Blogger Widgets

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Γέρων Εφραίμ : μίμηση Χριστού -Βίοι παράλληλοι


Δεν το λέω εγώ, δεν το ισχυρίζομαι ο ανάξιος. Ο ίδιος ο Χριστός το λέει. Αν με ακολουθήσετε και κάνετε το θέλημά Μου, με μιμηθείτε, θα πάθετε ό,τι έπαθα εγώ και ακόμη χειρότερα. Όσο πιο κοντά με τον Χριστό είσαι ενωμένος, τόσο πιο πολλά τα σημάδια μαρτυρίου πάνω σου. Βίοι παράλληλοι. Από την προδοσία στην σύλληψη έως την Σταύρωση και την Ανάσταση. Αλλά γιατί διάλεξαν παραμονές Χριστουγέννων να τον προφυλακίσουν. Άραγε δεν μπορούσαν πέντε-έξι μέρες πιο μετά; Ποιος θα τους ξεγλιστρούσε και καιγόντουσαν αμάν αμάν να τον φυλακίσουν, ο Καντάφι μήπως; Ο λόγος πιστεύω είναι για να τον ταπεινώσουν να τον κάνουν να νοιώσει αδύναμος, να τον εξευτελίσουν. Αλλά επίσης να στενοχωρήσουν και εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ημέρες χαρμόσυνες, τα πνευματικά του παιδιά, όσους τον αγαπάμε, τον νοιώθουμε πατέρα μας. Να εξευτελίσουν, νομίζουν τα Χριστούγεννα, να μας κλονίσουν. Εις μάτην όλα. Αλλά ας κάνουμε μια σύγκριση μεταξύ των παθημάτων του προτύπού μας του Χριστού και του άξιου δούλου του και ακόλουθού του γέροντος Εφραίμ.

- Ποιοι μισούσαν και πρόδωσαν τότε το Χριστό; οι Γραμματείς και Φαρισαίοι , οι υψηλά ιστάμενοι του κράτους τους. Η ίδια η φυλή του Χριστού – Ποιοι καταδικάζουν άδικα τον γ. Εφραίμ; οι Έλληνες, οι δικοί του, οι άθεοι και αλαζόνες οι Φαρισαίοι της εποχής μας.

- Πότε έγινε η σύλληψη και η σταύρωση του Χριστού; Στο Εβραϊκό Πάσχα. Στην πιο ιερή τους εορτή. Αντίστοιχα η προφυλάκιση του γέροντα στα Χριστούγεννα. Διάλεξαν την εποχή.

- Τότε οι φαρισαίοι της εποχής ειρωνεύονταν και πείραζαν τον Χριστό στα κυρήγματά του. Τον γέροντα Εφραίμ πόσες φορές δεν τον ειρωνεύτηκαν διάφοροι δημοσιογράφοι βάζοντας αποσπάσματα των ομιλιών του από τηλεοράσεως και σχολιάζοντας λόγια του;

- Τότε το προδοτικό φιλί το έδωσε ο Ιούδας, τώρα τον Γέροντα Εφραίμ τον πρόδωσαν οι ευεργετηθέντες από αυτόν. Επειδή ενδιαφέρθηκε να αναστηλώσει μια μονή που ήταν ετοιμόρροπη. Ας μην το αναλύσουμε πάλι.

- Τότε προτίμησαν τον Χριστό από τον Βαραββά. Τώρα προτιμούν τον Γέροντα Εφραίμ να φυλακίσουν ως εξιλαστήριο θύμα για όλες τις οικονομικές ατασθαλίες που άλλοι θα έπρεπε να πληρώσουν. Οι υπαίτιοι άλλων αποδεδειγμένων σκανδάλων κυκλοφορούν ελεύθεροι. Πολλά παραδείγματα.

- Τότε έρχονταν από άλλες χώρες (Ελλάδα, Περσία..) για να ακούσουν τον Χριστό. Από το Ισραήλ ελάχιστα ήταν αποδεκτός. Στην Ελλάδα ως άλλοι υποκριτές κοροϊδεύουν και συκοφαντούν τον γέροντα. Αντίθετα από άλλες χώρες μεγαλύτερες όπου κάποτε βασίλευε ο απολυταρχισμός(Ρωσία) τον υποδέχονται περισσότερο και από αρχηγό κράτους.

- Τότε ο Χριστός μπροστά σους αρχιερείς και τον Πιλάτο χλευάστηκε κοροϊδεύτηκε και ελάχιστα μίλησε. Το ίδιο και ο γέροντας Εφραίμ χλευάστηκε, συκοφαντήθηκε μπροστά σε βουλευτές , ανακριτικές επιτροπές κ.λ.π.

- Τότε ο Χριστός συνελήφθη ύπουλα ενώ γνώριζαν που ήταν. Το ίδιο και με τον γέροντα αναίτια και χωρίς προειδοποίηση κατεδικάσθη και πρόκειται να παραδοθεί ως κοινός εγκληματίας.

- Τότε μαστίγωσαν και βασάνισαν τον Χριστό. Τον γέροντα δεν τον μαστίγωσαν κυριολεκτικά, αν και θα ήθελαν αν γινόταν, αλλά νοερά τον βασάνισαν με τις αβάσιμες κατηγορίες, τις συκοφαντίες τους εμπαιγμούς. Η προφυλάκιση είναι το κερασάκι στην τούρτα. Άλλες τακτικές τότε ,άλλες τώρα.

- Τότε δίκασαν και σταύρωσαν τον Χριστό με συνοπτικές διαδικασίες. Τον γέροντα τον σταύρωσαν ουσιαστικά και τον δίκασαν πριν δικαστεί καν. Η απόφαση προηγήθηκε της δίκης.

- Τότε έλεγαν στον Χριστό ‘αν είσαι Θεός κατέβα κάτω και σώσε τον εαυτό σου’. Προφυλάκισαν τον γέροντα τα Χριστούγεννα με την ίδια λογική. Αν υπάρχει ο Θεός σου, τώρα που είναι Χριστούγεννα ας σε ελευθερώσει.

- Τότε μετά την σταύρωση ο Θάνατος. Τώρα μετά την δίκη η φυλάκιση.

- Τότε στο Γολγοθά ακολούθησαν τον Χριστό τρία άτομα. Οι άλλοι φοβήθηκαν. Στις δύσκολες στιγμές του γέροντα οι περισσότεροι φίλοι του και ευεργετηθέντες από αυτόν έκαναν πίσω. Λίγοι έμειναν να τον υποστηρίζουν. Ευτυχώς σιγά σιγά επιστρέφουν πίσω αυτοί που κάποτε ολιγοψύχησαν.

- Τότε ο θάνατος που νόμιζαν ότι προκάλεσαν στο Χριστό. Τώρα η φυλάκιση που νομίζουν ότι θα εξουδετερώσουν το γέροντα. Έτσι αναμένουν.

- Τότε η Ανάσταση του Χριστού. Τώρα περιμένουμε την νοητή Ανάσταση του Γέροντα Εφραίμ και την αποκατάσταση του καθώς και της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου.

Μπορεί να φαίνομαι αναιδής να απαιτώ κάτι τέτοιο από το Χριστό, καθώς και την συσχέτιση του Γέροντος Εφραίμ με το Χριστό. Όμως ο Χριστός μας είπε όσοι με ακουλουθήτε θα πάθετε ότι έπαθα εγώ και όσοι θα άρετε τον σταυρό σας έως τέλους αγόγγυστα θα ΑΝΑΣΤΗΘΗΤΕ. Και επειδή το είπε ο Χριστός και είναι η αλήθεια το πιστεύουμε.

Χριστέ μου αναμένουμε με καρτερία και υπομονή αυτά που μας υποσχέθηκες να τα τηρήσεις. Συγνώμη για την αυθάδεια μου αλλά Εσύ μας είπες: Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν· ζητεῖτε, καὶ εὑρήσετε· κρούετε, καὶ ἀνοιγήσεται ὑμῖν. Και αιτούμαστε και ζητούμε και κτυπάμε την πόρτα Σου. Από αυτή τη ρήση Σου Χριστέ μου κρεμόμαστε. Και ακόμη κάτι, δεν το ζητάμε για εμάς αλλά για κάποιον άλλο, το άξιο τέκνο Σου τον Γέροντα μας Εφραίμ Βατοπαιδινό.



Κύριε εκέκραξα προς σε εισάκουσον με



Παναγή Νέαρχος

Λεμεσός

vatopaidi.wordpress.com