Blogger Widgets

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη


ΠΗΓΗ: AFP/GETTY

Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη και παράλληλα διέκοψε τις στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Την αφορμή για την απόφαση αυτή έδωσε η άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για την θανάσιμη επιδρομή των ειδικών δυνάμεων σε στολίσκο που είχε προορισμό τη Γάζα, το Μάρτιο του 2010, καθώς σήμερα δημοσιεύτηκε η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την υπόθεση.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ahmet Davutoglu δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις από επίπεδο πρεσβευτών σε επίπεδο επιτετραμμένων και ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Άγκυρα, θα αποχωρήσει έως την επόμενη Τετάρτη από την Τουρκία.

Ο Davutoglu επίσης τόνισε ότι η Τουρκία αναστέλλει όλες τις στρατιωτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με τους πρώην συμμάχους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ώρα το Ισραήλ να πληρώσει».

«Σε αυτή τη φάση τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι τα εξής: Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ θα υποβαθμιστούν σε επίπεδο επιτετραμμένων. Όλοι οι αξιωματούχοι πάνω από το επίπεδο των επιτετραμμένων, πρωτίστως ο πρεσβευτής, θα επιστρέψουν στη χώρα τους το αργότερο την Τετάρτη», δήλωσε ο Ahmet Davutoglou.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απαρίθμησε πέντε μέτρα κατά του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς δεν εκπλήρωσε τις απαιτήσεις της Τουρκίας για να ξεπεραστεί η κρίση που ξέσπασε μετά την επιδρομή Ισραηλινών κομάντο στη ναυαρχίδα του στολίσκου, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι.

«Δεύτερον, όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας αναστέλλονται», τόνισε.

«Τρίτον, όντας η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, η Τουρκία θα λάβει όλα τα μέτρα προφύλαξης που θεωρεί απαραίτητα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Το Ισραήλ μελετά την αντίδρασή του στην απόφαση της Τουρκίας να απελάσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή και να αναστείλει τις στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το γραφείο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu διενεργεί διαβουλεύσεις πριν αποφασίσει για το πώς θα αντιδράσει.

Αφορμή για την απόφαση της Τουρκίας ήταν η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων κατά του στολίσκου στις 31 Μαρτίου του 2010. Νωρίτερα, ανώτερος Ισραηλινός δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αποδεχτεί το πόρισμα της έκθεσης με «ιδιαίτερες επιφυλάξεις».

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε σήμερα στους New York Times, ανέφερε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός ήταν ένα «νόμιμο μέτρο ασφάλειας με σκοπό να αποτραπεί η μεταφορά όπλων στη Γάζα μέσω θαλάσσης».

Ωστόσο, το πόρισμα ασκεί έντονη κριτική στις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων κατά του στολίσκου, αναφέροντας ότι «η απόφαση να επιβιβαστούν στα πλοία τόσο βίαια, σε μεγάλη απόσταση από τη ζώνη αποκλεισμού και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, ήταν υπερβολική και παράλογη».

«Ο στολίσκος ενέργησε απερίσκεπτα προσπαθώντας να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό», ανέφερε η έκθεση.


Πηγή:www.capital.gr