Blogger Widgets

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ φεύγοντας ξεπουλάει τους υδρογονάνθρακες


Η τελευταία μεγάλη μπίζνα που επιβεβαιώνει το λαϊκό άσμα "τα πήρες όλα κι έφυγες" ή μήπως το τελευταίο και μεγάλο κόλπο γίνεται την ώρα της εξόδου που δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες;
Και όμως! Το ΠΑΣΟΚ έλεγε μέχρι πρότινος πως η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο...! Γιατί άραγε;

Mέσα στην πολιτική αναμπουμπούλα και στο παιχνίδι νεύρων για τον νέο πρωθυπουργό, υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων!
Οι υπογραφές έπεσαν από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας Ευάγ. Βενιζέλο, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό Ενέργειας Ι. Μανιάτη και προωθείται για έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ο φορέας θα είναι ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε.» (ΕΔΕΥ Α.Ε.) με σκοπό την άσκηση και διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας.

Ο φορέας θα έχει αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, την παροχή εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων στο Δημόσιο σχετικών με τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, τη διαχείριση των στοιχείων και δεδομένων που αποκτήθηκαν στο παρελθόν ή θα αποκτώνται στο μέλλον κατά τη διάρκεια εργασιών, την εισήγηση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ των προτεινόμενων περιοχών προς παραχώρηση, καθώς και του τύπου της σύμβασης και την προετοιμασία και διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών, καθώς και αξιολόγηση των προσφορών για την παροχή δικαιωμάτων επί των ανωτέρω περιοχών, την αξιολόγηση των αιτήσεων άδειας αναζήτησης.

kostasxan.blogspot.com