Blogger Widgets

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Πολιτειακή ανωμαλία.Σκορπάει τον πανικό πριν από την συντριβή του


η Σοφία Βούλτεψη

Έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και την κατάλληλη ώρα της έδωσε μια κλωτσιά και την πέταξε στο κενό.

Είχε και συνεχίζει να έχει δίπλα του συνενόχους, οι οποίοι με πράξεις και παραλείψεις εξακολουθούν να τον στηρίζουν, παρακολουθώντας την τελευταία πράξη του δράματος, που αποκορύφωμά της είναι μια καταστροφική μανία που σπέρνει τον τρόμο.

Η χώρα ζει μια από τις πιο δραματικές στιγμές της πολύπαθης Ιστορίας της, πτωχευμένη και εντελώς ακυβέρνητη.

Ο πρωθυπουργός της, που από καιρό έχει ουσιαστικά χάσει την δεδηλωμένη, κινείται με τον πιο σπασμωδικό τρόπο: Ανακοινώνει δημοψηφίσματα και συνεδριάσεις για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, συγκαλεί ολονύκτια υπουργικά συμβούλια και εξευτελίζει τη χώρα στα πέρατα του κόσμου.

Βρισκόμαστε σε
πολιτική ανωμαλία και υπάρχουν ακόμη βουλευτές που είτε εξακολουθούν να «προβληματίζονται», είτε εκδίδουν ανακοινώσεις υπέρ του παραλογισμού, είτε εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα αραδιάζοντας απίθανες ανοησίες.

Την ίδια ώρα, στο νυχτέρι του υπουργικού συμβουλίου, ο μεν κ. Παπανδρέου επέμεινε μέχρι τέλους στο δημοψήφισμα, οι δε υπουργοί του (όσοι από αυτούς δεν υπερθεμάτιζαν) απλώς εξέφραζαν τους... προβληματισμούς τους. Και δεν βρέθηκε ούτε ένας να πατήσει πόδι, την στιγμή που όλες οι κάνες είναι στραμμένες προς την Ελλάδα.

Ο κόσμος ολόκληρος έχει ξεσηκωθεί εναντίον της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του αρχηγού τους και αυτοί συνεχίζουν να στηρίζουν στη Βουλή αυτήν την καταστροφική μανία ή δέχονται να κουβεντιάζουν μαζί του μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς ακόμη να λαμβάνουν μέτρα για να περισωθεί ό,τι είναι ακόμη δυνατόν να περισωθεί.

Άβουλοι παρακολούθησαν ακόμη και ένα ύποπτο ξήλωμα της τελευταίας στιγμής και πριν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, του συνόλου της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – ως εάν να μην ζούμε στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία του «αδελφού» Ερντογάν.

Ο πανικός μεταδόθηκε παντού και ο κ. Παπανδρέου εκλήθη επειγόντως στις Κάννες, όπου συνεδριάζει η ομάδα του G20, για να δώσει εξηγήσεις.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, προεδρεύων του G20, δεν κρύβει πλέον τον εκνευρισμό του και έφθασε στο σημείο να κάνει δήλωση κατά της πρωθυπουργικής απόφασης να εξαγγείλει δημοψήφισμα επί μιας συμφωνίας στην οποία μόλις είχε καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και δεν ήταν ο μόνος. Την ώρα που διάφοροι Ηρακλειδείς δήλωναν πως ο κ. Παπανδρέου είχε… προϊδεάσει τον κ. Σαρκοζί και την κ. Μέρκελ για τις προθέσεις του, όλοι δήλωναν αιφνιδιασμένοι και προειδοποιούσαν ότι δεν υπάρχει έκτη δόση.

Την δυσαρέσκειά τους για το δημοψήφισμα εξέφρασαν το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και άλλοι ων ουκ έστιν αριθμός.

Μόνο το περιοδικό Σπίγκελ έμεινε ευχαριστημένο – τυχαίο;

Παραθέτει μάλιστα το γερμανικό περιοδικό και τους… λόγους, που μοιάζουν υπαγορευμένοι από το επιτελείο του κ. Παπανδρέου.

Δηλαδή, ότι ένα δημοψήφισμα θα ισοδυναμούσε με νωπή λαϊκή εντολή, ότι η αντιπολίτευση κωλυσιεργεί και ότι ένα ενδεχόμενο «ναι» θα σταματούσε τις απεργίες!
Το παράδοξο – και ύποπτο – είναι ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται όλα όσα αντιλαμβάνεται ο υπόλοιπος κόσμος.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ αποκάλυψε πως ο κ. Παπανδρέου έλαβε την απόφαση για δημοψήφισμα χωρίς να συμβουλευτεί τους Ευρωπαίους ηγέτες, προσθέτοντας ότι πρόκειται για απόφαση που επιφέρει μεγάλη νευρικότητα και ανασφάλεια και προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αρνητική ψήφος θα σημάνει χρεοκοπία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών στη γερμανική βουλή Ράινερ Μπρούντερλε, δήλωσε «ενοχλημένος» και μίλησε για «περίεργη συμπεριφορά».

Και ο διεθνής οίκος Fitch προειδοποίησε πως το δημοψήφισμα αυξάνει δραματικά τους κινδύνους για την Ελλάδα και την ευρωζώνη συνολικά.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η πιο ανίκανη, ακίνητη και επικίνδυνη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τη χώρα συνεδριάζει και ξανασυνεδριάζει μέσα σε σωρούς ερειπίων.