Blogger Widgets

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Ελληνοπρεπής απάντηση στην Τουρκία για Κύπρο και ΑΟΖ


Ασυνήθιστα σκληρή, για τα ελληνικά δεδομένα είναι η δήλωση του ΥΠΕΞ στους λεονταρισμούς του «ειρηνιστή» Αχμέτ Νταβούτογλου αναφορικά με την εξόρυξη φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της.
Η Αθήνα, επιτέλους, φαίνεται να αντιλαμβάνεται το τι ακριβώς παίζεται στην περιοχή και δείχνει, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, πως η Άγκυρα δεν θα παίξει μόνη της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χωρίς άλλο σχολιασμό παραθέτουμε την δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σχετικά με τις τουρκικές αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη πρόοδο στη διαδικασία αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας:
«Η Τουρκία των «μηδενικών προβλημάτων», συνεχίζει να κατέχει μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το στρατό κατοχής υπονομεύει την επίτευξη λύσης. Περιθωριοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τους εμποδίζει να απολαύσουν τα οφέλη της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους και ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές του, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης συμφωνιών και της διενέργειας θαλασσίων ερευνών, σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αντί για προκλητικές δηλώσεις, η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Πρέπει επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθοδηγήσει τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε τήρηση εποικοδομητικής στάσης που θα επιτρέψει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

Από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά να σημειώσουμε τα εξής:
Πρώτον, το ύφος της ελληνικής απάντησης είναι ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να ακούσει η Άγκυρα, ειδικά τώρα όπου η ηγεσία του υπουργείου έχει αλλάξει. Είναι σαφές πως, επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, η Αθήνα και ειδικότερο το παραδοσιακά… soft υπουργείο Εξωτερικών δείχνει να αλλάζει πολιτική επί του θέματος, το οποίο ο προηγούμενος υπουργός το είχε χαρακτηρίσει ως… μόδα.
Δεύτερον, η Ελλάδα όσο πληγωμένη και αδύναμη να φαίνεται ή να είναι θα πρέπει να σταθεί στην Κύπρο, χωρίς να υπολογίζει πως οι παλινωδίες της ηγεσίας της έχει οδηγήσει την χώρα στο χείλος της οικονομικής, τουλάχιστον, καταστροφής. Η Αθήνα θα πρέπει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποδείξει πως «Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ». Το χρειάζεται και η ίδια, γα να ανυψωθεί το ηθικού του πληγωμένου μας λαού, αλλά και των αδερφών Κυπρίων, οι οποίοι παρά τα όσα κάποιος θα μπορούσε να προσάψει για την σημερινή τους ηγεσία, την δύσκολη στιγμή, ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ, θα ατενίσουν με προσμονή και ελπίδα τα μαχητικά της μητέρας-πατρίδας να σκεπάσουν αυτή τη φορά τους ουρανούς αυτής, ξεπλένοντας την ντροπή του ’74.
Τρίτον, ο κύβος έχει ριφθεί αναφορικά με την έναρξη των γεωτρήσεων σε συνεργασία με το Ισραήλ και αμερικανικές εταιρίες στο Οικόπεδο 12 στα ανατολικά σύνορα της Κυπριακής ΑΟΖ. Το www.defence-point.gr όσο και η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ αποτελούν το εργαλείο ανάδειξης του ζητήματος στην ελληνική κοινή γνώμη, οπότε δεν θεωρούμε πως είναι η στιγμή να επανέλθουμε στο παρών σημείωμα για την σημασία των εν λόγω εξελίξεων τόσο για την γεωπολιτική όσο και για την γεωοικονομική θέση του ελληνισμού.
Με λίγα λόγια, επειδή το Ισραήλ και η Ευρώπη δεν παίζουν με το θέμα της εξόρυξης, μέσα στους επόμενους μήνες οι διαδικασίες θα προχωρήσουν. Άρα οι Τούρκοι θα πρέπει να αντιδράσουν. Εμείς, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας;
Τέταρτον, το www.defence-point.gr, και η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ εδώ και μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2010, δημοσιεύουν άρθρα και μελέτες οι οποίες επισημαίνουν πως μετά τις εκλογές στην Τουρκία και με αφορμή την Συνταγματική αναθεώρηση επέρχεται η τελική σύγκρουση μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών.
Δεν πέρασαν λίγες εβδομάδες από τις εκλογές στην χώρα και είδη το πρώτο επεισόδιο της τελικής σύγκρουσης έλαβε χώρα με την μαζική παραίτηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Το σίγουρο είναι (οι λόγοι δημοσιεύονται στις προαναφερόμενες αναλύσεις) πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ξεμπερδεύει εύκολα από τους στρατιωτικούς.
Δυστυχώς το σενάριο εξαγωγής της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Κύπρο, τους υδρογονάνθρακες και την Ελλάδα, δεν είναι κάτι το απίθανο να συμβεί, αφού και οι δύο αντίπαλοι στο εσωτερικό της Τουρκίας έχουν συμφέρον να δημιουργήσουν θέμα (οι λόγοι έχουν αναφερθεί σε παρελθούσες αναλύσεις μας).
Έχοντας υπόψη όλα αυτά, ελπίζουμε η σκληρή ανακοίνωση της Αθήνας να αντικατοπτρίζει την αλλαγή, αρχικά σε ρητορικό επίπεδο, της δεκτικής στάσης μας η οποία το μόνο που φέρνει είναι ήττες, πίκρες, εξευτελισμούς και συρρίκνωση.
Ελπίζουμε η ηγεσία και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αντιλαμβάνεται πως έχει την τύχη, ή την ατυχία, να «ζει σε ενδιαφέροντες καιρούς», όπως λένε και οι Κινέζοι, άρα εάν δεν θα ήθελε να περάσει στην ιστορία αλλά και στο θυμικό του ελληνικού έθνους, το οποίο θα υπάρχει και μετά από αυτήν, ως εκείνη που επέτρεψε την συρρίκνωση του Έθνους, καλό θα ήταν να σκεφτεί πως εκτός από την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών, χρειαζόμαστε ανταλλακτικά και καύσιμα, έτσι ώστε την κρίσιμη στιγμή, τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων να μπορούν να κινηθούν.
Προσοχή! Δεν μιλάμε για αγορά νέων συστημάτων τα οποία για την ώρα δεν το αντέχει ο λαός μας. Μιλάμε για τη βέλτιστη λειτουργία και αξιοποίηση όλων αυτών που με ιδρώτα και αίμα ο ελληνικός λαός έχει αγοράσει και τα έχει εμπιστευτεί στα παιδιά του, με σκοπό να υπερασπιστούν τους βωμούς και τις εστίες του… Η ηγεσία του υπουργείου ας «βγει από τον κόσμο της στρουθοκαμήλου» κι ας δει γύρω της τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή και ας αναλάβει τις ευθύνες της…
Σε λίγους μήνες από σήμερα ίσως θα πρέπει να υπερασπιστούμε την τιμή μας και την επιβίωσή μας σε ένα μέτωπο από τον Έβρο έως την Κύπρο. Θα μπορέσουμε να το κάνουμε; Εάν όχι… κανένα πυροσβεστικό δεν πρόκειται να σβήσει την πυρκαγιά που θα έχουν αφήσει να ανεξέλεγκτη…