Blogger Widgets

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Η Τουρκία κάνει ότι μπορεί για τις ΗΠΑ παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας


Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 
Εγκαθίστανται οι πύραυλοι Πάτριοτ στην Τουρκια
 ΑΓΚΥΡΑ – Συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα σχετικά με το σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία που είχε αποφασιστεί πέρσι τον Μάιο στην Λισαβόνα στην σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία επέμεινε να έχει αυτή την διοίκηση της ασπίδας που σχεδιάζεται ενάντια στο Ιράν.
Σε μια περόδο κατά την οποία γίνονται οι αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή του Ομοσπονδιακού Κουρδιστάν και από την άλλη τίθενται απειλές του τύπου ¨Τελείωσε η υπομονή μας¨ για την Συρία, άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για το στήσιμο του πυραυλικού συστήματος στην Τουρκία. Συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον για την αντιπυραυλική ασπίδα σχετικά με την οποία η Τουρκία είχε δώσει την αρχική της έγκριση στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Λισαβόνα.

Και ενώ το αίτημα της Τουρκίας να μετέχει στην διοίκηση του συστήματος έγινε δεκτό από την Ουάσιγκντον, αναφέρεται ότι οι Πάτριοτ που θα σταλούνε από τις ΗΠΑ θα εγκατασταθούνε σε περιοχή που δεν καλύπτεται από αντιπυραυλική άμυνα. Και ενώ δεν έχει γίνει γνωστό ποιες περιοχές θα μείνουν εκτός ασπίδας, λέγεται πως η Άγκυρα εναντιώθηκε στο να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες του συστήματος το Ισραήλ.
Έγινε γνωστό πως η τελική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες επιτεύχθηκε κατά την επίσκεψη της ΥΠΕΞ Χίλλαρυ Κλίντον τον προηγούμενο μήνα στην Τουρκία.
Και όσο και αν η Άγκυρα δεν ομολογεί πως ¨η ασπίδα είναι ενάντι επιθέσεων από το Ιράν¨, Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την άποψη πως πρόκειται για σύστημα που θα προφυλάξει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους από επιθέσεις που θα προέλθουν από το Ιράν
tourkikanea.gr