Blogger Widgets

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

"Κούρεμα"-Πτώχευση-Έξοδος από το ευρώ.Το σχέδιο για την Ελλάδα


Ουσιαστικά μετά από δυο ώρες συνομιλιών ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος βγήκαν ... για να μην κάνουν δηλώσεις. Ουσιαστικά αρνήθηκαν πεισματικά να αποκαλύψουν το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, αλλά από τα όσα εμμέσως είπαν φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου προς το καλύτερο (όπως λέει η ελληνική κυβέρνηση) δεν συζητείται καν.

Εκτός από τα ευχολόγια όπως: «Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Θα βρούμε λύσεις, οι οποίες θα έχουν διαρκή αποτελεσματικότητα για τα ελληνικά προβλήματα» που είπε ο Γάλλος πρόεδρος, φάνηκε ότι η ουσία του ελληνικού προβλήματος για 'κείνους περιορίζεται στο μεγάλο πρόβλημα που θα έχουν οι τράπεζες:
«Η Γαλλία και η Γερμανία θα υπερασπιστούν από κοινού τις ευρωπαϊκές τράπεζες» δήλωσε με στόμφο η κ.Μέρκελ.
Ακόμη και στις “ευχές” τους για την Ελλάδα οι δυο ισχυροί της Ευρώπης ήταν φειδωλοί, για μια ακόμη φορά έστειλαν ουσιαστικά αυστηρό μήνυμα ως δανειστές πως πρέπει να κάνουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε για να πάρουμε την επόμενη δόση: «Περιμένουμε να μας παρουσιάσει ένα πόρισμα, από το οποίο θα προκύψει μια διαρκής λύση για την Ελλάδα ως μέρος του ευρωχώρου, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του», είπε η Άγκελα Μέρκελ την ώρα που ο Ε. Βενιζέλος άκουγε απ' την τρόικα πως απαιτεί άλλα 6 δισ. μέτρα

Πριν μάλιστα περάσει λίγη ώρα η ελληνική κυβέρνηση έπαιρνε ένα ακόμη τελεσίγραφο από τον Όλι Ρεν, κάτι σαν μετάφραση όσων είπαν Μέρκελ-Σαρκοζί “τα χρήματά σας τελειώνουν μέσα Νοεμβρίου” είπε για να πιέσει ακόμη περισσότερο για τα μέτρα
Με λίγα λόγια οι δανειστές μας πιέζουν για νέα μέτρα ώστε να περιορίσουν τις απώλειες, αλλά ουσιαστικά να επιτύχουν εμμέσως τα ποσά που απαιτούνται για να ισοσκελίσουν το επερχόμενο κούρεμα.
Ένα πιστωτικό γεγονός, αυτό είναι ένα κούρεμα της τάξης του 50-60% θα προκαλέσει τριγμούς στις ευρωπαϊκές τράπεζες γι' αυτό και επί της ουσίας οι δυο ισχυροί ασχολήθηκαν με το τραπεζικό σύστημα στη συνάντηση, ουσιαστικά θέλησαν ενόψει της G20 να στείλουν το μήνυμα πως η κατάρρευση της Ελλάδας δεν θα συμπαρασύρει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα: 
«Επεξεργαζόμαστε τις αρχές μιας συνολικής λύσης που θα παρουσιάσουμε στα τέλη Οκτωβρίου». Η παρουσίασή της, έστειλε μήνυμα ο Γάλλος Πρόεδρος , θα συμβεί στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάνες, κατά τη συνάντηση των ηγετών των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου G 20. 
Ουσιαστικά η όλο και πιο κοντινή (επίσημη) χρεοκοπία της Ελλάδας έπεσε στο τραπέζι Μέρκελ Σαρκοζί καθώς πρέπει να λυθεί πρωτίστως το τραπεζικό πρόβλημα της Γαλλίας.

Οι γαλλικές τράπεζες έχουν πολύ περισσότερα ελληνικά ομόλογα από τις γερμανικές, δηλώνουν ότι τυχόν κούρεμα θα τις επιβάρυνε δυσανάλογα και ζητούν, ως αντιστάθμισμα, να έχουν άμεση πρόσβαση στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF - κάτι που μέχρι τώρα απέκρουε η κ.Μέρκελ, λέγοντας ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται βασικά για τις χώρες-μέλη και ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να κάνουν χρήση τους μόνο σε ύστατη περίπτωση. «Έχουμε ήδη και σε αυτό λύση» διαβεβαίωσε σήμερα ο κ.Σαρκοζί αποφεύγοντας να πει λέξη παραπάνω.
Μετά από όλα αυτά το μόνο που είχαν να που οι αναλυτές ήταν πως ουσιαστικά οι δυο ηγέτες ξεκίνησαν τη διαδικασία χρεοκοπίας.
Αυτό ωστόσο δεν προβλέπεται εντός ευρωζώνης και αυτός είναι ο λόγος που ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για αλλαγή στα κείμενα.
«Για ένα τέτοιο θολό και αόριστο αποτέλεσμα δεν ήταν ανάγκη να γίνει τέτοιο ταξίδι του Σαρκοζί στο Βερολίνο» είπε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Γιόαχιμ Πος. «Ένα τηλεφώνημα με τη Μέρκελ θα έφτανε» και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης λένε πως απλά αυτό «που θέλουνείναι να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη για να εξασφαλίσουν έτσι τον απόλυτο έλεγχο», να μην είναι απότομο το πιστωτικό γεγονός και καταρρεύσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα


onalert.gr