Blogger Widgets

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αγέλες υποβρυχίων βγάζει στο Αιγαίο η Τουρκία

Τρία τουρκικά υποβρύχια, δύο 209/1400 και ένα 209/1200, σύμφωνα με πληροφορίες του Π.Ν. εγκατέλειψαν την ναυτική βάση του Μαρμαρά στην Προποντίδα, την μεγαλύτερη βάση του τουρκικού Ναυτικού και βγήκαν στο Αιγαίο αργά το απόγευμα, ενώ είχε προηγηθεί η έξοδος και άλλων υποβρυχίων τις προηγούμενες ημέρες..
Τα σταθερά συστήματα ηχοεντοπισμού του Π.Ν. στην έξοδο των Στενών τα εντόπισαν αργά το βράδυ να βυθίζονται και να χάνονται στα σκοτεινά νερά μεταξύ της Τενέδου και της Ίμβρου. Είχαν προηγηθεί τρεις πυραυλάκατοι, οι οποίες ακολούθησαν την ίδια πορεία και αυτή την στιγμή κινούνται στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο. Κοντά στα τουρκικά υποβρύχια υπάρχει ελληνικό υποβρύχιο που τα παρακολουθεί.
Ο προορισμός των υποβρυχίων είναι άγνωστος, αλλά στο ΓΕΝ, σαφώς ανησυχούν, καθώς μεν ο τουρκικός Στόλος δεν έχει εξέλθει από τα λιμάνια, αλλά δείχνει πλήρη διασπορά. Το γεγονός μάλιστα ότι βγάζουν κι άλλα υποβρύχια στο Αιγαίο (υπολογίζονται σε τέσσερα αυτά που επιχειρούν τώρα στο Αιγαίο και στην Α.Μεσόγειο) έχει αυξήσει την επαγρύπνηση.
Στα παρατηρητήρια του Π.Ν. από την Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, υπάρχει κατάσταση αυξημένου συναγερμού και τις τελευταίες ημέρες μονάδες του Π.Ν. έχουν μετασταθμεύσει στην Κρήτη (δια πάν ενδεχόμενο).

Σε ότι αφορά τις φρεγάτες, όλες είναι μοιρασμένες στους κύριους ναυστάθμους (Μαρμαρά, Σμύρνης, Ακσάζ, Αττάλειας)

Την ίδια στιγμή δύο τουρκικά F-16 παραβίασαν τον κυπριακό εναέριο χώρο την ίδια ώρα κοντά σε πολιτικό αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών επρόκειτο να προσγειωθεί στην Κύπρο. Πάντως, σύμφωνα με τον προϊστάμενο δημοσίων σχέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών, η πτήση του αεροσκάφους δεν τέθηκε σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr