Blogger Widgets

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Σε επιφυλακή η Ελλάδα για πιθανή πρόκληση θερμού επεισοδίου απο την Τουρκία


Με κόκκινο χρώμα είναι η περιοχή την οποία έχει καθορίσει
η Τουρκία ως περιοχή ενδιαφέροντός της για να κάνει
έρευνες!Ουδείς έχει εμφανιστεί γιατί η Τουρκία
 στο συγκεκριμένο χάρτη...έχει σβήσει ένα
ολόκληρο ελληνικό νησί ,το Καστελόριζο
Δημήτρης Μανουσάκης-Sigmalive.com/
Σε κατάσταση επιφυλακής, βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα, λόγω των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.Φαίνεται ότι τελικά δύσκολα θ' αποφευχθεί κάποιου είδους ένταση στη Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μέρα με τη μέρα πληθαίνουν και συγκλίνουν οι πληροφορίες για τις προθέσεις της Αγκυρας.Οι πληροφορίες τις οποίες γνωρίζει η κυβέρνηση το υπουργείο άμυνας της Κύπρου αλλά και η Ελληνική Κυβέρνηση είναι συγκεκριμένες και δεν αποκλείεται αποκλείεται και πρόκληση θερμού επεισοδίου.


Το βέβαιο, σύμφωνα με πληροφορίες μας από το Ελληνικό Πεντάγωνο, είναι ότι η Τουρκία δε θα πειράξει την πλατφόρμα της γεώτρησης ούτε και το προσωπικό που θα εργάζεται σε αυτήν και το οποίο θα μεταφέρεται με ελικόπτερο. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, όμως, ότι σε περίπτωση έναρξης των γεωτρήσεων, η και λίγες μέρες πριν, η Άγκυρα θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την ένταση και να την μετατρέψει σε θερμό επεισόδιο προφανώς ανοιχτά της Κύπρου ή ακόμα και στο Αιγαίο.

Με αφορμή και τη ρήξη στις σχέσεις της με το Ισραήλ για το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει ότι η Άγκυρα προτίθεται να λάβει στρατιωτικά μέτρα και να επιβάλει ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουρκικά πολεμικά θα συνοδεύουν πλοία ακτιβιστών με στόχο την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στο Τελ Αβίβ ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας περιλαμβάνει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών το Φυσικό αέριο και τις απειλές της Τουρκίας. Επίσης, ο Αντιστράτηγος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Φράγκος Φραγκούλης επισκέφθηκε χθες την 95 ΑΔΤΕ στη Ρόδο και πραγματοποίησε επιθεώρηση επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Παράλληλα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Δημήτρης Ελευσινιώτης μετέβη προχθές στο αρχηγείο του στόλου και πληροφορήθηκε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής με στόχο να κλειδώσει το Αιγαίο αφού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα 10 φρεγάτες και 5 υποβρύχια μπορούν ν' αναπτυχθούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδης, δήλωσε από την πλευρά του ότι Αθηνά και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και παρακολουθούν με προσοχή και ψυχραιμία τις εξελίξεις, προβαίνοντας σ' όλες τις δέουσες ενέργειες.

Το Σίγμα είχε αποκαλύψει πριν από ένα μήνα ότι η Τουρκία έχει ήδη ετοιμάσει σχετικό χάρτη, με τη δική της ΑΟΖ, η οποία, μάλιστα, διαχωρίζει την Κύπρο και την αποκόπτει από την Ελλάδα.

Η κίνηση της Άγκυρας συνιστά αυτομάτως και απειλή προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε περίπτωση που η Λευκωσία αρχίσει τις υποθαλάσσιες ενεργειακές έρευνες.

Οι Τούρκοι δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελείται από δύο κράτη και η αποκαλούμενη γι’ αυτούς «νότια» Κύπρος έχει περιορισμένη ΑΟΖ, ενώ η ΑΟΖ της Τουρκίας, όπως η ίδια ισχυρίζεται, ξεκινά από τα ανοικτά της Ρόδου και φτάνει μέχρι και περιμετρικά της Πάφου.

Η Τουρκία, χωρίς να λαμβάνει, βέβαια, υπόψη το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να υποδείξει το συγκεκριμένο χάρτη, προσπαθώντας να δημιουργήσει προηγούμενο, αποκόπτοντας στην ουσία την Ελλάδα από την Κύπρο.