Blogger Widgets

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Απειλές Νταβούτογλου προς το Ισραήλ.Μέτρα κατά του Τελ Αβίβ.




MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ


Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, αναμένεται να ανέβει επικίνδυνα τις επόμενες ημέρες. Στις 23 Αυγούστου θα ανακοινωθεί η έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την επίθεση των ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Μαβί Μάρμαρα τον Μάϊο του 2010 όπου είχαν σκοτωθεί 9 τούρκοι, όταν το τούρκικο πλοίο προσπάθησε νε σπάσει το εμπάργκο στη Γάζα, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Τελ Αβίβ.
Η Τουρκία ακόμη και τώρα απαιτεί τη συγγνώμη του Ισραήλ για το συμβάν, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να αρνείται να το κάνει καθώς το τούρκικο πλοίο δεν είχε ακούσει τις προειδοποιήσεις των Ισραηλινών για να αλλάξει πορείς.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με δηλώσεις του τόνισε πως σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις « οι σχέσεις μας δεν θα παραμείνουν ως έχουν αλλά θα χειροτερέψουν». Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Λίμπερμαν είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα αυτό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ηαbertürk, η κυβέρνηση Ερντογάν, ετοιμάζεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά του Ισραήλ σε περίπτωση που δεν ζητήσει συγγνώμη,

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι η ανάκληση του εκπροσώπου της Τουρκίας στο Ισραήλ καθώς ήδη έχει ανακαλέσει τον πρέσβη της.
Προβλέπεται επίσης η μη αποδοχή νέου πρέσβη του Ισραήλ μετά τον Σεπτέμβριο.
Η τουρκική κυβέρνηση θα οργανώσει άμεσα επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ θα διακοπεί οριστικά και η Άγκυρα δεν θα καλέσει ποτέ ξανά το Τελ Αβίβ σε ασκήσεις Παράλληλα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών θα στηρίξει τις οικογένειες των θυμάτων του Μαβί Μάρμαρα για να ζητήσουν τα δικαιώματα του από το Ισραήλ στα διεθνή δικαστήρια.
Δεν έχει γίνει γνωστό πως θα απαντήσει το Ισραήλ σ’αυτές τις προκλήσεις πάντως το σίγουρο είναι πως στην Ανατολική Μεσόγειο το θερμόμετρο θα ανέβει επικίνδυνα.

onalert.gr