Blogger Widgets

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΗΠΑ προς Τουρκία για γεωτρήσεις: "Αν κτυπήσετε σε Κύπρο θα απαντήσουμε"

Νέα, ακόμα πιο "καθαρή", προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι "θα της κοπεί το χέρι" αν τολμήσει να παρενοχλήσει την γεώτρηση για φυσικό αέριο που ξεκινά σε ένα μήνα περίπου στην κυπριακή ΑΟΖ από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy απευθύνθηκε εκ νέου πριν λίγες ώρες.

Όπως μεταδίδουν πηγές από την Ουάσιγκτον, η αμερικανική κυβέρνηση με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποίησε την Άγκυρα ότι αν προσβάλει την αμερικανική πλατφόρμα θα λάβει απαντήση με "θερμό" τρόπο: Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τα συμφέροντα - εάν απειληθούν - κάθε αμερικανικής εταιρείας". Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αμερικανικές εταιρείες που ασχολούνται με θέματα ενέργειαςείθισται να προστατεύονται από τις ΗΠΑ, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες διατηρούν ομάδες με μοναδική αρμοδιότητα την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού της!

Επίσης σε δήλωση που έγινε προς την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζει ότι "Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, να εξασφαλίζουν την προμήθεια ενέργειας. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επίσης και την ενεργειακή διαφοροποίηση και απορρίπτει τα ενεργειακά μονοπώλια".

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τα τουρκικά διαβήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κύπρου αλλά και της προκλήσεις της Άγκυρας, που έφτασε στο σημείο να απειλεί εμμέσως και για πολεμική ενέργεια, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι "Γνωρίζουμε τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, αλλά η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής ποικιλομορφίας είναι κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά για όλες τις χώρες και αυτό θα το υπερασπίσουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, βέβαια, εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες των δύο πλευρών της Κύπρου να επανενώσουν το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία".

Όπως ήδη έχει μεταδώσει το defencenet.gr, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το τουρκικό διάβημα με το αιτιολογικό ότι "Δεν έχει δικαίωμα η αμερικανική κυβέρνηση να συμβουλεύει ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες" αναφερόμενη στη Noble Energy.

Μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των χωρών που έχουν ενεργειακά συμφέροντα στη Μεσόγειο (Ισραήλ και ΗΠΑ) συμφωνήθηκε ότι στην πλατφόρμα που θα στηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου θα κυματίζουν η κυπριακή, η ισραηλινή, η αμερικανική και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους κατάγγειλε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις τουρκικές προκλήσεις στην υπόθεση του φυσικού αερίου και προέτρεψε την Επιτροπή να παρέμβει διότι απειλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, η περιφερειακή ασφάλεια, και τα συμφέροντα της ΕΕ.

Στην επιστολή της, η κ. Θεοχάρους επισημαίνει ότι η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Επίσης, σημειώνει ότι από τον πλούτο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που ενδεχομένως να βρίσκονται στο θαλάσσιο βυθό της Κύπρου, δεν θα έχει όφελος μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η ΕΕ, και συνεπώς, όταν η Τουρκία απειλεί να πλήξει τα συμφέροντα της Κύπρου, είναι ως να απειλεί να πλήξει τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.g