Blogger Widgets

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Αθήνα επαγρυπνεί για την κυπριακή ΑΟΖ


Του Νίκου Στέλγια
Δημοσίευμα του ελληνικού τύπου για την στάση της Αθήνας για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, υπήρξε αφορμή για τον τουρκικό τύπο να εστιάσει την προσοχή του στις κινήσεις των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Το πρωί της Πέμπτης, διάφορα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση ότι ο ελληνικός στρατός προετοιμάζεται να απαντήσει στις ενδεχόμενες κινήσεις της Άγκυρας στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.

Η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιγιέτ» πραγματοποιεί εκτεταμένη αναφορά σε σχετικό δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Έθνος» και τονίζει ότι το επιτελείο του ελληνικού στρατού παρακολουθεί σιωπηλά τις κινήσεις της Άγκυρας και προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. 


Σε χθεσινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα «Έθνος» ανέφερε ότι «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση "θερμού επεισοδίου" που τυχόν επιχειρηθεί να προκληθεί από την Τουρκία σε οποιοδήποτε σημείο του ελλαδικού χώρου εν όψει της έναρξης ερευνών για φυσικό αέριο εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου στα σύνορα με το Ισραήλ».

Η ελληνική εφημερίδα αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων και τόνισε ότι «οποιαδήποτε παραβατική κίνηση της Τουρκίας θα δώσει την ευκαιρία στις χώρες της Ευρωζώνης να παραμερίσουν έστω και πρόσκαιρα τις διαφωνίες τους για την οικονομική πορεία». Η ελληνική εφημερίδα αναφέρθηκε και σε πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Π. Μπεγλίτη: «Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως χώρα που μπορεί να κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου κανόνων και υποχρεώσεων. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και η Ελλάδα τη δική της. Η άμυνα της Κύπρου εγγράφεται στον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας στρατηγικής και εθνικού δόγματος άμυνας και ασφάλειας».

Σύμφωνα με το Έθνος, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει όλα τα σενάρια, ακόμη και το ενδεχόμενο "ασύμμετρων απειλών" σε περίπτωση που η Τουρκία αποτολμήσει να δράσει στρατιωτικά εντός του ελλαδικού χώρου.
Σε ότι αφορά την αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ στις κινήσεις της Αθήνας για το όλο ζήτημα, θα πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «CNNTURK», το οποίο πραγματοποιεί αναφορά στο χθεσινό δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας, χρησιμοποιεί τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο ελληνικός στρατός έχει τεθεί σε συναγερμό για την Τουρκία». Τον ίδιο τίτλο χρησιμοποίησε η τουρκική εφημερίδα «Βατάν» και το ειδησεογραφικό δίκτυο «Χαμπέρτουρκ».

Εν τω μεταξύ,  μιλώντας χθες στο δικαστήριο, στα πλαίσια της εκδίκασης της Υπόθεσης Βαριοπούλας, ο φυλακισμένος Τούρκος αντιπλοίαρχος Καντίρ Σάγντιτς ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος επωφελούνται από τα πλήγματα που έχει δεχθεί ο τουρκικός στρατός εξαιτίας των Υποθέσεων Εργκενεκόν και Βαριοπούλας. 


www.kathimerini.com.cy