Blogger Widgets

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Παίρνει φωτιά η Μ. Ανατολή


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ
goulis@ekdotiki.gr
Με ένα απέραντο μέτωπο συγκρούσεων μοιάζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, από την έρημο του Σινά μέχρι τη Συρία και τα βουνά του βόρειου Ιράκ.
Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων από την Πέμπτη και κυρίως έντονες ανησυχίες για τυχόν κλιμάκωσή τους το επόμενο διάστημα. Η τριπλή επίθεση σε Ισραηλινούς πριν από δυο μέρες, στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο, την οποία το Τελ Αβίβ αποδίδει σε παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις, δρομολόγησε μια σειρά από αντίποινα και από τις δυο πλευρές, που δεν έχουν τελειωμό.
Οι αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν χτες πριν και μετά την εκτόξευση ρουκετών από ισλαμιστές και εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι, αν επεκταθεί η δράση της Χαμάς, η απάντηση θα είναι ανάλογη του τιμήματος που θα κληθεί να πληρώσει η οργάνωση. Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι οι επιθέσεις δεν είναι τυχαίες και περιμένουν τις επόμενες μέρες για να εκτιμήσουν αν εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό των ακραίων παλαιστινιακών στοιχείων, που εκμεταλλεύονται τα κενά στην αιγυπτιακή ασφάλεια μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, ώστε να δρουν μέσω του Σινά.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν με προσοχή στην Ουάσινγκτον, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επιθυμεί ένα νέο μέτωπο στην περιοχή, την ώρα που εγκαταλείπει την τακτική της αναμονής απέναντι στους άλλους γείτονες των Ισραηλινών, τους Σύριους. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ συνεχίζει ακάθεκτο τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Σύριου προέδρου στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις.
Δεκάδες θύματα
Χτες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Ασαντ, φωνάζοντας συνθήματα για την αποχώρησή του και την εκτέλεσή του. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών και, σύμφωνα με ακτιβιστές, σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι στην επαρχία Ντεραά, στη Χομς κι άλλες περιοχές κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας. Η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε χτες την αντίθεσή της στη στάση των Δυτικών, οι οποίοι κάλεσαν τον Ασαντ να παραδώσει την εξουσία, αλλά Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εντείνουν τις πιέσεις και προωθούν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταδίκη της Συρίας. Σήμερα αναμένεται στη Δαμασκό κλιμάκιο του ΟΗΕ, για να διαπιστώσει την κατάσταση όσον αφορά τυχόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εν όψει και της συνεδρίασης μεθαύριο του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Την ίδια ώρα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από τη νότια Τουρκία, όπου Κούρδοι αντάρτες πραγματοποίησαν επιθέσεις κλιμακώνοντας τη δράση τους, η οποία τον τελευταίο μήνα κόστισε τη ζωή συνολικά σε 40 Τούρκους στρατιώτες. Οι τουρκικές δυνάμεις απάντησαν με επιχειρήσεις κατά τις οποίες το πυροβολικό και μαχητικά έπληξαν εκατοντάδες στόχους στο βόρειο Ιράκ, εντείνοντας τους φόβους στη Δύση ότι είναι πιθανό να ανάψει μια νέα «φωτιά» στην περιοχή