Blogger Widgets

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Και γραπτή επιβεβαίωση του ψεύδους Παπανδρέου περί πραξικοπήματος από τον J. Quatremer - Πραγματική αιτία του δημοψηφίσματος οι τραπεζίτες;


Επιβεβαιώθηκε και γραπτώς από τον Γάλλο δημοσιογράφο Jean Quatremer, η πληροφορίατου "Εν Κρυπτώ" ότι ο Γ. Παπανδρέου στις Κάννες προσπάθησε να δικαιολογήσει την προκήρυξη δημοψηφίσματος με την επίκληση δήθεν απειλής πραξικοπήματος, καρατομώντας τους τέσσερις αρχηγούς των Επιτελείων για να δώσει υπόσταση στον ισχυρισμό του.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, μετά το δημόσιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η αρχική δημοσίευση του "Εν Κρυπτώ", ο J. Quatremer επιβεβαίωσε την πληροφορία σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Με χθεσινό άρθρο στο βραβευμένο blog του "Παρασκήνια των Βρυξελλών" (Coulisses de Bruxelles) ο έγκυρος Γάλλος δημοσιογράφος επιβεβαιώνει και γραπτώς το συμβάν και αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πείστηκαν ούτε στιγμή από τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς του Γ. Παπανδρέου, που προκάλεσαν "αναστεναγμούς ενόχλησης". Πρόσθετο ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση του Quatremer ότι η πραγματική αιτία της προκήρυξης δημοψηφίσματος ήταν η πίεση τραπεζιτών προς τον Γ. Παπανδρέου να επαναδιαπραγματευθεί το "κούρεμα" και τους όρους επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυτοί οδηγούν σε - ανεπιθύμητη για τους τραπεζίτες- κρατικοποίηση. Ακολουθεί το άρθρο (μετάφραση και υπογραμμίσεις:"Εν Κρυπτώ").

Ο Παπανδρέου δικαιολόγησε το δημοψήφισμα με απειλή πραξικοπήματος

Μια «απειλή στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα»; Αυτό ισχυρίστηκε στους συνεταίρους του της Ευρωζώνης ο Γιώργος Παπανδρέου το βράδυ της Τετάρτης στις Κάννες, για να δικαιολογήσει την προκήρυξη (τη Δευτέρα) ενός δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Προφανώς, έπρεπε να εμποδίσει τα σχέδια των συνομωτών απευθυνόμενος στο λαό. Προκειμένου να δοθεί κύρος σε αυτό το σενάριο, την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη, συνήλθε το Συμβούλιο Ασφαλείας του κράτους (σημ. μτφρ.: εννοεί το ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού, για να καρατομήσει τους τέσσερις αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους αρχηγούς του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας, καθώς και μια ντουζίνα ανώτατων αξιωματικών. Αξιωματούχους που είχαν διοριστεί από τη δεξιά, που αντικαταστάθηκαν αμέσως από έμπιστους του ΠΑΣΟΚ, του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Βρέθηκε η Ελλάδα κοντά σε μια νέα δικτατορία των συνταγματαρχών (1967-1974); Ούτε η Angela Merkel, ούτε ο Nicolas Sarkozy, ούτε η Christine Lagarde, η επικεφαλής του ΔΝΤ, ούτε οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες που παρέστησαν σε αυτό το δείπνο, δεν το πίστεψαν ούτε δευτερόλεπτο. Μόνο αναστεναγμούς ενόχλησης προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του. Δικαίως. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι νομοταγείς και δεν υπάρχει, εδώ και πολύ καιρό, καμία απειλή για τη δημοκρατία. Πάνω από όλα, οι συνθήκες απέχουν του να δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια (πρέπει να ξαναδούμε το "Z" του Κώστα Γαβρά για να καταλάβουμε). Επιπλέον, η αντικατάσταση των αρχηγών του στρατεύματος αναμενόταν από αρκετούς μήνες - το στράτευμα είναι ζήτημα πολιτικό στην Ελλάδα, και κάθε κυβέρνηση διορίζει τους ανθρώπους της. Αυτό που έκανε ο Παπανδρέου ήταν να το εκμεταλλευτεί για να δραματοποιήσει την κατάσταση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πηγές μας, παρουσίασε στους οικοδεσπότες του άλλη μία δικαιολογία: προκηρύσσοντας το δημοψήφισμα, ήθελε να εξαναγκάσει τη δεξιά αντιπολίτευση να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο. Τελικά, όταν ξέμεινε από επιχειρήματα, επικαλέστηκε την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών «που δε θέλουν να κρατικοποιηθούν». Και είναι χωρίς αμφιβολία η πραγματική εξήγηση της κίνησης πόκερ του Γ. Παπανδρέου: η περικοπή κατά 50% του ελληνικού χρέοιυς θα υποχρεώσει το EFSF να επανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες σε ύψος 30 δις Ευρώ, κάτι που θα διαλύσει τους παλιούς μετόχους. Αυτοί οι μέτοχοι αποτελούνται από μεγάλες ελληνικές οικογένειες, που με αυτό τον τρόπο θα πληγούν σε μεγάλη έκταση από την κρίση, για πρώτη φορά. Αυτές είναι, χωρίς αμφιβολία, που άσκησαν πίεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, να επιτύχει με κάθε μέσο μια αναδιαπραγμάτευση του σχεδίου διάσωσης, προκειμένου να διαφυλάξουν τα χρήματά τους. Το γεγονός ότι δεν συμβουλεύθηκε κανένα, ούτε μέσα στην κυβέρνηση, ούτε μέσα στο κόμμα του, δείχνει ότι η υπόθεση παίχθηκε σε άλλο επίπεδο.

Σημ. "Εν Κρυπτώ": Το παραπάνω άρθρο μας υποδείχθηκε, όπως και η αρχική είδηση, από σχόλιο αναγνώστη μας, τον οποίο ευχαριστούμε. Στην αρχική του μορφή βρίσκεται εδώ, και ακολουθείται από ενδιαφέροντα σχόλια αναγνωστών.Προειδοποίηση: εκτός από γνώση γαλλικών, όποιος θέλει να τα διαβάσει χρειάζεται και γερό στομάχι, για να αντέξει την απαξιωτική εικόνα της Ελλάδας που έχουν προκαλέσει οι τυχοδιωκτισμοί του κ. Παπανδρέου. Είναι πραγματικά αδιανόητο πώς ο πρωθυπουργός, χωρίς ούτε ψήγμα αποδείξεων, παρουσίασε στους Ευρωπαίους την Ελλάδα σαν τριτοκοσμική χώρα όπου γίνονται ακόμα πραξικοπήματα. Για να βρει μια δικαιολογία για το δημοψήφισμα, έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της διεθνούς εικόνας της χώρας. Έλεος κύριε Παπανδρέου, μη μας σώζετε άλλο, φύγετε επιτέλους!

enkripto.com