Blogger Widgets

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

«Κοντά στην κατασκευή πυρηνικού όπλου» το Ιράν - (Aφορμή για επίθεση;);

Το Ιράν έχει πραγματοποιήσει όλα τα σημαντικά βήματα για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, σύμφωνα με έκθεση της την Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post.

H Τεχεράνη φέρεται να έχει λάβει σημαντική τεχνική βοήθεια από ξένους ειδικούς, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη δυτικούς διπλωμάτες και ειδικούς στα πυρηνικά που ενημερώθηκαν σχετικά από την IAEA.

Η έκθεση της IAEA αναμένεται ότι θα είναι η λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα αναφορικά με την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάσει ατομική βόμβα και θεωρείται ότι θα οδηγήσει τις δυτικές δυνάμεις να πιέσουν για περισσότερες κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.


Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα πορίσματα της έκθεσης παρέχουν νέες πληροφορίες για τον ρόλο που διαδραμάτισε ένας Σοβιετικός πρώην επιστήμονας, ο οποίος φέρεται ότι παρείχε στους Ιρανούς τεχνογνωσία για τους πυροκροτητές υψηλής ακριβείας, όπως εκείνοι που χρησιμοποιούνται για μία αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τις πληροφορίες επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες ότι το Ιράν συνέχισε να πραγματοποιεί έρευνα για πυρηνικά όπλα και μετά το 2003, τότε δηλαδή που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούσαν ότι η Τεχεράνη είχε «παγώσει» τη διαδικασία εξαιτίας της διεθνούς πίεσης.

Οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι το Ιράν επιχειρεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης επειδή αρνείται να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν επανειλημμένως αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να πλήξουν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και η Τεχεράνη έχει απειλήσει με αντίποινα.

Οι νέες αποκαλύψεις που περιέχονται στην έκθεση της ΙΑΕΑ παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με ένα μυστικό ερευνητικό πρόγραμμα, περισσότερο φιλόδοξο, οργανωμένο και επιτυχημένο απ΄ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα, έγραψε η εφημερίδα.

onalert.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: