Blogger Widgets

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

"Σπρώχνει" για "θερμό" επεισόδιο η Άγκυρα με τα ερευνητικά

Έναν ιδιότυπο πόλεμο νεύρων έχει ξεκίνήσει η Τουρκία αποσκοπώντας όπως όλα δείχνουν να οδηγήσει την Ελλάδα σε "θερμό" επεισόδιο.

Με συνολικά τέσσερα ερευνητικά σκάφη τα οποία κάνουν έρευνες κυριολεκτικά "στο γάμο του Καραγκιόζη" (δύο νορβηγικά, το "Σελέν" που αποκάλυψε το defencenet.gr, και χιες έπλεε νότια της Σάμου και το "Πίρι Ρέϊς" που η έξοδός του αναβλήθηκε για το απόγευμα σήμερα) και την συνοδεία πολεμικών σκαφών, δείχνουν ότι αντικειμένικός τους στόχος δεν είναι να εντοπίσουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο (άλλωστε εκεί που ψάχνουν δεν υπάρχει τίποτα), αλλά να εξωθήσουν σε ελληνική απάντηση.

Αυτή είνει η εκτίμηση των τεσσάρων Επιτελείων που μελετούν τις κινήσεις των Τούρκων εδώ και δύο εβδομάδες και βέβαια η κρίσιμη στιγμή θα είναι όταν μπουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εκεί οπωσδήποτε θα υπάρξει "επαφή" με ελληνικά σκάφη.

Η κυβέρνηση θέλει να στείλουν σκάφος του Λιμενικού, να κοινοποιήσει τς ελληνικές θέσεις και να αποχωρήσει. Δηλαδή να μην σταλούν μάχιμες δυνάμεις αφού τα τουρκικά ερευνητικά θα συνοδεύονται από σκάφη του τουρκικού Ναυτικού εμφανώς και αφανώς (υποβρύχια), αλλά η θέση των Επιτελείων είναι διαφορετική. Ή για την ακριβεια των περισσότερων Επιτελών οι οποίοι θεωρούν ότι αν δεν υπάρξει πιο "καθαρή" αντίδραση θα δημιουργηθούν de facto καταστάσεις.

Ποιος μπορεί όμως να ανατρέψει τις φοβικές αντιλήψεις των κυβερνώντων;

Η Άγκυρα επιδιώκει το "θερμό επεισόδιο, θεωρώντας ότι μπορεί α οτ κερδίσει και αν ανατρέψει τις σε βάρος της συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί αυτή την στιγμή, αφού βλέπει ότι οι διπλωματικοί εκβιασμοί δεν περνάνε και σην κυβέρνηση φοβούνται ακριβώς αυτό: Μια κατάσταση επιπέδου Ιμίων, χωρίς να υπολογίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις "εγγυώνται" το αντίθετο...

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr