Blogger Widgets

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

To χάος...


«Η Αθήνα βυθίζεται στο χάος» γράφει η εφημερίδα Kölner Stadtanzeigerτης Κολωνίας. «Από τη σημερινή ψηφοφορία εξαρτάται η επόμενη δόση των δανείων σωτηρίας (προς την Ελλάδα). Εάν δεν δοθούν τα χρήματα, τότε η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι ζήτημα ολίγων εβδομάδων» υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Η οργή κυριαρχεί στους δρόμους της Αθήνας» τιτλοφορεί πρωτοσέλιδο άρθρο η Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης.
«Οι διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών γίνονται πιο εμφανείς. Τοξικομανείς, ζητιάνοι, φτωχοί αλλοδαποί συνθέτουν την εικόνα στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια»γράφει η συνεργάτις της εφημερίδας. Και συνεχίζει:
«Η εθνική υπερηφάνεια πολλών Ελλήνων υφίσταται πλήγματα. Κάποιοι θα ήταν διατεθειμένοι ακόμα και να πεινάσουν ή να παγώσουν τον χειμώνα που έρχεται, προκειμένου να σώσουν τη χώρα τους και να μην καταφύγουν σε βοήθεια από το εξωτερικό. Πολλοί φοβούνται ότι η Ελλάδα θα ξεπουληθεί στους ξένους και το επίπεδα ζωής θα πέσει στα επίπεδα των γειτονικών χωρών της ανατολικής Ευρώπης»«Η Ελλάδα εκτός ελέγχου» γράφει η Rheinische Post του Ντύσσελντορφ:
«Το ζήτημα δεν είναι πλέον η οικονομική επιβίωση της Ελλάδας, αλλά η συνοχή του έθνους, η οποία ούτως ή άλλως ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προειδοποιεί τον λαό ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Με την ισχνή πλειοψηφία που διεθέτει στο Κοινοβούλιο θέλει να περάσει σήμερα το νέο πακέτο μέτρων χωρίς το οποίο δεν πρόκειται να δοθεί νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα».Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι Γερμανοί δημοσιογράφοι δεν ξεχνούν την αρχαία Ελλάδα. «Ηράκλειο άθλο» αποκαλεί την υπέρβαση της κρίσης η Frankfurter Rundschau, ενώ η εφημερίδα της ΚολωνίαςKölner Stadtanzeiger θυμάται τον Αρχιμήδη:


«Δος μοι πα στο και ταν γαν κινήσω» έλεγε ο Έλληνας Αρχιμήδης, καταδεικνύοντας την τεράστια ισχύ του μοχλού. Σήμερα πρέπει να θυμηθούμε τα λόγια του, γιατί φαίνεται δεδομένη η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους με τη δύναμη του μοχλού. (…) Πού είναι όμως το σταθερό σημείο που ζητούσε ο Αρχιμήδης; Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε κινούμενη άμμο».«Με τη βοήθεια του Αρχιμήδη» τιτλοφορεί και το δικό της σχετικό ρεπορτάζ η Tagesspiegelτου Βερολίνου. Γιατί είναι τόσο ελκυστική η μόχλευση που απεργάζονται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί;
«Ο μηχανισμός στήριξης δεν είναι το τεράστιο μπαζούκα εναντίον της κρίσης που έχουν στο μυαλό τους οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, αλλά μάλλον ένας απλός καταπέλτης» δηλώνει στην εφημερίδα ο Βίλχελμ Μπούιτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Σίτιμπανκ. «Ωστόσο η σχετική πρόταση έχει δύο στοιχεία που την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική: πρώτον, δεν προϋποθέτει έγκριση των εθνικών Κοινοβουλίων και δεύτερον δεν χρειάζεται προχρηματοδότηση».«Η Ελλάδα είναι αλλιώς» γράφει σε σχόλιό του για την εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit ο Rolf Langhammer, αντιπρόεδρος στο Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας του Κιέλου και αντικρούει την περίφημη θεωρία του ντόμινο με το εξής επιχείρημα:
«Εάν η πολιτική είχε καταφέρει να υψώσει ένα είδος φράχτη γύρω από την Ελλάδα, εάν όλοι συνειδητοποιούσαν ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας είναι μοναδική περίπτωση, τότε θα μπορούσε κανείς να πείσει και τις αγορές ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αφορά μόνο την Ελλάδα και κανέναν άλλον».Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες ζητούν επιτακτικά πλέον κούρεμα του ελληνικού χρέους. Το επιβεβαιώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαιερ σε συνέντευξή του στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντύσσελντορφ.
«Πριν από ένα χρόνο ο (πρώην υπουργός Οικονομικών) Πέερ Στάινμπρυκ και εγώ είχαμε επισημάνει από κοινού ότι ακόμα και με την πιο σκληρή δημοσιονομική πειθαρχεία η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να μειώσει το χρέος της και γι αυτό θα χρειαζόταν οπωσδήποτε μία αναδιάρθρωση. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστωτών πρέπει να αποφασιστεί τώρα και να πλησιάζει το 50%»εκτιμά ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.Εντελώς διαφορετική άποψη εκφράζουν Γερμανοί οικονομολόγοι σε υπόμνημά τους για το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Ντύσσελντορφ IMK, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδαBerliner Zeitungτου Βερολίνου:
«Το κούρεμα χρέους με οδυνηρές συνέπειες για τον πληθυσμό της Ελλάδας και μεγάλους κινδύνους για την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφευχθεί, εφόσον επιμηκυνθεί το πρόγραμμα λιτότητας. Για να γίνει αυτό η Ε.Ε. θα έπρεπε να διαθέσει επιπλέον κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία, ώστε να γίνουν επενδύσεις χωρίς ελληνική συγχρηματοδότηση. Επιπλέον χρειάζεται καλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής στα πλαίσια της Ευρωζώνης».Σχόλιο-προειδοποίηση από την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine με τίτλο «Πέρα από τα σύνορα»:
«Ενώ στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν, η χώρα τους παίρνει δώρα δισεκατομμυρίων για να ξεπεράσει την κρίση, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να συγχρηματοδοτεί πλέον τα έργα υποδομής της Ε.Ε. Αυτό ενοχλεί ιδιαιτέρως τη γειτονική Βουλγαρία, το πιο φτωχό κράτος-μέλος. Γι αυτό ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας προτείνει να μειωθούν οι ελληνικές συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές σε επίπεδα Βουλγαρίας, ώστε το πρόβλημα να λυθεί δια μαγείας. Εν προκειμένω η πολεμική ρητορική εξυπηρετεί εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες, γιατί την προσεχή Κυριακή οι Βούλγαροι εκλέγουν τον νέο πρόεδρο της χώρας. Αλλά με τον ίδιο τρόπο σκέφτονται και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπου οι πολίτες είναι πιο φτωχοί από τους Έλληνες».Deutsche Welle