Blogger Widgets

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Δράμας Παύλος: "Αν υπάρχει Ελλάδα ελεύθερη στον Αγ. Κοσμά το χρωστά"

 romfea.gr

Με λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Τρίτη 23 Αυγούστου 2011 ο πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή του εθνοϊερομάρτυρος και ισαποστόλου αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην ομώνυμη Ιερά Μονή του Αγίου, που βρίσκεται στην γενέτειρά του, στο χωριό Μέγα Δένδρο Αιτωλίας.

Στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος και συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην διαχρονική προσφορά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Ελληνισμό, στο ιεραποστολικό του έργο και στην παιδαγωγική του προσφορά με την ίδρυση σχολείων απ’ όπου περνούσε.

«Αν υπάρχει Ελλάδα ελεύθερη, στον Άγιο Κοσμά το χρωστά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «Αν υπάρχουν πολιτικοί σήμερα που διαφεντεύουν τον τόπον αυτόν, αν δεν ήταν ο Άγιος Κοσμάς, πολλοί εξ αυτών θα ήσαν ανεπάγγελτοι, ή στο εξωτερικό υπάλληλοι».

Και κατέληξε: «Θα πρέπει αντισταθούμε, θα πρέπει το κήρυγμα του αγίου Κοσμά να το ενστερνιστούμε, να το ανανεώσουμε, να το φέρουμε στην επιφάνεια, να εφαρμόσουμε τις διδαχές του στη ζωή μας, στην κοινωνία μας, στην πατρίδα μας. Να μην διαμαρτυρόμεθα μόνον για περικοπές μισθών, αλλά να διαμαρτυρόμεθα για περικοπές αξιών, για την περιφρόνηση του Χριστού, για τον εκμαυλισμό της νεολαίας μας και να ζητήσουμε πρωτίστως την πνευματική παλινόρθωση της πατρίδος μας, της χώρας των μαρτύρων και των ηρώων».


Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να ποιμαίνει επί πολλά έτη με τον ιεραποστολικό του ζήλο την τοπική Εκκλησία και να μιμείται το παράδειγμα του μεγάλου αγίου Κοσμά.


Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς που προσήλθαν να τιμήσουν την μνήμη του αγίου Κοσμά, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερη χαρά για εκείνον και τον λαό της Μητροπόλεώς του η παρουσία τους στην Ιερά Μονή και κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν την ζωή και το έργο του μεγάλου αγίου.


Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που από νωρίς έφτασαν στην Ιερά Μονή για να τιμήσουν τον Άγιο, να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανό του, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή και να ευχηθούν στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη τους.