Blogger Widgets

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Προετοιμάζεται η επίσημη πτώχευση της Ελλάδας

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΖΑΚΗ
   
   

      Το περιλάλητο νέο «πακέτο στήριξης» αποδεικνύεται μια ακόμη απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού και της Ελλάδας. Η υπόσχεση από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για νέα χρηματοδοτική στήριξη αγνώστων λοιπών στοιχείων, έγινε μόνο και μόνο για να στηριχθεί η συμφωνία με το διεθνές λόμπι των τραπεζών για μετακύλιση χρέους αξίας 50 δις ευρώ σε 15 έως 30 χρόνια.
Η κυβέρνηση πίσω από κλειστές πόρτες διαπραγματεύεται με το τραπεζικό λόμπι προκειμένου να δοκιμαστεί η συμφωνία στις αγορές το ταχύτερο δυνατό. Σχεδιάζουν την πρώτη ανταλλαγή ομολόγων μέσα στον Αύγουστο, το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. Γιατί αυτή η βιασύνη;
Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση προωθεί μια συμφωνία, η οποία δεσμεύει το ελληνικό δημόσιο για τα επόμενα 30 χρόνια; Ποιες εγγυήσεις, ποια εχέγγυα και ποιους όρους αποπληρωμής έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει το λόμπι των τραπεζών στην μετακύλιση του χρέους;
Η αλήθεια είναι η εξής:
Πρώτο: Κανενός είδους νέα χρηματοδοτική στήριξη δεν προβλέπεται από την ευρωζώνη, αν πρώτα η Ελλάδα δεν προχωρήσει άμεσα στη συμφωνία με τις τράπεζες ώστε να τις απαλλάξει από τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Κύριος στόχος τους είναι να προστατευτούν οι μεγάλες τράπεζες από μια άμεση επίσημη πτώχευση της χώρας.
Δεύτερο: Η Ελλάδα σπρώχνεται να δοκιμάσει μέσα στον Αύγουστο την αντοχή και την ανοχή των αγορών, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι πιθανότητες ενός «πιστωτικού γεγονότος» αυξάνονται δραματικά. Ένας επιπλέον λόγος που η κυβέρνηση θέλει τον Αύγουστο, είναι ότι ένα τυχόν «πιστωτικό γεγονός», θα αιφνιδιάσει τον λαό και θα δώσει την ευκαιρία στην ίδια να πάρει μέτρα δέσμευσης καταθέσεων και καταστολής πριν καν καταλάβει ο καταθέτης, ο εργαζόμενος και ο μικρομεσαίος τι ακριβώς συνέβη.
Τρίτο: Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που εξαπατά τους καταθέτες ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι εγγυημένες, επιτρέπει στις πολυεθνικές και στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, μαζί και στις εγχώριες τράπεζες, να διοχετεύουν μαζικά στο εξωτερικό τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτουν, ώστε σε περίπτωση «πιστωτικού γεγονότος» να μην δεχτούν σοβαρό πλήγμα.
Τέταρτο: Οι εγγυήσεις και οι όροι της συμφωνίας με το λόμπι των τραπεζών είναι τόσο ειδεχθείς και επαχθείς, ώστε η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της χωρίς να την δημοσιοποιήσει, ούτε να την φέρει στην Βουλή για κύρωση. Βιάζεται να εξασφαλίσει τις τράπεζες γιατί ακόμη και χωρίς «πιστωτικό γεγονός», το ελληνικό δημόσιο πολύ σύντομα δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει ούτε καν μισθούς και συντάξεις.
Κι ενώ τα παιδία παίζει με προτάσεις αλλαγής του Συντάγματος, οργανώνεται η επίσημη πτώχευση της Ελλάδας με τρόπο που δεν θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, στο ευρώ και στις αγορές. Ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει στο αμέσως επόμενο διάστημα το τι σημαίνει «τριτοκοσμική» εξαθλίωση και πτώχευση της κοινωνίας, εν μέσω της ανεπτυγμένης ευρωζώνης. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος γιατί έπρεπε τάχιστα να εκκαθαριστούν οι πλατείες.