Blogger Widgets

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Το απόλυτο χάος από το «δίδυμο της συμφοράς»


Το απόλυτο... μπάχαλο κατάφερε να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, με τους χειρισμούς του στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Με τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις του, όχι μόνο έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία στα... βράχια και τους πολίτες στο... τρελάδικο, αλλά κατάφερε να προκαλέσει την οργή ακόμα και των χωρών της ευρωζώνης.
Πρόσφατα, το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF) πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες στο διεθνή Τύπο, να επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ και οι αναδυόμενες χώρες (Βραζιλία, Κίνα και Ινδία). Πολύ αργά, ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Μνημονίου άρχισε να αναζητεί εναλλακτικούς χρηματοδότες για το ελληνικό χρέος. Προηγήθηκε η τοποθέτηση της ελληνικής οικονομίας στο κρεββάτι του Προκρούστη και η καταδίκη των Ελλήνων στη φτώχεια.
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε συμφωνήσει να συναντηθεί, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με εκπροσώπους και από τις τρεις προαναφερόμενες χώρες, με προοπτική να διερευνήσει την παραπάνω πρόταση. Η πληροφορία αυτή όμως διέρρευσε και στους κύκλους της ευρωζώνης, προκαλώντας εκνευρισμό και πικρόχολα σχόλια. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θεώρησαν ότι η Ελλάδα ενεργεί χωρίς την έγκριση της ευρωζώνης, κάτι που το θεώρησαν ανεπίτρεπτο. Αυτός ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ένας από τους λόγους που ο Γιώργος Παπανδρέου ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο Σαββατοκύριακο και να γυρίσει άρον άρον στην Ελλάδα.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια ύφεσης και επώδυνων μέτρων για να στρέψει ο κ. Παπανδρέου το βλέμμα προς τις αναδυόμενες αγορές, πάντα με τις αμερικανικές «ευλογίες». Είναι γνωστό ότι τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιταλία έχουν κατά καιρούς εκφραστεί θετικά για μιας τέτοιας μορφής συνεργασία με την Κίνα. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα και η Κύπρος συμφώνησε συνεργασία με τη Ρωσία για τη λήψη δανείου, προκειμένου να γλιτώσει από τα δόντια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Φοίβος Κλαυδιανός

Ταπείνωση Βενιζέλου, που θα παρουσιαστεί στην Ουάσινγκτον για να υπογράψει τα νέα μέτρα

Μέτρα-θηλιά στον λαιμό των πολιτών, όπως απολύσεις μέσω εφεδρείας στον δημόσιο τομέα και μειώσεις συντάξεων, αποφασίστηκαν αργά χθες βράδυ στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της τρόικας.
Τα μέτρα αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στην προγραμματισμένη κυβερνητική επιτροπή, ενώ το πακέτο θα οριστικοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, όπου θα μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εφόσον ο κ. Βενιζέλος επιδείξει αυτήν τη φορά «καλή διαγωγή» και δεχτεί όλα τα μέτρα που οδηγούν την ελληνική κοινωνία στο απόσπασμα, τότε στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας. Στον βωμό των αριθμών και του αποτυχημένου Μνημονίου, που έχει οδηγήσει έως τώρα τη χώρα σε βαθιά ύφεση και ένα εκατομμύριο πολίτες στην ανεργία και την απόγνωση, κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν να περικόπτουν εισοδήματα και να βάζουν φόρους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο πακέτο που οριστικοποιείται περιλαμβάνονται μέτρα συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4 θα ληφθούν φέτος και τα υπόλοιπα το 2012. Ειδικότερα το πακέτο των πρωτοφανούς αγριότητας μέτρων περιλαμβάνει:



1. Νέα οριζόντια μείωση μισθών 10%-15% σε όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα και αυτό ανεξάρτητα από το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο έρχεται από την 1η Οκτωβρίου, μειώνοντας τις αποδοχές σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων έως και 40%.

2. Τίθεται σε εφεδρεία εντός του φθινοπώρου τουλάχιστον 25.000 εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για άμεσες απολύσεις.

3. Μειώνονται οι συντάξεις μέσω της αύξησης παρακράτησης του ΛΑΦΚΑ. Με τη σημερινή κλίμακα ο ΛΑΦΚΑ επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ με συντελεστές 6%-14%. Υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι θα μειωθεί το κατώτατο όριο επιβολής του ΛΑΦΚΑ από τα 1.400 στα 1.200 ή ακόμα και στα 1.000 ευρώ. Ταυτόχρονα το ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις υποχωρεί από τα 2.773,4 ευρώ στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και χαμηλότερα.

4. Το μαχαίρι στις επικουρικές θα φτάσει το 50%, ενώ οι περικοπές θα ισχύσουν άμεσα από την καταβολή της επόμενης σύνταξης, που είναι αυτή του Νοεμβρίου, και όχι από 1.1.2012, όπως διαβεβαίωνε όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας.

5. Θα υπάρξει μετακύλιση στην καταβολή των συντάξεων κατά έναν μήνα, έτσι ώστε να μην χρειαστούν επιπλέον κονδύλια για τα ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται στο κόκκινο, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι με καθυστερήσεις από 10 έως 15 ημέρες στην καταβολή της σύνταξης για το επόμενο δίμηνο το Δημόσιο θα κερδίσει λογιστικά και θα μεταφέρει για τον Ιανουάριο του 2012 την καταβολή της τελευταίας σύνταξης του έτους.

6. Θα υπάρξει περαιτέρω περικοπή στο εφάπαξ, που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

7. Θα συνεχιστεί η καθυστέρηση στην καταβολή εφάπαξ και νέων συντάξεων, που σήμερα σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης φτάνει έως και τα τρία χρόνια. Ετσι, πάλι λογιστικά, το Δημόσιο εξοικονομεί δαπάνες.

8. Αυξάνεται ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εξισωθεί με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης.

9. Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στα 7.000 ευρώ ή χαμηλότερα, προκαλώντας έτσι νέες μειώσεις πραγματικών αποδοχών σε όλους τους εργαζομένους

10. Αυξάνονται οι φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.





Βασίλης Αγγελόπουλος

Ρεζίλι διεθνώς με γελοίο mail από το... γραφείο του υπάρχου
Παιδική χαρά θυμίζει το γραφείο του... αναπληρωτή πρωθυπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου, δείχνοντας τη σοβαρότητα των χειρισμών που κάνει ο ίδιος.
Τις ώρες που διεξαγόταν η προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα και ραβόταν το νέο... κοστούμι σε βάρος των Ελλήνων, το γραφείο Τύπου του, που έχει ως επικεφαλής τον Ηλία Βεργίτση (γνωστό από τις ροζ συνομιλίες του στο Διαδίκτυο, όταν ήταν στο ΥΕΘΑ, όπως είχε γράψει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα μας), έστελνε στους οικονομικούς και πολιτικούς συντάκτες e-mails, ενημερωτικά υποτίθεται, τα οποία, αν δεν ήταν κρίσιμες οι ώρες που περνά η πατρίδα μας, θα ήταν για γέλοια. «Εκπληξη!!! Η τηλεδιάσκεψη τελείωσε πριν από λίγο... Αναμένεται σε λίγο σύντομη ανακοίνωση...» έγραφε το κείμενο που στάλθηκε στους δημοσιογράφους.

Τη γελοιότητα του πράγματος έκανε θέμα (με αρνητική αντανάκλαση για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό) και σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal». Σχολιάζοντας αυτή τη μορφή... ενημέρωσης του γραφείου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, από την πλευρά του, τόνισε: «Ομολογουμένως ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη καταφέρει να μας εκπλήξει κατ΄ επανάληψη με τους χειρισμούς του και τα λεγόμενά του. Αρα τα... τρία θαυμαστικά ίσως και να είναι λίγα. Ομως αυτό που μας ανησυχεί είναι μήπως μας φυλάει τις χειρότερες εκπλήξεις για το τέλος (με πολλά θαυμαστικά και αυτές)». Ο κ. Μιχελάκης κατέληξε: «Περιμένουμε την επόμενη φορά που ο κ. Βενιζέλος απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, είτε με ανακοινώσεις είτε με δηλώσεις είτε με στρατιωτικά διαγγέλματα, να το πράξει έχοντας να πει συγκεκριμένα πράγματα».

dimokratianews.gr