Blogger Widgets

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μ.Ανατολή

ΝΑΤΟ και Τουρκία προετοιμάζουν το έδαφος για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, εφοδιάζοντας ένοπλες συμμορίες που δρουν μέσα στη χώρα. 

Μεγάλες ποσότητες όπλων, που θα περιλαμβάνουν αντιαρματικά και αντιαεροπορικά βλήματα, βόμβες κονιαμάτων και βαριά πολυβόλα θα αποσταλούν μέσω εδάφους σε μεγάλες πόλεις της Συρίας που ήδη βιώνουν ταραχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Debka.

Ο τουρκικός στρατός έχει αναλάβει την επίβλεψη των αποστολών όπλων καθώς θα περνούν σε χέρια Σύριων ανταρτών, ενώ οι τελευταίοι εκπαιδεύονται στη χρήση των όπλων σε τουρκικό έδαφος εδώ και δύο εβδομάδες.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που επιδιώκει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προειδοποιήσει ότι θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική δράση κατά της γειτονικής Συρίας, ενώ στις 13/08 κάλεσε τους απόστρατους αξιωματικούς της να αναλάβουν την ανάπτυξη στρατού σε πόλεις κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Περισσότερα από 1600 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στο κύμα εξεγέρσεων που σάρωσε τη Συρία πριν από πέντε μήνες. Οι συριακές αρχές κατηγορούν τις υποστηριζόμενες από ξένες δυνάμεις ένοπλες συμμορίες για τις δολοφονίες. Σύμφωνα με επίσημες πηγές της Δαμασκού, έως και 500 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από τις ένοπλες αυτές ομάδες.


Ο στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στο χωριό Μπου Καμάλ στην ανατολική Συρία


Ο στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στο χωρίο Μπου Καμάλ στην ανατολική Συρία όπου η κατάσταση είναι "εκρηκτική" εξαιτίας των "ένοπλων ομάδων" που προκαλούν επεισόδια σε αυτή την περιοχή στα σύνορα με το Ιράκ, όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η συριακή εφημερίδα αλ Ουάταν, η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση.

"Η κατάσταση της ασφάλειας στο Μπου Καμάλ είναι εκρηκτική, γι' αυτό ο στρατός ετοιμάζεται να παρέμβει (...) καθώς οι αρχές φοβούνται (τη δημιουργία) ενός ένοπλου κινήματος ανυπακοής σε αυτή τη μεθοριακή πολη, όπου οι αντάρτες θα μπορούσαν εύκολα να λάβουν επιμελητειακή και πολιτική υποστήριξη", αναφέρει η αλ Ουάταν.
Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ένας άμαχος σκοτώθηκε χθες Σάββατο και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν στο Μπου Καμάλ όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν μία αντικυβερνητική διαδήλωση.
Το επίσημο πρακτορείο Sana μετέδωσε πάντως ότι "τρομοκρατικές ομάδες επιτέθηκαν σε ένα δημόσιο κτίριο και πήραν τα όπλα που βρίσκονταν εκεί". Τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και δύο απήχθησαν.
Εξάλλου ο στρατός εισέβαλε σήμερα στην πόλη Ζαμπαντάνι, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, και συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους, σύμφωνα με ακτιβιστές.
Ναυτεμπορική