Blogger Widgets

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓ.ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΜΙΑ ΔΩΡΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ


Του Γιώργου Θεοχάρη
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ – ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΜΙΑ ΔΩΡΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσοι προσκύνησαν την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου που εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα σε πάνω από δέκα πόλεις της Ρωσίας. Η τιμία ζώνη ταξίδεψε στην Ρωσία από την Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους όπου φυλάσσεται και θα παραμείνει εκεί μέχρι στις 25 Νοεμβρίου.Τελευταίος σταθμός έχει οριστεί η πόλη της Μόσχας. Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το agioritikovima.gr από πηγή της Μονής Βατοπαιδίου «ο λαός και εκπρόσωποι της πολιτείας και της εκκλησίας με ευλάβεια και...κατάνυξη προσκυνούν το σημαντικότερο κειμήλιο της Θεοτόκου ή δε προσέλευση είναι εντυπωσιακή».Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την προσκύνηση θα διατεθούν στους πεινασμένους αδελφούς μας μέσα από το ίδρυμα της Μονής ΄΄Αγ.Γρηγόριος ο Παλαμάς΄΄ σε συνεργασία με της κατά τόπου μητροπόλεις , σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΤΑ ΤΙΜΙΑ ΔΩΡΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Μεταξύ των ποικίλων θησαυρών και πολυτίμων κειμηλίων πού με πολλή ευλάβεια φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Αγιον Όρος, χωρίς αμφιβολία την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα Τίμια Δώρα πού προσέφεραν οι τρεις εξ Ανατολών Μάγοι στον ως Βρέφος ένανθρωπήσαντα Κύριο. Τα Δώρα αυτά ως γνωστόν είναι χρυσός, λίβανος και σμύρνα. Ό χρυσός βρίσκεται υπό την μορφή εικοσιοκτώ επιμελώς σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων και διαστάσεων περίπου 5 εκ. χ 7 εκ. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής μικροεπεξεργασίας. Ό λίβανος1 και ή σμύρνα2 διατηρούνται ως μείγμα υπό την μορφή εξήντα δύο περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς.
Μετά την Άλωση ή ευλαβέστατη Μάρω, χριστιανή σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β' (1421-1451) καί μητριά του Μωάμεθ Β' του Πορθητού, τα μετέφερε αυτοπροσώπως στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Αγιον Όρος.
Έτσι άλλη μια ευλογημένη έξοδος Των Τιμίων Δώρων θα έχουμε μέσα στον μήνα Νοέμβριο με προορισμό και πάλι την Ρωσία.
Τα Τίμια Δώρα θα τα συνοδέψει ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Παύλου Αρχιμανδρίτης Παρθένιος.

agioritikovima.gr