Blogger Widgets

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Οπισθοχωρούμε στο Καστελλόριζο με υπογραφή Παπανδρέου


Τελικά, φαίνεται πως καθόλου τυχαία δεν ήταν ανακοίνωση από το Καστελλόριζο της έλευσης στην Ελλάδα του ΔΝΤΤην υπογραφή του σε μία ακόμη μεγάλη εθνική υποχώρηση, ανάλογη με εκείνη στα Ίμια, ετοιμάζεται να βάλει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, προερχόμενες από διπλωματικές πηγές, έχει συμφωνήσει να μην αντιδράσει στις σχεδιαζόμενες από την Τουρκία έρευνες εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου. Η απόφασή του αυτή θα ενισχύσει τις επεκτατικές βλέψεις της γείτονος στο Αιγαίο, ενώ είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει την απαρχή δεινών για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα συζητείται ως δεδομένο μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες από μία τέτοια εξέλιξη, σε πολιτικό αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο (αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, δημιουργώντας εύλογες απορίες για το εάν πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα αποπροσανατολισμού από την οικονομία ή εάν οι ίδιοι έχουν απωλέσει πλήρως την εθνική τους συνείδηση και στηρίζουν αντεθνικές και άκρως μειωτικές για την Ελλάδα ενέργειες).

Ορισμένοι, μάλιστα, σημειώνουν ότι στη ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις έρευνες που πρόκειται να κάνει η χώρα μας στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, αλλά απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για το Αιγαίο. Μιλούν για λάθος και ότι με τον τρόπο αυτό είναι σαν να ανάβει «πράσινο φως» στην Άγκυρα για το Αιγαίο (έχει ήδη γραφεί πως μία τέτοια τουρκική κίνηση θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τον Παπανδρέου, ο οποίος θα κερδίσει σημαντικό πολιτικό χρόνο μέσα από ένα θερμό επεισόδιο…). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΟΖ του Καστελλόριζου, την οποία οι Τούρκοι την αμφισβητούν ευθέως, εφάπτεται με τις αντίστοιχες της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Διπλωματικοί παράγοντες αποδίδουν την «άτακτη υποχώρηση» του κ. Παπανδρέου στις πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό, αλλά και στην… πάγια αδυναμία του να επιδείξει σκληρή στάση στα εθνικά θέματα (γιατί άραγε;). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέχρι σήμερα απέφυγε να πάρει δημόσια θέση στις πρωτοφανείς προκλήσεις της Άγκυρας, η οποία «απείλησε» μέχρι και με πόλεμο την Κύπρο, αν προχωρούσε στην γεώτρηση. Αντ’ αυτού, ανέλαβε να μιλήσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, στις δηλώσεις του οποίου ελάχιστη σημασία έδωσαν οι γείτονες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν την σημασία των εξελίξεων, υποστήριζαν ότι με το να μην αντιδρά η Ελλάδα στις τουρκικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου δεν σημαίνει ότι θέτει σε αμφισβήτηση την Ελληνικότητα του ακριτικού νησιού (προφανώς ο παραλογισμός έχει εγκαθιδρυθεί στο Μαξίμου και όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις αιτιάσεις έχουν απωλέσει πλήρως την επαφή με την λογική…).

Μιλιά από τον πρωθυπουργό

Η προκλητικά, αλλά ταυτόχρονα αποφασιστική πολιτική «κανονιοφόρου» στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο που ακολουθεί η Τουρκία, έχει κυριολεκτικά παγώσει την Αθήνα.

Υπάρχει πολιτικό κενό έναντι των τουρκικών προκλήσεων, που καταγράφεται με την «αφωνία» του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και την παντελή απουσία του από τις εξελίξεις, που δεν είναι άσχετη με την επιλογή του να μην κοντράρει στις προκλήσεις τον Ερντογάν. Αφωνία, που ουσιαστικά δείχνει ότι η Αθήνα φοβάται πως η Άγκυρα θα χτυπήσει σκληρά στον «αδύναμο κρίκο του συστήματος», που είναι το Αιγαίο και πρωτίστως το Καστελλόριζο.

Η κινητικότητα των Τούρκων δεν βρίσκει την ανάλογη απάντηση από την Αθήνα.

Όπως λένε χαρακτηριστικά διάφοροι διπλωμάτες και στρατιωτικοί, «η Άγκυρα αποθρασύνεται καθημερινά και κλιμακώνει τις προκλήσεις της, γιατί τουλάχιστον πολιτικά δεν παίρνει ισχυρή απάντηση από την Αθήνα, απάντηση αποφασιστικότητας. Σημειώνουν, δε, πως ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν έχει βγει μπροστά και δίνει το στίγμα της πολιτικής της Άγκυρας και των προθέσεών της συνεπικουρούμενος από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, όπως ο Νταβούτογλου, ο Μπαγίς και άλλοι, εδώ ο Παπανδρέου δεν λέει κουβέντα, δεν θέτει κόκκινες γραμμές στην τουρκική προκλητικότητα.

Ενδεικτικό της αμηχανίας, του άγχους και του φόβου της Ελληνικής κυβέρνησης μπροστά σε αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις και την κλιμακούμενη προκλητικότητα, είναι το γεγονός ότι «πάγωσαν» οι περιβόητες διερευνητικές επαφές που πραγματοποιούνται εδώ και περίπου δέκα χρόνια για το θέμα του Αιγαίου και το ενδεχόμενο υπογραφής συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Άγνωστο παραμένει για την ώρα και το τι θα απογίνει με ένα ακόμα πολυδιαφημισμένο θέμα, τη σύγκληση δηλαδή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα και στο οποίο υποτίθεται ότι θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η κυβέρνηση τηρεί περίεργη σιγή ιχθύος για το θέμα και είναι ενδεικτικό ότι δύο φορές ματαίωσε τη συζήτηση στη Βουλή επερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Ιωάννη Κοραντή, για το αν θα μεταβεί ή όχι ο πρωθυπουργός στην Τουρκία για τη Συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

Αυξημένη ετοιμότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ελληνικές στρατιωτικές μονάδες, τόσο στον Έβρο, όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, κατά τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αυτή η ετοιμότητα είναι στον «βαθμό 3» (που σημαίνει επιστράτευση), δηλαδή λίγο πριν από την πολεμική ετοιμότητα.

Δείχνει δηλαδή η στρατιωτική ηγεσία να μην… επαναπαύεται στις καθησυχαστικές τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας, που κινούνται στην λογική (περίπου) του «δεν τρέχει τίποτα». Εκτιμάται φυσικά ότι αυτή η αυξημένη ετοιμότητα σχετίζεται άμεσα με τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές και στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου και στο Αιγαίο, που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι έχει λήξει ο «συναγερμός» που υπήρξε στις μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου, και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε πλήρης Ελληνική επικράτηση σε όλες απόπειρες ηλεκτρονικών παρεμβολών που γινόντουσαν το τελευταίο δεκαπενθήμερα από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο…