Blogger Widgets

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Κύπρος: "Οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ προχωρούν άμεσα"

"Οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν την προκαθορισμένη ημερομηνία και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την Κυπριακή Δημοκρατία από το δικαίωμά της να προχωρήσει σε αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της ΑΟΖ της", τόνισε στο defencenet.gr ανώτατη κυβερνητική πηγή της Κύπρου, δίνοντας τέλος στα σενάρια που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες ώρες μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κύπρου, ότι ο ΟΗΕ πιθανόν θα ζητήσει αναβολή των γεωτρήσεων για να μην καταστραφούν οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες.

"Αυτά δεν μπορούν να γίνουν", τόνισε η ίδια πηγή στο defencenet.gr. "Ούτε η κατάληξη των συνομιλιών είναι υπόθεση ενός μήνα, όπως λένε κάποιοι στον ΟΗΕ. Άρα οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν κανονικά και αν η τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να συνεχιστεί ο διάλογος είναι δικό τους ζήτημα".

Είναι γεγονός ότι οι γραφειοκράτες του ΟΗΕ που θέλουν να μην προχωρήσουν άμεσα οι γεωτρήσεις προσπαθούν "με ένα σμπάρο να πετύχουν δυο τρυγόνια": Αν αναβληθούν έστω και μία μέρα οι γεωτρήσεις τότε θα αναγνωρίζεται de facto η τουρκοκυπριακή οντότητα ως έχουσα δικαίωμα επί των γεωτρήσεων, αφού με δική της απαίτηση θα έχουν διακοπεί οι εργασίες. Και βέβαια, αν δεν προχωρήσουν δεν θα πρόκειται για "ένα μήνα", όπως αν΄φερε το δημοσίευμα, αλλά για πολύ περισσότερο.

Σε τελική ανάλυση η Κύπρος, είναι η πρώτη φορά από τότε που έγινε ανεξάρτητο κράτος που πίσω της βρίσκονται σε αυτό το εγχείρημα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Ελλάδα (έστω και αν η κυβέρνηση κρατάει πολύ χαμηλά τους τόνους-ίσως την υπερκαλύπτει η φωνή των ΗΠΑ-Ρωσίας).

Υπενθυμίζεται ότι εχθές σε δημοσίευμα της Καθημερινής της Κύπου, εμφανίζονταν "έντονα προβληματισμένοι κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών ως προς το μέλλον της παρούσας φάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά και τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου.

Διπλωματικές πηγές σημείωσαν στην εφημερίδα ότι το ενδεχόμενο ο ΟΗΕ να εισηγηθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία να καθυστερήσει την έναρξη γεώτρησης, είναι πολύ πιθανό. "Θα ήταν κρίμα αν στο τέλος της διαδικασίας τιναχτούν όλα στον αέρα για κάτι που μπορεί να γίνει και μετά από ένα μήνα", είπε χαρακτηριστικά πολιτικό πρόσωπο που παρακολουθεί την κατάσταση του Κυπριακού για να προσθέσει πως αν δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές και οικονομική επιβάρυνση "τότε αυτό (η αναβολή των εργασιών της γεώτρησης) θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα και τα Ηνωμένα Εθνη ίσως να πρέπει να την προωθήσουν", κατέληξε".


"Οι πηγές του ΟΗΕ" αλληλοαναιρούνται φυσικά αφού από την μία μιλάνε για συνομιλίες που καρκινοβατούν και από την άλλη για "Κρίμα που θα καταρρεύσουν τώρα στο τέλος οι συνομιλίες".

Εν πάση περιπτώσει, όλα είναι έτοιμα για την γεώτρηση και σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο: Η Ρωσία, εκτός από τις ΗΠΑ θα έχει αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή μετά την 1η Σεπτεμβρίου και στην Ελλάδα θα βρίσκονται ισραηλινά μαχητικά για άσκηση, ενώ μεταβαίνει και ο Π.Μπεγλίτης στο Τελ Αβίβ για να υπογράψει μια νέα αμυντική συμφωνία... Αν και μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, είναι έλάχιστα πιθανό να προχωρήσει η Άγκυρα σε "θερμή" αντίδραση...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr