Blogger Widgets

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Φοβούνται θερμό επεισόδιο

Λίγες ημέρες πέρασαν από τότε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε «απειλήσει» πως «αν τεθεί θέμα περισσότερων προωθημένων βημάτων από την Κύπρο, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση». Εμφανίζοντας έτσι την Άγκυρα έτοιμη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, αν η Λευκωσία προχωρήσει στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο το προσεχές φθινόπωρο…!

Σήμερα η Κύπρος συμφώνησε σε όλα με την ισραηλινή εταιρεία Delek και με την αμερικανική Noble για συμμετοχή στις εξορύξεις που θα γίνουν στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ότι θα επισκεφθεί από 4 έως 6 Σεπτεμβρίου το Ισραήλ.

Όπως επίσης είναι γνωστό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε δηλώσει από την Κύπρο πως «η τουρκική απειλή δεν είναι θεωρητική, είναι υπαρκτή. Το βλέπουμε αυτό στο Αιγαίο και στην Κύπρο δια της κατοχικής παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων, ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974».



Σήμερα ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, αρχικά κεκλεισμένων των θυρών και μετά δημοσίως, συνέστησε στρατηγική ψυχραιμία, στενή παρακολούθηση των εξελίξεων και αποφασιστικότητα, ζητώντας παράλληλα συναίνεση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και επαναβεβαίωση του εθνικού Μετώπου εφόσον χρειαστεί για θέματα που άπτονται με συμφέροντα στο Αιγαίο και την ευρύτερη Μεσόγειο…! (όπως είπε)

Στη συνέχεια επανέλαβε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας «όποτε κι αν υπάρξει ανάγκη».

Όσον αφορά στην Ελληνική ΑΟΖ, «απλά» είπε πως δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και ότι αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της χώρας μας που θα το ασκήσει όταν και όποτε θελήσει…! (όπως η διεύρυνση των ναυτικών μιλίων…)

Ο κ. Μπεγλίτης δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για το αν επηρεάζονται ή ακόμα κι αν κινδυνεύουν να θιγούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες Αραβικές Χώρες.

Ο Βαγγελης Μειμαράκης αναφέρθηκε στις ανησυχίες όλων για το πως θα ερμηνευθεί η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά είναι σαν να εγκαταλείπουμε τα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού.

Ο κ. Μπεγλίτης απάντησε πως η επίσκεψή του στο Ισραήλ και η σύναψη συμφωνίας αλλά και η υπογραφή μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας δεν θα διαταράξουν τις ιστορικές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τις άλλες χώρες του Αραβικού κόσμου.

Εξήγησε δε ότι θα συνεχιστούν οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις μεταξύ των δυο χωρών,τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη επιχειρησιακής ετοιμότητας της χώρας μας ενώ, όπως επίσης είπε «θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι κοινές ασκήσεις στο στρατό ξηράς και το Ναυτικό». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «είμαστε ανοιχτοί και στις στρατιωτικές μας επιλογές»…!

Ο Δ. Αβραμόπουλος συνέστησε προσοχή εν όψει των εξελίξεων που αναμένονται στην περιοχή ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος ζήτησε τη σύγκλιση του Συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και χαρακτήρισε την Τουρκία «διεθνή ταραχοποιό» .Η Λιάνα Κανέλη ρώτησε τον υπουργό άμυνας εάν η συνεργασία με το Ισραηλ είναι προς το συμφέρον της χώρας μας και εάν προβλέπει νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή, (μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου) καθώς όπως είπε στο θέμα της ΑΟΖ ( Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης), ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει καταπατήσει 850 τετραγωνικά χιλιόμετρα


antinews.gr