Blogger Widgets

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων τόνισαν Στ. Δήμας και Σ. Λαβρόφ


Την αμοιβαία επιθυμία τους για να συνεχιστεί η «εποικοδομητική εργασία για την προώθηση του συνόλου των ελληνορωσικών σχέσεων», εξέφρασαν, κατά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι υπουργοί Σταύρος Δήμας και Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στο Βίλνιους.


Στη σημερινή σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση «οι υπουργοί αντήλλαξαν γνώμες για ζητήματα διμερούς συνεργασίας σε ποικίλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας», ενώ συζητήθηκαν και επίκαιρα ζητήματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής, μεταξύ άλλων και η κατάσταση στη διευθέτηση του Κυπριακού και στην Ανατολική Μεσόγειο συνολικά.

Ο κ. Λαβρόφ είχε χθες σύντομες συναντήσεις και με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, με την οποία διαπιστώθηκε ο παραδοσιακά φιλικός χαρακτήρας της ρωσοκυπριακής συνεργασίας, ενώ συζητήθηκε ειδικότερα «η κατάσταση πραγμάτων στην κυπριακή διευθέτηση στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο και η επεξεργασία του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παράταση της εντολής της UNFICYP για άλλη μια εξάμηνη διαδοχική περίοδο».



Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου έμφαση δόθηκε στην κατάσταση στη Συρία, όπου από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε «η μη αποδοχή της ένοπλης έξωθεν εμπλοκής στα γεγονότα στη Συρία, των τελεσιγράφων και απειλών χρήσης βίας», αλλά και η ανάγκη άμεσης διακοπής της βίας, από όποια πλευρά κι αν προέρχεται και ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και της πρωτοβουλίας του Αραβικού Συνδέσμου.

Οι κκ. Λαβρόφ και Νταβούτογλου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους για το θέμα, στο πλαίσιο και της προετοιμασίας της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού στη Μόσχα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ