Blogger Widgets

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η κυβέρνηση παραδέχεται το ναυάγιο του PSI - Μαύρα σύννεφα...

....Βασικά, όμως το κύριο πρόβλημα είναι
 ότι αν ναυαγήσει το PSI, τότε η ολική
και μη ελεγχόμενη χρεοκοπία
 θα απέχουν "μία ανάσα"...
Επίσημα διαρρέεται από την κυβέρνηση ότι συμφωνία για το PSI, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, τουλάχιστον βάσει αυτών που προτείνουν οι δανειστές στις συνομιλίες ΥΠΟΙΚ με το κλιμάκιο των τραπεζιτών υπό τον Τσάρλς Νταλάρα

Ως αιτιολογικό προβάλουν το "Μη συμβατό με τις διακρατικές συμβάσεις, που έχει υπογράψει η Ελλάδα στο πλαίσιο του μνημονίου το αίτημα που κατέθεσαν οι ιδιώτες πιστωτές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και σύμφωνα με το οποίο θα έχουν το ίδιο καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή με τα δάνεια του επίσημου τομέα, δηλαδή με τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου!

Με απλά λόγια οι τράπεζες έθεσαν ως προϋπόθεση ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν περίπου το ίδιο πιστωτικό καθεστώς με αυτό των δανείων του επίσημου κρατικού τομέα, δηλαδή θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και θα έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις!

Επιβεβαιώνεται έτσι απόλυτα το defencenet.gr που τόσο σήμερα όσο και τις προηγούμενες ημέρες είχε αποκαλύψει ότι υπάρχει "κόμπλα" στο ζήτημα.

"Η πρόταση αυτή δεν μπορεί παρά να απορριφθεί, καθώς σύμφωνα με την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση προτιμώμενος πιστωτής είναι μόνον τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ" είπε στο defencenet.gr κυβερνητικό στέλεχος, αλλά η συνολική αλήθεια είναι ότι εκτός από την μετατροπή των χρεών σε σε ευρώ υπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως η εγγύηση που ζητούν του EFSF, το επιτόκιο κλπ.

Άρα με την υπάρχουσα προοπτική "κούρεμα" 50% δεν μπορεί να υπάρξει, άρα τινάζεται στον αέρα όλο το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η τρόϊκα και βάσει του οποίου έχει καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της χώρας. Βασικά, όμως το κύριο πρόβλημα είναι ότι αν ναυαγήσει το PSI, τότε η ολική και μη ελεγχόμενη χρεοκοπία θα απέχουν "μία ανάσα"...


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr