Blogger Widgets

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ρωσία:"Στάση πληρωμών μπορεί.Χρεοκοπία όμως όχι για την Ελλάδα"!



Η απειλή να μην μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της είναι υψηλή, αλλά είναι μικρή η πιθανότητα οι πιστωτές της να ανακηρύξουν τη χώρα σε χρεοκοπία, εκτιμά ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Σταρτσάκ σε δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον, τις οποίες μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταρτσάκ η κήρυξη μιας χρεοκοπίας ενός τόσο μεγάλου χρεώστη "είναι ένα βήμα πάρα μα πάρα πολύ υπεύθυνο και αυτό σημαίνει κατ' ελάχιστον ένα κούρεμα μαλλιών, αλλά μετά μπορεί να χρειαστεί να κόψεις και άλλα τμήματα του σώματός σου", ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο Ρώσος υφυπουργός τη χρεοκοπία πρέπει να την αναγγείλει ο πιστωτής, ώστε να διευθετήσει το πρόβλημα χρέους, που προέκυψε, για παράδειγμα να εισπράξει ανταλλάγματα.



"Μια χώρα μπορεί να αναγγείλει στάση πληρωμών. Αλλά εν συνεχεία εξαρτάται από τους πιστωτές τί θα κάνουν σ' αυτήν την περίπτωση. Η χρεοκοπία είναι περισσότερο όρος νομικός και όχι οικονομικός, ενώ η οικονομική παράμετρος είναι όταν αρχίζει η διαδικασία αναζήτησης παραλλαγών διευθέτησης του χρέους, εάν αυτό θα είναι αναδιάρθρωση, ανταλλαγή του ενός εργαλείου με άλλο, εάν σε αυτές τις διακλαδώσεις θα υπάρξει και άλλη μία, που θα σχετίζεται με την παραγραφή τμήματος του χρέους", είπε ο κ. Σταρτσάκ.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει την μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ο κ. Σταρτσάκ σημείωσε ότι "εάν πρέπει ή όχι δεν γνωρίζω, αυτά όλα θα τα λύσουν εκείνοι, που βρίσκονται στους ουρανούς της πολιτικής στην Ελλάδα", μάλιστα "εκείνος, που θα το δηλώσει, υπογράφει την καταδίκη του και το πιθανότερο είναι ότι γρήγορα θα αναγκαστεί να βγει από την πολιτική"

onalert.gr