Blogger Widgets

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ο Νταβούτογλου απειλεί τη Λευκωσία αν προχωρήσει σε γεωτρήσεις

 Η Αγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, αν η Λευκωσία προχωρήσει, όπως έχει ανακοινώσει, στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο το προσεχές φθινόπωρο. Συνδέει μάλιστα το θέμα των γεωτρήσεων με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου
                         Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε, με απειλητική γλώσσα, το απόγευμα της Παρασκευής ότι «αν τεθεί θέμα περισσότερων προωθημένων βημάτων, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση».


Στο παρελθόν, οι Τούρκοι δεν είχαν διστάσει να στείλουν ακόμη και πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να παρενοχλήσουν ερευνητικά σκάφη και να εμποδίσουν τη διενέργεια ερευνών.

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου ακολούθησαν αυτές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ και του κ. Ερογλου. Ο πρώτος έσπευσε πρώτος να δηλώσεις ότι «αποφάσεις σχετικές με Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) μπορούν να ληφθούν μόνο με συναίνεση μεταξύ όλων των γειτονικών χωρών» και ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι φυσικοί πόροι στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δεν ανήκουν μόνο στους Ελληνοκυπρίους και ότι το ψευδοκράτος αλλά και η Τουρκία έχουν επίσης λόγο. Και ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτή την κίνηση» διότι θα αποκτήσει άλλον έναν πονοκέφαλο στους πολλούς τους οποίους ήδη έχει.