Blogger Widgets

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Άγκυρα: Θα τεντώσει το σχοινί, αλλά δεν θα το κόψει…(;;;;)

ΜΕΧΡΙ πού θα τραβήξει το σχοινί η Άγκυρα; Θα προχωρήσει σε στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ ή την Ελλάδα και την Κύπρο; Η Τουρκία αρέσκεται στη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και έντασης, όμως συνηθίζει να περιορίζεται σε πολεμικές ιαχές, χωρίς να προβαίνει στο παραπάνω βήμα. Αυτή τη φορά, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και ενισχύουν ακόμη περισσότερο το σενάριο πως δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο.

Η Τουρκία δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και μια σειρά άλλες χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Γεωπολιτικές σκοπιμότητες έχουν ενισχύσει το παζλ των ενδιαφερόμενων χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία κ.α.).

Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν από την πορεία των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ. Την ίδια ώρα, είναι προφανές ότι ψήνεται μια στενότερη συνεργασία Ελλάδος- ΚύπρουΙσραήλ.

Το Τελ Αβίβ μετά και τις εξελίξεις στην περιοχή και τις καθεστωτικές αλλαγές σε αραβικές χώρες, αναζητεί συμμαχίες και θεωρεί πως Αθήνα και Λευκωσία μπορούν να της προσφέρουν διέξοδο και συνεργασία.



Η συνεργασία αυτή θα δοκιμασθεί σύντομα όταν θα τεθεί στον ΟΗΕ η μονομερής ανακήρυξη κράτους από τους Παλαιστίνιους. Οι Ισραηλινοί υπέδειξαν σε Αθήνα και Λευκωσία πως συνδέουν τη συνεργασία τους με τη στάση των δυο κυβερνήσεων στο θέμα της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους σαφώς και επηρεάζονται από το γεγονός ότι τις έρευνες ανέλαβε μια αμερικανική εταιρεία, για αυτό και εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Παράλληλα, είναι πρόδηλο ότι τις ΗΠΑ εξυπηρετεί η αξιοποίηση του φυσικού αερίου καθώς κάτι τέτοιο εκτιμούν πως θα απεξαρτήσει ενεργειακά την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Μόσχα.

Η τακτική της Άγκυρας, των απειλών και των εκφοβισμών παράγει αποτέλεσμα στο διπλωματικό πεδίο. Οι «ψυχραιμότεροι» θα παρέμβουν αποτρεπτικά και θα ζητήσουν στη συνέχεια είτε από την Κύπρο είτε από αλλού, ανταλλάγματα για το γεγονός ότι η Τουρκία τελικά δεν προχώρησε να εφαρμόσει τις απειλές της.
http://www.philenews.com/digital