Blogger Widgets

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Προϋπολογισμός παράδοσης του Αιγαίου & πείνας για στελέχη Ε.Δ.

Mε μια εκπληκτικά αλληλοαναιρούμενη ομιλία, απόδειξη της προσπάθειάς του να ισορροπήσει πράγματα, τα οποία είναι απολύτως αντικρουόμενα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος, έδωσε ένα πολύ θολό στίγμα χθες με την ομιλία του στην Βουλή επί του Προϋπολογισμού. Καταρχάς μίλησε για εξοπλιστικές δαπάνες 1 δισ. ευρώ και αυτές -όπως είπε- «είναι η οροφή».

Δεν είπε πόσα από αυτά αφορούν προμήθειες παρελθόντων ετών, βασικά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004. Διότι πολύ φοβούμαστε ότι αν αφαιρέσουμε αυτό το ποσό, δεν μένει ούτε ένα ευρώ για «εξοπλιστικές προμήθειες».

Αλλά ακόμα και έτσι να μην ήταν, με 1 δισ. εξοπλιστικές δαπάνες κατ’ έτος, στις οποίες περιλαμβάνονται πλέον και τα ανταλλακτικά, δηλαδή κάπου το μισό αυτού του ποσού, απλά δεν έχεις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα μετά από οκτώ χρόνια αυτοεμπάργο (αν εξαιρέσουμε τα 30 F-16 Adv. και την μεσοπρόθεσμη λύση προμήθειας των LEO2A4).

Σε τέσσερα έως επτά χρόνια από σήμερα, την ώρα που οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα φτάνουν στο απόγειο των δυνατοτήτων τους με την προμήθεια σειράς οπλικών συστημάτων που οι ελληνικές απλά τα ονειρεύονται (F-35, B737 MESA, 50 επιθετικά ελικόπτερα Τ-129 κλπ), οι ελληνικές θα καταρρέουν από την στιγμή που σήμερα δεν επενδύεται σε αυτές ούτε ένα ευρώ.

Πρακτικά μιλάμε για Προϋπολογισμό παράδοσης του Αιγαίου και βέβαια γι’αυτόν δεν ευθύνεται τόσο ο Δ.Αβραμόπουλος, όσο οι υπουργοί που κάθισαν σε αυτή την θέση μετά το 2004.

Το 2011 ο Προϋπολογισμός είχε υποστεί συνολική μείωση της τάξης του 19,40%, σε σχέση με το 2010, διαμορφούμενος σε 4,9 δις ευρώ περίπου.

Για το επόμενο έτος 2012, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα ανέλθει σε 4,1 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 16,22% σε σχέση με το 2011.

Ειδικότερα:

• Μειώνεται 6,15% το σκέλος των αποδοχών, διαμορφούμενες σε 2,14 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 52% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού.

• Μειώνεται 5,46% το λειτουργικό μέρος, αγγίζοντας για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, ποσό κάτω του 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 23,7% του συνολικού προϋπολογισμού του Υπουργείου.

• Μειώνεται 37,5% για τις προβλεπόμενες πληρωμές εξοπλιστικών προγραμμάτων, ανερχόμενες σε 1 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 24,3% του προϋπολογισμού του Υπουργείου. Το ποσό αυτό αποτελεί οροφή.

Κατόπιν όλων αυτών, ο υπουργός διαβεβαίωσε την Βουλή ότι "δεν θα μειωθεί ούτε στο ελάχιστο η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων"! Μα, τότε, συμβαίνει το απίθανο: Να αυξάνεται η επιχειρησιακή ικανότητα των Ε.Δ., όσο αυξάνονται οι μειώσεις! Με αυτή την λογική μήπως θα έπρεπε να τις καταργήσουμε κατευθείαν όλες τις δαπάνες; Και να καταργήσουμε και τον ίδιο τον Στρατό;

Τα περί «σπατάλης» και μεταρρυθμίσεων είναι απλά μπούρδες και μάλιστα χιλιομασημένες. Η Άμυνα είναι μια διαδικασία που κοστίζει. Δεν πληρώνεις, δεν έχεις Άμυνα. Ποιος θα πολεμήσει όταν δεν του δίνεις τα όπλα να πολεμήσει;

Σε ό,τι αφορά την κατάληξη της ομιλίας του Δ.Αβραμόπουλου στην Βουλή «Μεταφέρω σήμερα στο Κοινοβούλιο την διαβεβαίωση όλων των τάξεων, όλων των βαθμίδων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ότι το τελευταίο που τους απασχολεί είναι οι περικοπές για τις οποίες σας μίλησα. Είναι συγκινητικό αυτό που σας λέω αλλά το ζω καθημερινά και είμαι υπερήφανος ως Έλληνας γι’ αυτό» μάλλον έχει μιλήσει μόνο με την «μπεγλιτική» πραξικοπηματική ηγεσία, οι οποίοι -είμαστε βέβαιοι ότι- με περισσή δουλοπρέπεια θα πρέπει να τον διαβεβαίωσαν ότι «Όλα βαίνουν καλώς».

Προφανώς και βολεύει όλους –πολιτική και στρατιωτική ηγεσία– να το πιστεύουν αυτό, αλλά μόνο αλήθεια δεν είναι. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων -και γι' αυτό μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε κ. υπουργέ- απλά υποφέρουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από πενία. Στα συσσίτια του ΓΕΕΘΑ, όλοι είναι παρόντες και παίρνουν και φαγητό για τις οικογένειές τους. Την ώρα που τους κυνηγάνε δάνεια, εφορία, κάρτες, φροντιστήρια για τα παιδιά και ένα διαρκές αυξανόμενο κόστος ζωής.

Πιστεύετε κ.υπουργέ και κ.κ. βουλευτές ότι αυτό το στράτευμα μπορεί να πολεμήσει; Για να προστατεύσει τι και ποιον; Αυτούς που τους στέρησαν τα όπλα, που τους στέρησαν το φαγητό, που τους στέρησαν πάνω απ’όλα την περηφάνια και την αξιοπρέπεια;

Λυπούμαστε, αλλά η απάντηση είναι αρνητική. Ειδικά μετά την περίφημη δήλωσή σας «προς το Στράτευμα» για τα δήθεν "χουντοσταγονίδια". Για να μεταφέρουμε την δήλωση ενός πρώην Α/ΓΕΕΘΑ «Οι μα…κες πέθαναν»!

Και για να καταλήξουμε: Σε ό,τι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις και την εθνική άμυνα και ασφάλεια, ό,τι αρνητικό και αν συμβεί, βαραίνει τους πολιτικούς και όχι τα στελέχη. Όσα λεφτά και αν πληρώσουν στα δημοσιογραφικά τσιράκια του pay-roll, που θα προσπαθήσουν να ρίξουν πάλι το ανάθεμα στους στρατιωτικούς…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr