Blogger Widgets

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Πυρηνικά υποβρύχια στέλνει η Ρωσία στην Α.Μεσόγειο για ΑΟΖ Κύπρου

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, έχουν λάβει εντολή
να περιπολούν στην Α.Μεσόγειο δύο πυρηνοκίνητα
 υποβρύχια της Ρωσίας του στόλου της Μεσογείου
για να καταστεί καλύτερα αντιληπτό από την
Τουρκία ότι η Μόσχα εννοεί αυτά που λέει...
Η Ρωσία στηρίζει την Κύπρο και εγγγυάται την ασφάλειά της αν αυτή απειληθεί. Οι δραστηριότητες της Κύπρου προς εξερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών πηγών πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, επισήμανε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.

Η δεύτερη ρωσική παρέμβαση υπερ της Κύπρου, λίγα 24ωρά μετά την δήλωση ανάλογης στήριξης των ΗΠΑ και της απόρριψης του τουρκικού διαβήματος προς την Ουάσιγκτον, είναι ο δεύτερος "κεραυνός" στο κεφάλι της Άγκυρας.



Στη σχετική ανακοίνωση, ο Α. Λουκασέβιτς σημείωσε ότι «σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο από το 1982, την οποία μεταξύ άλλων 162 κρατών έχει υπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία, κάθε κράτος με θαλάσσιες ακτές κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ του για σκοπούς εξερεύνησης, εκμετάλλευσης και προστασίας τόσο των ζώντων, όσο και των μη ζώντων φυσικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων, που καλύπτουν το θαλάσσιο βυθό, το βυθό και το υπέδαφός του».

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα για σκοπούς εξερεύνησης και επεξεργασίας των πηγών της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του παράκτιου κράτους έχουν αποκλειστικό χαρακτήρα», υπογράμμισε ο Ρώσος υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

Όπως εξηγεί ο κ. Λουκασέβιτς «για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ διεξάγεται οριοθέτηση, η οποία διαμορφώνεται μέσω της υπογραφής διμερούς συμφωνίας μεταξύ των κρατών με αντικείμενες και τεμνόμενες ακτογραμμές στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, έχουν λάβει εντολή να περιπολούν στην Α.Μεσόγειο δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Ρωσίας του στόλου της Μεσογείου για να καταστεί καλύτερα αντιληπτό από την Τουρκία ότι η Μόσχα εννοεί αυτά που λέει...

Εν τω μεταξύ στο Ισραήλ μεταβαίνει την Τετάρτη για το θέμα του φυσικού αερίου η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης της Κύπριας ΥΠΕΞ με τον Ισραηλινό ομόλογό της θα είναι οι ερευνητικές γεωτρήσεις για εντοπισμό υδρογονανθράκων στα γειτνιάζοντα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς και οι κλιμακούμενες τουρκικές απειλές κατά του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου.

Οι εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου προκαλούν την ίδια ώρα προβληματισμό στα Ηνωμένα Έθνη, ως προς το μέλλον της παρούσας φάσης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Θετικές επιδράσεις στις χερσαίες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της Κύπρου αναμένεται να έχει το διερευνητικό πρόγραμμα γεωτρήσεων της Noble Energy στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη που κατέθεσε η εταιρεία.

Στη μελέτη της Noble αναφέρεται πως η Κύπρος θα επωφεληθεί λόγω των εργαζόμενων που θα διακινούνται μέσω της αλλαγής βαρδιών στην πλατφόρμα, από τον ανεφοδιασμό της διερευνητικής δραστηριότητας, με εξοπλισμό για τη γεώτρηση και προμήθειες σε καύσιμα, πόσιμο νερό φρέσκα τρόφιμα αλλά και τη χερσαία διαχείριση των αποβλήτων.

Βάσει της μελέτης, η πιθανότητα διαρροής σημαντικής ποσότητας υδρογονανθράκων κατά τη διάρκεια του προγράμματος είναι πολύ μικρή, ειδικά αφού ο στόχος είναι η ανεύρεση φυσικού αερίου.

Πέρα από τον «Όμηρο», την ημιβυθιζόμενη πλωτή πλατφόρμα γεωτρήσεων μεγάλου βάθους Νoble Homer Ferrington, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και μία πλατφόρμα γεωτρήσεων που μπορεί να μετακινηθεί. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 90-120 μέρες για την εξόρυξη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr