Blogger Widgets

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Σε επιφυλακή η Λευκωσία για τις τουρκικές απειλές.Βίντεο

 

Καμία νομική ισχύ δεν έχουν οι απειλές και ενέργειες της Τουρκίας που φθάνουν μέχρι και την πρόκληση θερμού επεισοδίου, σε περίπτωση που η Κύπρος προχωρήσει στις υποθαλάσσιες έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη για εντοπισμό και εκμετάλλευση του φυσικού της Πλούτου.



Η Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου δήλωσε ότι «η κυπριακή δημοκρατία έχει αναφαίρετο να αξιοποιήσει το φυσικό πλούτο του τόπου και προς αυτή την κατεύθυνση παραμένουμε και προχωρούμε με τα αρχικά πλάνα του υπουργείου του οποίου ο προγραμματισμός μιλά για γεώτρηση γύρω στις αρχές του Οκτώβρη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, η κυβέρνηση δια του υπουργείου Εξωτερικών, δεν αγνοεί, αλλά βρίσκεται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νέα πρόκληση της Τουρκίας που εδώ και ενάμισι χρόνο παρουσιάζει χάρτες και επικαλείται δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Μεσόγειο,  ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα.
Τις προθέσεις της Τουρκίας και  του απορρήτου χάρτη αποκάλυψε χθες βράδυ το ΣΙΓΜΑ, μη αποκλειομένου και θερμού επεισοδίου στη Μεσόγειο, αν εισχωρήσει το τρυπάνι στο οικόπεδο 12, για εντοπισμό φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την υπουργό εμπορίου «συνεχίζουμε στη βάση προγραμματισμού που υπάρχει και προσβλέπουμε όλοι οι πολιτικοί σε ένα περιβάλλον και ένα μέλλον πολύ κοντινό, όπου οι σχέσεις θα είναι ειρηνικής συνεργασίας, παρά αντιπαράθεσης».
Στο υπουργείο Εξωτερικών πάντως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας και δεν συνεργάζεται με γειτονικές χώρες, τότε δε δικαιούται να προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής.
Αντιμέτωπη και με την Ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί η Τουρκία αν επιχειρήσει να παρέμβει στο Αιγαίο, για ανάλογα θέματα.
Ψύχραιμη στάση αναμονής τηρεί το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, το οποίο δεν αποκλείει πιθανή ένταση στην περιοχή.
Για την όποια συμπεριφορά της Τουρκίας θα υπάρξει και η ανάλογη αντίδραση και από την Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ