Blogger Widgets

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Πρόεδρος Ρωσίας: "Η ενότητα της Ορθοδοξίας είναι σημαντική"


Με Προκαθημένους και αντιπροσώπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών παρισταμένων στη Μόσχα επ΄αφρομής των 65ων γενεθλιών του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου πραγματοποίησε συνάντηση στις 20 Νοεμβρίου 2011 στην Πατριαρχικη κατοικία στο κέντρο της Μόσχας ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Δ. Μεντβέντεφ.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, ο Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας Ηλίας Β΄, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρος, ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ρουμανίας Μητροπολίτης Ταργκόβιστε Νήφων, ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Μητροπολίτης Βίντιν Δομετιανός και άλλοι, καθώς και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας ευχήθηκε στον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο για τα γενέθλιά του και εξέφρασε τη χαρά του για τη δυνατότητα να συναντηθεί και να μιλήσει με τους Προκαθημένους και αντιπροσώπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκκλησιών.

«Η ενότητα της Ορθοδοξίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο της διεθνούς ανάπτυξης, πράγμα για το οποίο μιλήσαμε επανειλημμένως. Παρά τις ενδεχόμενες δυσκολίες μεταξύ των χωρών μας, τα καθολικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και ιδεολογικών, η Εκκλησία είναι ίσως ο μοναδικός θεσμός, ο οποίος επισφραγίζει τις σχέσεις μεταξύ των λαών και βοηθά σε μια δύσκολη εποχή».

Ανταπαντώντας ο Πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση με τον Αρχηγό του Κράτους, θα συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων στις αδελφές κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Κατά την επακολουθήσασα εγκάρδια συζήτηση οι Προκαθήμενοι και οι αντιπρόσωποι των κατά τόπους Εκκλησιών ενημέρωσαν για την πορεία της Ορθοδόξίας στις χώρες τους, ενώ κατέθεσαν τις σκέψεις τους για την ανάπτυξη των πιο στενών σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων λαών.

Ο κ. Μεντβέντεφ τόνισε τη σπουδαιότητα των προσπαθειών που καταβάλλουν οι Εκκλησίες προς την εμπέδωση των πνευματικών δεσμών και της φιλαδελφίας, μεταξύ των Ορθοδόξων χριστιανών σε διάφορα μέρη της υφηλίου.

Οι επισκέπτες ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη συνάντηση και εξέφρασαν τη βαθιά ικανοποίηση τους, για τις επιτυχίες στην αναγέννηση του εκκλησιαστικού βίου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, αξιολογόντας υψηλά το χαρακτήρα σχέσεων αυτής με την Ρωσική Πολιτεία και ηγεσία.