Blogger Widgets

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κύπρος: Ο ανεκδιήγητος ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ ξαναχτυπά…


Αφού απέτυχαν να καταστήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα μειωμένης κυριαρχίας μέσω του Σχεδίου Ανάν, εξαιτίας της οργανωμένης αντίστασης που προέβαλε ο αείμνηστος πρόεδρος της νήσου Τάσσος Παπαδόπουλος, ο «διεθνής παράγοντας ξαναχτυπά» με στόχο να βάλει από την πίσω πόρτα την Τουρκία στο παιχνίδι της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Αιχμή του δόρατος μια δήλωση του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, η οποία σε πρώτη φάση κατόρθωσε να συσπειρώσει τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο εναντίον του εμπνευστή της, ο οποίος πλέον δηλώνει ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν…
Η επίμαχη δήλωση ήταν ότι «ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για το θέμα των υδρογονανθράκων, αν του ζητηθεί από τις δύο πλευρές»! Το α μεσολαβήσει ο ΟΗΕ σημαίνει να φέρει τα δυο μέρη σε κάποιου είδους συζήτηση. Έλα όμως που σε μια τέτοια συζήτηση το αντικείμενό της θα είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα του ενός μέρους! Από μόνη της μια τέτοια μεσολάβηση θα δικαίωνε με… τη βούλα των Ηνωμένων Εθνών τον καταφανώς παράνομο, νομιμοποιώντας τον σε ένα βαθμό, αν μη τι άλλο, το να φωνασκεί και να απειλεί!

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Στέφανου Στεφάνου, απέρριψε τη δήλωση Ντάουνερ τονίζοντας ότι το θέμα των υδρογονανθράκων δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και ότι η αξιοποίηση των όποιων φυσικών πόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευτυχώς, όπως διαβάσαμε στην κυπριακή εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» η στάση των κομμάτων στο νησί δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών και φαίνεται σε πρώτη φάση ότι οι πολιτικές δυνάμεις κατόρθωσαν να βάλουν στη θέση του τον Αυστραλό που έχει ενοχλήσει με τη συμπεριφορά και τις πρωτοβουλίες του ουκ ολίγους…

Απαράδεκτο, λοιπόν, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, το σκεπτικό Ντάουνερ ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να αναλάβουν μεσολαβητικό ρόλο στο θέμα των υδρογονανθράκων, αν ζητηθεί από τις δύο πλευρές στην Κύπρο. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε ο κ. Αναστασιάδης, πρέπει να επικεντρωθεί στο έργο για το οποίο έχει εντολή και όχι να δημιουργεί εντυπώσεις και αμφιβολίες, σε σχέση με ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε, ακόμη, πως παρότι είναι προσεκτικός όταν μιλά για απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, οφείλει στη συγκεκριμένη περίπτωση να τονίσει ότι «κλονίζεται η εμπιστοσύνη του λαού, όταν ακούει τέτοιες εισηγήσεις και παρεμβάσεις που δημιουργούν αμφιβολίες γύρω από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να λάβει μέτρα για αποτροπή τετελεσμένων προσφεύγοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ζήτησε την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση των διαδραματισθέντων και για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η ΕΔΕΚ καταγγέλλει ως απαράδεκτες και προκλητικές τις δηλώσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε ότι πρόκειται για αφόρητη πρόκληση, επισημαίνοντας ότι «η συμπεριφορά του κ. Ντάουνερ δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή».

defence-point.gr