Blogger Widgets

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

"Iσραήλ και ΗΠΑ πίσω από τις επιθέσεις του ΡΚΚ" λέει η Άγκυρα

Ισραηλινό και αμερικανικό "δάκτυλο" βλέπουν οι Τούρκοι πίσω από τις σφοδρές επιθέσεις του ΡΚΚ που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 20 Τούρκων στρατιωτικών μέσα σε 24 ώρες σε δύο καλοσχεδιασμένες ενέδρες. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας διαρρέουν ότι "Αποκλείεται μόνοι τους να έχουν προχωρήσει σε τόσο συντονισμένες και μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις εναντίον κινητών στόχων. Κάποιοι τους έχουν δώσει πληροφορίες και τους συντόνιζαν".

Είναι η δεύτερη φορά που η Άγκυρα φωτογραφίζει το Ισραήλ ως υπεύθυνο για επιχειρήσεις του ΡΚΚ. Η πρώτη ήταν πέρσι κατά την διάρκεια της επιχείρησης κατά των ισλαμιστών ακτιβιστών του «Στολίσκου της Ελευθερίας», όταν το Ισραήλ κατηγορήθηκε εμμέσως ότι βρισκόταν πίσω από επιθέσεις του ΡΚΚ σε λιμάνι της νότιας Τουρκίας.

Προφανώς στην Άγκυρα θεωρούν όλη αυτή την κατάσταση ως «προειδοποίηση» για το τι μέλλει γενέσθαι αν συνεχίσει να «τραβάει το σχοινί» στο θέμα των γετρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Εδώ αξίζει να αποκαλύψουμε κάτι: Σε τέτοιες περιπτώσεις η Τουρκία αναζητεί τρόπους αποκατάστασης του κύρους του στρατεύματος με "εξαγωγή κρίσεων" και αυτό το γνωρίζουν οι Έλληνες επιτελείς (τουλάχιστον αυτοί που εργάζονται και δεν κάνουν δημόσιες σχέσεις στους διαδρόμους του ΓΕΕΘΑ).

Είναι γεγονός ότι τόσο το ΡΚΚ, όσο και οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ έχουν στενές σχέσεις με Ισραήλ και ΗΠΑ, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η Άγκυρα αναζητεί ενόχους για την ανικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της, όχι να καταστείλουν, αλλά και να μπορέσουν να αποφύγουν τιις μεγάλες απώλειες στην σύγκρουση με το ΡΚΚ.

Είναι επίσης αλήθεια ότι το ηθικό στιον Στρατό της Τουρκίας σε επίπεδο στελεχών είναι χαμηλό λόγω των "σταλινικών" εκκαθαρίσεων της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά αυτό το γεγονός από μόνο του δεν δικαιολογεί τέτοιες απώλειες.

Αν καταφέρνει το ΡΚΚ να διεξάγει τέτοιες επιχειρήσεις σε περιοχές "υψηλού κινδύνου", όπως το Χάκαρι, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων, τότε κάτι άλλο συμβαίνει. Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορούν και μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες οπλισμού και εκρηκτικών χωρίς κανένα πρόβλημα εντός του τουρκικού εδάφους, όπως επίσης και μεγάλο αριθμό ανδρών.

Για τις επόμενες ώρες και ημέρες πληροφορίες του defencenet.gr από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, αναφέρουν ότι ετοιμάζεται μεγάλη χερσαία επιχείρηση στο εσωτερικό του Βόρειου Ιράκ από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις με την υποστήριξη και τεθωρακισμένων μονάδων.

Το γεγονός ότι εξαπέλυσαν σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις σήμερα, (όπως γράψαμε από το πρωί η τουρκική Αεροπορία έπληξε σε ένα 24ωρο 60 θέσεις ή αυτό που θεωρούν ως θέσεις του ΡΚΚ στο Ιράκ) δεν σημαίνει πολλά πράγματα.Κατ'αρχήν, είναι σαφές ότι έχουν πρόβλημα αεροπορικών όπλων στις επιθέσεις τους κατά του ΡΚΚ.

Όπως αποκαλύπτει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που έχει κυκλοφορήσει, η τουρκική Αεροπορία διαθέτει ελάχιστα κατευθυνόμενα όπλα και αυτά που έχει τα κρατάει ανέπαφα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο «δυτικό μέτωπο». Κατ’αυτό τον τρόπο τα αεροπορικά κτυπήματα στο ΡΚΚ γίνονται κατά βάση με βόμβες ελεύθερης πτώσης και ρουκέτες που έχουν φτωχά αποτελέσματα.

Βέβαια οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι στόχοι που προσβάλλονται είναι έρημα στρατόπεδα ή βάσεις που έχουν εγκαταλείψει οι μαχητές του ΡΚΚ. Αυτό το γνωρίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι του σχεδιασμού αεροπορικών αποστολών της τουρκικής Αεροπορίας, αλλά λόγω πολιτικών πιέσεων και επικοινωνιακών αναγκών αναγκάζονται και προβαίνουν σε μία σειρά εντυπωσιακών, αλλά χωρίς ουσία, επιχειρήσεων αέρος-εδάφους.

«Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις εντός και εκτός Τουρκίας με αποφαιστικότητα, μέχρι το βόρειο Ιράκ να γίνει μία ασφαλής περιοχή και η αυτονομιστική οργάνωση που το χρησιμοποιεί για βάση επιθέσεων στην Τουρκία να καταστεί ανενεργή» ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου.

Μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, η αεροπορία είχε πλήξει 60 θέσεις στο βόρειο Ιράκ, έχοντας κάνει επίσης χρήση μέσων του πυροβολικού κατά στόχων που θεωρεί ότι σχετίζονται με το PKK.

Ο τουρκικός Στρατός, επιβεβαιώνοντας επίσημα τις επιδρομές το πρωί της Πέμπτης, δεν έκανε αναφορά για θύματα.Πρακτορείο ειδήσεων που θεωρείται ότι σχετίζεται με τους αυτονομιστές ανέφερε από την πλευρά του πως οι επιδρομές έπληξαν «κενά πεδία», υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξαν απώλειες στις τάξεις του PKK.

Από τον Ιούλιο, επιθέσεις αυτονομιστών έχουν κοστίσει τη ζωή σε 40 Τούρκους στρατιώτες - με τον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν να υπαινίσσεται σε δηλώσεις του πως η Άγκυρα έχει αρχίσει να «χάνει την υπομονή της» - ενώ τα αντίποινα των Ενόπλων Δυνάμεων οδήγησαν σε θάνατο τουλάχιστον 10 αυτονομιστών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr