την κάνει τουλάχιστον απρόβλεπτη στις αντιδράσεις της σε τέτοια "δύσκολα" θέματα.


Το Ισραήλ διαθέτει, ήδη, στολίσκο μαχητικών που περιφρουρούν τις περιοχές, όπου διεξάγονται έρευνες και γεωτρήσεις, με κάποια από τα πολεμικά σκάφη να βρίσκονται πολύ κοντά στα όρια της ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ, καλύπτοντας τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κοίτασμα "Λεβιάθαν". 

Η παρουσία πολεμικών σκαφών του Ισραήλ γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε πλοία που πλησιάζουν στις περιοχές, όπου βρίσκονται οι πλωτές πλατφόρμες, ενώ με διαδοχικές ειδοποιήσεις έχουν αποκλείσει τη διέλευση σκαφών σε περίμετρο μέχρι και πέντε ναυτικών μιλίων από τα σημεία των γεωτρήσεων. Επίσης, γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε σκάφη που πλησιάζουν τις πλωτές πλατφόρμες, με σκοπό την εξυπηρέτησή τους, είτε για λόγους εφοδιασμού είτε για μεταφορά προσωπικού.

Το κλίμα στη περιοχή αρχίζει να γίνεται “πολεμικό” και είναι βέβαιο ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος έναρξης των ερευνών η περιοχή θα μυρίζει “μπαρούτι”. Το ερώτημα είναι αν εδώ στην Αθήνα υπάρχει σχέδιο για να μπορέσει να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας,τα οποία είναι πολύ μεγάλα. Κι αυτό αφορά και στο ΥΕΘΑ που είναι υπεύθυνο για την ετοιμότητα των ΕΔ,την άρτια λειτουργία τους αλλά και την λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία.