Blogger Widgets

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Πατριάρχης Μόσχας: "Ιστορική η απόφαση για την Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονα"

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Συνεδρίαζε τη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο για την στήριξη της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα (Ρωσικού) του Αγίου Όρους, υπό την προεδρεία του Προέδρου της Ρωσίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρότεινε εκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο που υπάρχει να δημιουργηθεί και ένα Ταμείο Αποκατάστασης και Διατήρησης της Πολιτιστικής και Πνευματικής Κληρονομιάς της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Ρωσικού.
Πληροφορίες από το Κρεμλίνο αναφέρουν ότι κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου, συμμετείχε και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.


Επίσης συμμετείχαν ο Υπουργός Μεταφορών, ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ο Δήμαρχος της Μόσχας, ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, Γκεόργκι Πολτάφτσενκο (σ.σ. ο οποίος επισκέπτεται τακτικά το Άγιον Όρος) και ο Πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων κ. Γιακούνιν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στην κατοικία του Προέδρου ήταν και ο 96 χρονών, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα, Αρχιμ. Ιερεμίας.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας απευθυνόμενος προς τους παρισταμένους, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για την στήριξη της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονα του Αγίου Όρου. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, και γι΄ όσους θεωρούν τον εαυτό τους μέλη της Ρωσικής Εκκλησίας.»«Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Μοναστήρι, και πόσο σημασία έχει αυτό για το ρωσικό λαό και το κράτος μας. Έτσι είναι λογικό να καθιερώσουμε ένα γνωμοδοτικό συμβούλιο, το οποίο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μονής», πρόσθεσε ο κ. Μεντβέντεφ.

Επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ανέφερε ότι η συνάντηση αυτή γίνεται μετά από αίτημα του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου.

Εν συνεχεία ο κ. Μεντβέντεφ ζήτησε από όλους να συσταθεί άμεσα ένα ειδικό ταμείο για τα έργα της Μονής, φυσικά πάντα υπό την επίβλεψη του Διοικητικού Συμβουλίου για να μην υπάρξουν δυσκολίες.

«Ελπίζω με την βοήθεια μας, να αναβιώσει το μοναστήρι σε όλο το μεγαλείο, όπως είχε σχεδιαστεί από του προγόνους μας. Οι πρόγονοι μας, συνδέονται με το Άγιον Όρος σχεδόν χίλια χρόνια ιστορίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Romfea.gr» ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ, ζήτησε από τον Πατριάρχη Μόσχας να μιλήσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος από την πλευρά του, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την πρωτοβουλία του να συναντηθούν όλοι μαζί παρουσία του Ηγουμένου Ιερεμία στην κατοικία του.

«Η συνάντηση αυτή δείχνει ότι ζούμε στη νέα Ρωσία. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιστορικό γεγονός, είναι ορόσημο στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, είναι ορόσημο για την πνευματική μεταμόρφωση της κοινωνίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Μόσχας.


Εν συνεχεία ο Πατριάρχης, αναφέρθηκε στις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος στο Άγιον Όρος, τονίζοντας ότι «την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το Άγιον Όρος στις αρχές της δεκαετίας του 70’, με τον πνευματικό μου πατέρας μακαριστό Μητροπολίτη Λένινγκραντ Νικόδημο και είδα τότε την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στη ρωσική μονή του Αγίου Όρους. Υπήρχαν μόνο δέκα μοναχοί..»


Επίσης ο κ. Κύριλλος μίλησε και για την επίσκεψή του, στην Σκήτη του Αγίου Ανδρέα (Σεράϊ), όπου εκεί ένα Αρχιμανδρίτης Ρώσος κλαίγοντας, τους έδειξε τους θησαυρούς από τις συνεισφορές των Βασιλέων και τα χρυσά νομίσματα.

«Όλα τα φυλάω Σεβ. Νικόδημε, κάνω τα πάντα για να μην χαθεί τίποτα. Από το σκευοφυλάκιο δεν λείπει τίποτα, ανησυχώ όμως για την τύχη αυτών των θησαυρών», μας είχε πει τότε ο Αρχιμανδρίτης - ανέφερε ο Πατριάρχης, για να προσθέσει απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο: "Αργότερα, όλα αυτά χάθηκαν".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πατριάρχης Κύριλλος, υπογράμμισε: «Σήμερα έχουμε κοντά μας, τον Ηγούμενο Ιερεμία ο οποίος είναι 96 χρονών και ζητά ένα στήριγμα, ώστε να αναβιώση ξανά το Μοναστήρι. Όπως καλά γνωρίζετε από το 1994 μέχρι το 2011 έχουν γίνει μεγάλες συνεισφορές κ. Πρόεδρε και αγαπητοί παριστάμενοι, τις οποίες δεν θα απαριθμήσω τώρα.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε στα έργα αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δείχνοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Τέλος ο Πατριάρχης Μόσχας, τόνισε: «Στηρίζω με όλη μου την ψυχή την πρότασή σας κ. Πρόεδρε, για την σύσταση ειδικού ταμείου όσον αφορά την συστηματική και συντονισμένη αποκατάσταση της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα Αγίου Όρους. Η σημερινή απόφαση είναι ιστορική.»

«Ελπίζω η συνάντηση αυτή σήμερα να είναι μια νέα σελίδα για την ιστορία της Ρωσικής Μονής, του Αγίου Παντελεήμονα του Αγίου Όρους», πρόσθεσε ο κ. Κύριλλος.
ronfea.gr