Blogger Widgets

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Επαγγελματίες ψεύτες....

Από το "λεφτά υπάρχουν, δεν θα αυξηθεί το ΦΠΑ, δεν θα γίνουν απολύσεις, δεν δεν δεν δεν........
Μέχρι τις διαβεβαιώσεις Βενιζέλου ότι δεν θα μπει νέο χαράτσι στα ακίνητα. Το ψέμα έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια για την Κυβέρνηση.  Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται , λέει η παροιμία. Στην δική μας περίπτωση άντε να χαρούν και τη 2η χρονιά τους. Την τρίτη λιγάκι δύσκολο...

Διαβάστε επίσης
Το κυβερνητικό φιάσκο με τα Μ1Α1 Αbrams - Πώς αφοπλίζουν τη χώρα

Σε -ένα ακόμη- κορυφαίο κυβερνητικό φιάσκο εξελίχθηκε η υπόθεση της αμερικανικής δωρεάς των 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams για τον Ελληνικό Στρατό, όταν πριν τρεις ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για πρώτη φορά αποποιήθηκε με την περίφημη δήλωση Μόσιαλου τον "θησαυρό" που είχε καταφέρει να βρει το ΓΕΣ (με την έγκριση πάντα της κυβέρνησης, αρχικά του τότε υπουργού Άμυνας Ε.Βενιζέλου και εν συνεχεία του Π.Μπεγλίτη).

Η υπόθεση πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί ως "ύποπτη", όπως ύποπτη κρίνεται το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής επί των Ενόπλων Δυνάμεων. Διότι άλλο είναι να μην προμηθεύεται ένα κράτος νέα οπλικά συστήματα υψηλού κόστους λόγω δημοσιονομικής αδυναμίας και άλλο να απορρίπτει μεταχειρισμένα, αλλά απόλυτα αξιόμαχα συστήματα, τα οποία το ίδιο ζήτησε!

Υπενθυμίζουμε την δήλωση του Η.Μόσιαλου: “Τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει αγορά, ούτε υπάρχουν σκέψεις για προμήθεια 400 αρμάτων μάχης, όπως αποτυπώνουν αυτά τα δημοσιεύματα, ούτε καινούργιες επιβαρύνσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Κατηγορηματική διάψευση: δεν υπάρχει κάτι τέτοιο”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι απλώς ψεύδεται (φαντασθείτε το επίπεδο αλήθειας σε άλλες ανάλογου ύφους διαψεύσεις του, όπως το ότι ο Γ.Παπανδρέου σκέφτεται να παραιτηθεί. Εδώ υπάρχουν χαρτιά, υπάρχει ολόκληρη εσωτερική υπηρεσιακή και διακυβερνητική αλληλογραφία με τις ΗΠΑ, με τις υπογραφές υπουργών της κυβέρνησής του και προσπαθεί να το διαψεύσει!), αλλά συκοφαντεί κιόλας!

Το ότι βρήκε "πράσινα" δημοσιογραφικά τσιράκια που υπερασπίστηκαν τα απίστευτα ψέματα που είπε και απέδωσαν την ακύρωση επειδή το θέμα γράφτηκε σε δύο ιστοσελίδες, ε, αυτό δεν είναι είδηση. Είδηση θα ήταν να μην έβρισκε!

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Η χώρα έχει μία τεράστια τρύπα στο αρματικό της δυναμικό, η οποία ήταν πρακτικά αδύνατο να καλυφθεί με τα περίπου 350 άρματα LEO2HEL/A4. Στα νησιά τα οποία θα αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα υπάρχουν άρματα M48A5MOLF κατασκευής της δεκαετίας του 1950, που με δύο διαδοχικούς εκσυγχρονισμούς (ο τελευταίος πριν 20 χρόνια) δίνουν μια υποτιθέμενη παρατακτή δύναμη κάπου 400 αρμάτων. Λεφτά δεν υπάρχουν, αυτό το ξέρουν οι πάντες. Το ΓΕΣ, με την έγκριση του Ε.Βενιζέλου, ζήτησε από τις ΗΠΑ 400 άρματα μάχης 3ης γενιάς Μ1Α1 Αbrams, το καλύτερο άρμα μάχης στον πλανήτη, μαζί με το γερμανικό LEO2.

Οι ΗΠΑ παραδόξως -και λέμε παραδόξως, γιατί ποτέ στην ιστορία τους δεν έχουν κάνει τέτοια δωρεά- το αποδέχθηκαν. Οι λόγοι πολλοί: Θέλουν να πάρουν κομμάτι από την προμήθεια των πυρομαχικών, θέλουν να πουλήσουν ανταλλακτικά, θέλουν να στείλουν και ένα μήνυμα στην Άγκυρα "να κάτσει φρόνιμα".

Το θέμα των πυρομαχικών προκάλεσε τις γερμανικές αντιδράσεις, που τις είδαμε να αποτυπώνονται σε δημοσιεύματα, σε ερώτηση Αυστριακού βουλευτή κλπ. Και όλα αυτά εστιασμένα στο θέμα του κόστους. Εντός Ελλάδος γράφτηκαν τερατολογίες περί κόστους μεταφοράς... 60.000.000 ευρώ (!) και άλλα απίθανα. Το κόστος μεταφοράς δεν θα ξεπεράσει τα 7.000.000 δολάρια (το κόστος μεταφοράς των 760 τεθωρακισμένων οχημάτων που επίσης μας παραχωρούν δωρεάν και δεν παραλαμβάνουμε, ανέρχεται σε 8.000.000 δολάρια).

Βέβαια, εδώ πλέον θα πρέπει να δούμε και κάποια πράγματα σχετικά με "δημοσιογράφους" και δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με εξοπλιστικές προμήθειες.

Οι οποίοι είτε βαπτίζουν "σκάνδαλα" την οποιαδήποτε προμήθεια δεν αποφέρει για τους ίδιους κέρδη, είτε υπεραμύνονται των κυβερνητικών αποφάσεων, υποτίθεται για λόγους οικονομίας:

Λένε "όχι" στην προμήθεια των ρωσικών BMP-3HEL, όταν τα επιχειρησιακά και πολιτικά κέρδη από την προμήθεια ευανάγνωστα (διαβάστε τι λέει σχετικά ο ακαδημαϊκός Β.Μαρκεζίνης για την προμήθεια αυτή), λένε "όχι" στην προμήθεια των γαλλικών φρεγατών FREMM γιατί δήθεν θα κοστίσουν 1 δισ. ευρώ η μονάδα (!), όταν οι Γάλλοι προσφέρουν δωρεάν έναρξη ναυπηγικού προγράμματος επί 5ετία χωρίς καμία ελληνική επιβάρυνση και δικαίωμα άρνησης προμήθειας και τώρα λένε "όχι" στα 400 δωρεάν μεταχειρισμένα άρματα μάχης των HΠΑ.

Ας μας πουν επιτέλους από ποια εταιρεία και από ποιο κράτος θέλουν να γίνονται αποκλειστικά οι προμήθειες, να τελειώνουμε... Το ότι έτσι αφοπλίζεται η χώρα, δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει.

Πόση αξία είχε η προμήθεια των 400 Μ1Α1; Ας δούμε τι προέκυψε από την σχετική έρευνα του defencenet.gr: Πάνω από 1,3 δισ. δολάρια θα κοστίσει η αγορά των 125 νέων αρμάτων μάχης M1A1 Abrams από την Αίγυπτο,σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία DSCA (http://www.dsca.mil/pressreleases/36-b/2011/Egypt_10-67.pdf). Τα άρματα θα συναρμολογηθούν στο εργοστάσιο που λειτουργεί εδώ και χρόνια στην Αίγυπτο, το οποίο θα παραλαμβάνει τις σχετικές συλλογές με τα τμήματα των αρμάτων από τις ΗΠΑ.

Η συνολική αξία της σύμβασης είναι 1,329 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού, παρά το γεγονός ότι ο Στρατός της Αιγύπτου διαθέτει 1.005 άρματα μάχης του ιδίου τύπου και έκδοσης, ανταλλακτικά εργαλεία, βιβλιογραφία κλπ.

Ο πλέον πρόσφατος χρήστης του άρματος είναι το Ιράκ, το οποίο παρήγγειλε πριν απο δύο χρόνια 140 Μ1Α1 Abrams, 8 Μ88Α2, 64 HMMWV, 12 M577A2, 16 M548A1, 8 M113A2 AMBULANCE και 420 ασυρμάτους AN/VRC-92, έναντι 2,160 δισ. δολαρίων (http://www.dsca.mil/pressreleases/36-b/2009/09-08.pdf)

Τα άρματα μάχης Μ1Α1 είναι εξοπλισμένα με το πυροβόλο των 120 χλστ. Μ256 επιτρέποντας στο άρμα να εξουδετερώνει τους στόχους του από απόσταση 2,5 χλμ. Το Μ1Α1 διαθέτει ΣΕΠ, σκοπευτικό ημέρας/νύκτας με θερμική κάμερα για τον πυροβολητή του πληρώματος, αποστασιόμετρο laser.

Εκτός των άλλων, υπάρχει και θέμα εθνικής αξιοπιστίας. Φαντασθείτε τους Αμερικανούς, οι οποίοι δέχθηκαν το ελληνικό αίτημα προ διετίας και τον "βομβαρδισμό" των σχετικών εγγράφων από το ΓΕΣ, τι σκέφτονται για το επίπεδο σοβαρότητας της Ελλάδας, όταν διάβασαν τις δηλώσεις Μόσιαλου.

Η υπόθεση βέβαια δεν έχει κλείσει: Η κυβέρνηση καταρρέει και η Ελλάδα πρέπει να ζήσει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr