Blogger Widgets

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ρωσία: Ένωση με Οσσετία και Λευκορωσία;


Η Νότια Οσσετία δηλώνει έτοιμη να δημιουργήσει μία Ένωση με την Ρωσία και την Λευκορωσία. Αυτό υπογράμμισε ο πρέσβης της αποσχισθείσας από την Γεωργία περιοχής στην Μόσχα Ντμίτρι Μεντόγιεφ, σε ραδιοφωνικό σταθμό της πρωτεύουσας της Ρωσίας.

Ο Οσσέτιος αξιωματούχος ανέφερε εμφατικά πως η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να απορροφηθεί από την Ρωσία αφού ο λαός μέσω του δημοψηφίσματος του 2006 εξέφρασε την βούλησή του για ανεξαρτησία.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως εδώ και κάποιο καιρό οι κινήσεις της Γεωργίας στην περιοχή καθώς και το γενικότερο κλίμα υποδηλώνουν μία υφέρπουσα ένταση η οποία έχει κάνει πολλούς αναλυτές τόσο στην Δύση όσο και στην Ρωσία να επισείουν τον κίνδυνο επανάληψης των συγκρούσεων και των δραματικών γεγονότων του Αυγούστου του 2008.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εχθές, Δευτέρα 2/8, ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της ένωσης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας σε ένα κράτος, κατά την διάρκεια συνάντησης με ένα φιλοκυβερνητικό κίνημα νέων.
Ερωτηθείς από έναν από τους συμμετέχοντες για την πιθανότητα επανένωσης των δύο χωρών όπως στην ΕΣΣΔ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Είναι πιθανό, πολύ επιθυμητό και εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από τη θέληση του λαού της Λευκορωσίας».
Απαντώντας στον πρωθυπουργό της Ρωσίας, ο νέος δήλωσε ότι ο λαός της Λευκορωσίας εύχεται κάτι τέτοιο. «Τότε, αγωνιστείτε για αυτό» απάντησε με την σειρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.