Blogger Widgets

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΚΡΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ: Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τον Ομπάμα


Λιάνα Μυστακίδου

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μοιάζει με λιοντάρι που βρυχάται. Πιστεύει ότι πέτυχε τους στόχους του κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, όμως, ο κ. Ομπάμα πήρε αυτά που ήθελε και του έδωσε μόνο υποσχέσεις.
Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να ενημερώνεται άμεσα για κάθε κίνηση των «τρομοκρατών» και να προμηθευτεί υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator, τώρα που ναυάγησε η συμφωνία για τα Heron με το Ισραήλ. Επειδή ξέρει βέβαια, ότι μια τέτοια απόφαση δύσκολα θα περάσει από το Κογκρέσο πρότεινε τρεις εναλλακτικές λύσεις:
- Να πουλήσουν οι ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου τα αεροσκάφη.
–Να τα νοικιάσουν στην Τουρκία.
–Να αφήσουν στη Βάση του Ιντιρλίκ τα αεροσκάφη αυτού του τύπου, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ, για να μπορέσει να επωφεληθεί η Άγκυρα από αυτά.
Ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε να βοηθήσει, αλλά ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι με το Ισραήλ και τόνισε ότι είναι δικαίωμα της Κύπρου να κάνει έρευνες πετρελαίου στην ΑΟΖ.
Έκοψε τα φτερά του κ. Ερντογάν με τον πιο αυστηρό τρόπο που μπορούσε. Φυσικά, το φλέγον ζήτημα για τις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή είναι η Συρία και σίγουρα το θέμα αυτό θα συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη συνάντηση των δυο ανδρών.


Μερίδα του τουρκικού Τύπου εκτιμά ότι ο κ. Ομπάμα ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να κάνει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για την ανατροπή του Άσαντ.
Εάν, όντως , έγινε μια τέτοια πρόταση σίγουρα ο κ. Ερντογάν, σαν έξυπνος διαπραγματευτής, απέσπασε κάποια ανταλλάγματα από την Αμερική.
Ενδέχεται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος και η εκχώρηση άδειας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να είναι ένα από αυτά.
Θα πρέπει το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών να μην επαφίεται σε ανακοινώσεις του τύπου «η συμφωνία Τουρκίας –ψευδοκράτους είναι ανυπόστατη» και ας μας πει τι προτίθεται να κάνει.
Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που ένας υπουργός της δέχεται να τον γιαουρτώνουν οι πολίτες και άλλος, νιώθει ευτυχής που η χώρα μας βρίσκεται κάτω από την επιτήρηση της Τρόικας; Ποιοι θα υψώσουν το ανάστημα τους σε αυτές τις προκλήσεις;
Και για να απαλύνουμε λίγο την πικρία και την κατάθλιψη μας δανειζόμαστε από τον Τούρκο συνάδελφο Νιχάτ Γκέντς, την παρομοίωση που έκανε με την αλεπού και το λιοντάρι, για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ.
«Ζούσε κάποτε μια αλεπού που δεν είχε συναντήσει ποτέ στη ζωή της λιοντάρι. Γνώρισε μια φορά ένα λιοντάρι στο γραφείο του Μπους και κατατρόμαξε. Συναντήθηκε και άλλες φορές μαζί του και ελαττώθηκε ο φόβος της. Την ώρα που αναλογιζόταν γιατί φοβάμαι το λιοντάρι και το κοίταζε επίμονα, αφηρημένα, το λιοντάρι τη ρώτησε: «Τι με κοιτάζεις βρε;».
Η αλεπού με αυτοπεποίθηση και αλαζονεία του είπε: «Τι σε νοιάζει βρε μπάσταρδε;». Το λιοντάρι οργισμένο κατασπάραξε την αλεπού. Την ώρα που ψυχομαχούσε την πλησίασε μια μύγα. «Τι έπαθες αλεπού;», τη ρώτησε. «Τι να σου πω μύγα μου συναντηθήκαμε , καθίσαμε δίπλα δίπλα και συζητήσαμε. Με αγκάλιασε με φίλησε και σκέφθηκα ότι δεν πρέπει να τον φοβάμαι».
Η μύγα της είπε: «Φίλη μου, άλλο είναι να πλησιάσεις κάποιον και άλλο να καθίσεις να συνομιλήσεις μαζί του. Και εγώ κάθομαι παντού στη μύτη, στα χέρια ακόμα και στον ποπό».
«Και πως γλυτώνεις ;», ρώτησε η ετοιμοθάνατη αλεπού. Η μύγα απάντησε : «Αν δεν έχεις γαμψά νύχια και κοφτερά δόντια, πετάς».
Έτσι, πετάει και ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τον κ. Γκεντς και παραμυθιάζει τους συμπατριώτες του.


Κύπρος χθες και σήμερα
Ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Χουρριέτ , κ. Γ.Οζντίλ αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ, γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο πρωθυπουργός μας δεν συμπαθεί το ξενοδοχείο Waldorf Astoria, για αυτό μένει στο Ritz Carlton, στο St. Regis αλλά τις περισσότερες φορές στο Plaza. Το πιο φτηνό δωμάτιο κοστίζει 1200 $ και η σουίτα 20.000$. Και ο Πρόεδρός μας έμενε εκεί. Το ξενοδοχείο ανήκε σε Σαουδάραβες που το πούλησαν σε Εβραίους. Για αυτό το λόγο νομίζω δεν έμεινε εκεί ο πρωθυπουργός μας και προτίμησε το Peninsula, αλλά - η ειρωνεία της τύχης - αναγκάστηκε να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Ομπάμα στο Waldorf Astoria.
Επίσης, ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ δεν συμπαθούσε εκείνο το ξενοδοχείο και διέμενε στο Westbury. Αλλά κι εκείνος βρέθηκε στο Waldorf Astoria, το 1976.Την δεύτερη επέτειο της κυπριακής επιχείρησης το πλοίο MTA Sismik-1 Hora βγήκε στο Αιγαίο για να ψάξει πετρέλαιο. Τότε είχαμε πει το ιστορικό «Αν η Ελλάδα παρέμβει θα χτυπήσουμε!»
Το Hora είχε κατασκευαστεί το 1942 και είχε μήκος 55 μέτρα. Είχαμε νοικιάσει νορβηγικό πλοίο για να κάνει έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές. Όταν η Ελλάδα πίεσε οι Νορβηγοί έφυγαν. Αποφασίσαμε να κάνουμε μόνοι μας τις έρευνες . Εξοπλίσαμε το πλοίο και το αμολήσαμε μόνοι μας στο Αιγαίο.
Πρωθυπουργός ήταν ο Ντεμιρέλ, αλλά ο Αμερικανός Πρόεδρος Φόρντ κάλεσε τον Ετζεβίτ στο Λευκό Οίκο. Θα προσπαθούσε να πείσει τον κατακτητή της Κύπρου να μην κακοποιήσουμε άλλο την Ελλάδα. Το μήνυμα είχε σταλεί προ πολλού με τη διπλωματική οδό. «Βγάλτε το Hora στο Αιγαίο, κάντε τις έρευνες σας, κανείς δεν θα σας πειράξει, αλλά μην αρχίσετε κανένα πόλεμο».
Ο Ετζεβίτ δέχθηκε. Ειρωνεία της τύχης, ήταν προσκεκλημένος στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria από τους Τούρκους επιχειρηματίες. Όταν έφτασε στο λόμπι του ξενοδοχείου ένας Ελληνοκύπριος ο Σταύρος Ψυχοπετρίδης (;) σήκωσε το όπλο του Smith Wesson και φώναξε «θα σε σκοτώσω». Όλοι πάγωσαν εκτός από τον πράκτορα του FBI Bernard που όρμησε πάνω στο Σταύρο και τον αφόπλισε.
Η Αθήνα αμέσως ισχυρίστηκε ότι ο 28χρονος Σταύρος ήταν πράκτορας της CIA. Οι έρευνες απέδειξαν ότι ήταν άνθρωπος της ΕΥΠ. Δικάστηκε, πληρώθηκε εγγύηση 100.000$ και αφέθηκε ελεύθερος. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του.
Όταν επέστρεψε ο Ετζεβίτ κάλεσε τον Bernard και τον φιλοξένησε για να τον ευχαριστήσει που του έσωσε τη ζωή. Είκοσι τρία χρόνια μετά ο Ετζεβίτ έγινε πρωθυπουργός το 1999.
Επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη και διέμεινε στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria που δεν συμπαθούσε. Εκεί συνάντησε τον Bernard που είχε προαχθεί σε υπεύθυνο ασφαλείας του υπουργείου εξωτερικών στη Νέα Υόρκη. Ο Ετζεβίτ πέθανε το 2006. Ανάμεσα στα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα που έλαβε η σύζυγος του υπήρχε και αυτό του Bernard.
Τότε είχαμε την πρωτοβουλία.
Η Κύπρος ήταν δική μας.
Εμείς ψάχναμε το πετρέλαιο.
Και σήμερα…
Ο πρωθυπουργός μας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ομπάμα στο Waldorf Astoria. Εκεί του είπαν «προς Θεού μην πειράξεις τους Κυπρίους».
Το ξενοδοχείο είναι το ίδιο αλλά δυστυχώς αυτοί που κάνουν τις έρευνες για πετρέλαιο δεν είμαστε εμείς, αλλά οι Ελληνοκύπριοι που είναι μέλη της Ε.Ε. Εμείς προσπαθούμε ακόμα να ναυλώσουμε πλοίο από τη Νορβηγία.
Και για να σας στεναχωρήσω περισσότερο σας υπενθυμίζω ότι, όταν επέστρεψε το Hora μετά τις έρευνες που έκανε το υποδεχθήκαμε με δόξες και τιμές. Δέκα μέρες μετά , τέσσερις Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να καταλάβουν αεροσκάφος της Ελάλ που θα πραγματοποιούσε πτήση από το Αεροδρόμιο Γεσίλκιοϊ της Κωνσταντινούπολης στο Τελ-Αβίβ. Η χειροβομβίδα που κρατούσε ο ένας στα χέρια του έσκασε την ώρα που επιβιβαζόταν στο αεροσκάφος και οι τρομοκράτες πανικοβλήθηκαν. Έβγαλαν τα αυτόματα όπλα τους και πυροβόλησαν αδιακρίτως. Σκοτώθηκαν 3 και τραυματίστηκαν 34 άνθρωποι. Η σύγκρουση με την Ασφάλεια διήρκεσε 1,5 ώρα. Ο ένας τρομοκράτης σκοτώθηκε με την έκρηξη της χειροβομβίδας, οι δυο συνελήφθηκαν , ο τέταρτος μεταφέρθηκε με το αεροσκάφος της Ελάλ στο Ισραήλ»…
http://www.elzoni.gr/html/ent/754/ent.13754.asp