Blogger Widgets

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Κατεχόμενα: Όχι της αντιπολίτευσης στη χάραξη υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία!


Η αντιπολίτευση στην κατεχόμενη Κύπρο, ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα. Πρόκειται για μία ανακοίνωση με την οποία καταφέρεται ξεκάθαρα κατά του κατοχικού ηγέτη και της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας το γνωστό ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως δηλώνει η αντιπολίτευση του CTP (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Τούρκων), το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και οδικός χάρτης θα χαραχθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Νέα Υόρκη στις 30 και 31 Οκτωβρίου, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κατοχικού ηγέτη και του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Το κείμενο αναφέρει ότι «οι προσπάθειες εξόρυξης αφαιρεί ‘’ενέργεια’’ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία της συνόδου, ενώ μειώνει τις καλές προθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.»

Συνοψίζοντας τις θέσεις του, το CTP δηλώνει ότι απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία διότι:

1. Η ύπαρξη, η ταυτότητα και η θέληση των Τουρκοκυπρίων αγνοήθηκε.
2. Ο «πρόεδρος της Τουρκικής Κύπρου» υπερέβη το ρόλο του προσπερνώντας το ψευδοκοινοβούλιο.
3. Η «Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση» ενήργησε με ανεύθυνο τρόπο, ρισκάροντας τις προσπάθειες ειρήνευσης και επέμεινε στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η τουρκική πλευρά έκανε κι αυτή λάθος να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο.
4. Τα δεδομένα της συμφωνίας δεν είναι προς όφελος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Ποιος διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας εκ μέρους μας; Που έλαβαν χώρα οι διαπραγματεύσεις και ποιά ήταν η φύση τους;
5. Η θέληση του «τουρκοκυπριακού κοινοβουλίου» έτυχε ασεβούς συμπεριφοράς.
6. Η συμφωνία υπό αμφισβήτηση δε συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης.
7. Η προτεραιότητα και ο στόχος του CTP είναι η επίλυση του Κυπριακού.

defence-point.gr