Blogger Widgets

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ερντογάν κλιμακώνει με στόχο και την ελληνική ΑΟΖ.


Οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται ακόμη και για πόλεμο,οι Τούρκοι πάλι λένε ότι το ενδεχόμενο να φθάσει η αντιπαράθεση σε ένοπλη σύρραξη,είναι ακόμη αδύναμο σενάριο,όχι όμως απίθανο.Κι αυτό ανησυχεί πολλούς στη γειτονική χώρα,οι οποίοι θέλουν να πιστεύουν ότι ακόμη κι αν όλα πάνε στραβά,μία παρέμβαση των ΗΠΑ ,θα σταματήσει τη πορεία προς μια σφοδρή στρατιωτική σύγκρουση.Ο Ερντογάν συνεχίζει τους λεονταρισμούς αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι "βρυχηθμοί" αφορούν κι εμάς. Η ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος της Τουρκίας. Ο καθορισμός της ελληνικής ΑΟΖ,έρχεται και τα δεδομένα δεν είναι ευχάριστα για την Άγκυρα.

Δύο είναι τα ενδεχόμενα που ανησυχούν τους Τούρκους αναλυτές,οι οποίοι προφανώς και θεωρούν απευκταίο ενδεχόμενο τη στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ:


•Ένα τυχαίο,βίαιο περιστατικό κάτι ανάλογο μ΄ αυτό που συνέβη στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κάϊρο και

• Η πιθανότητα ακτιβιστές -εντός ή εκτός εισαγωγικών- να οργανώσουν και να επιχειρήσουν να εκτελέσουν αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Σ΄ αυτή τη περίπτωση θα ζητήσουν τη βοήθεια του τουρκικού ΠΝ,την οποία ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν στην Τουρκία ότι όσο οι εμπορικές συναλλαγές μένουν ζωντανές η σύγκρουση δεν μπορεί να ξεπεράσει κάποια όρια.Θυμίζουν ότι το τελευταίο χρόνο παρά την ένταση οι διμερείς συναλλαγές έφθασαν τα 2,7 δις δολάρια.

Και τέλος πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ τελικά θα κάνουν μπουν ανάμεσα στους δύο στόλους αν αυτοί βρεθούν απέναντι.

Αναλυτές και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Τουρκίας,που προσπαθούν να δουν ψύχραιμα τη κρίση και να “πιαστούν” από τέτοιου είδους επιχειρήματα για να στηρίξουν την άποψη ότι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ θα παραμείνει στην ανταλλαγή λεκτικών απειλών,δεν δίνουν σημασία -προφανώς όχι τυχαία- στη πραγματική αιτία της εμμονής Ερντογάν να πάει κόντρα στο Ισραήλ:

•Ποιος πιστεύει στ΄ αλήθεια ότι το πρόβλημα του Ερντογάν και της Τουρκίας είναι η συγνώμη του Ισραήλ για τους νεκρούς του Μάβι Μαρμαρά; Κανείς. Το θέμα είναι οι έρευνες για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, στην ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ. Αυτό είναι το ζήτημα που ο Ερντογάν δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει έτσι.

•Η φασαρία που κάνει δεν είναι τυχαία και μας αφορά. Άπαντες,ΗΠΑ,Ρωσία,Βρετανία,ΕΕ και φυσικά το Ισραήλ, έχουν εγγυηθεί ότι οι έρευνες στη Κύπρο θα γίνουν κανονικά. Ο Ερντογάν ακόμη κι αν χάσει αυτή τη μάχη θα επανέλθει δριμύτερος όταν θα ανοιξει το θέμα της καθορισμού ΑΟΖ από την Ελλάδα.Το “αγκάθι” του Καστελόριζου είναι το θέμα της Άγκυρας.


Η εφημερίδα Χουριέτ πάντως δημοσίευσε μία ανάλυση με τις ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών,επισημαίνοντας ότι μπορεί η Τουρκία να υπερέχει αριθμητικά, όμως η ποιότητα του Ισραηλινού στόλου αντισταθμίζει αυτή την αριθμητική υπεροχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΧΟΥΡΙΕΤ το τουρκικό ΠΝ με 48.600 προσωπικό, το διαθέτει 19 φρεγάτες, 14 υποβρύχια, επτά κορβέτες, και 108 ταχύπλοα σκάφη.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει πάνω από 250 F-16 και F-4E Phantom 50 από τα οποία είχαν εκσυγχρονιστεί από το Ισραήλ στη δεκαετία του 1990 .

Το ισραηλινό ναυτικό ,σύμφωνα με τη ΧΟΥΡΙΕΤ έχει 13 πλοία , τρία υποβρύχια και 42 περιπολικά σκάφη. Τα όπλα που φέρουν αυτά τα πλοία ωστόσο είναι ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει. Το ΠΝ του Ισραήλ είναι επανδρωμένο με περίπου 19.500 άνδρες και γυναίκες. Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έχει εκατοντάδες ,όπως λέει χαρακτηριστικά η ΧΟΥΡΙΕΤ F-15 και F-16.

onalert.gr